Mirė LŽS ir NŽKA narys Algimantas DEGUTIS (1934 04.18 – 2017 04 29)

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Degutis_I.jpg

Po ilgos ir sunkios ligos balandžio 29-ąją Vilniuje mirė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys Algimantas DEGUTIS. 


Velionio palaikai bus pašarvoti Vilniaus Jonų bažnyčios koplyčioje antradienį 14 val. Karstas išnešamas trečiadienį 14 val. 

Algimantas Degutis gimė Kaune 1934 metais. ,,Aušros” gimnaziją  baigė 1952-aisiais. Tais pačiais metais įstojo į Vilniaus universiteto istorijos – filologijos fakultetą. Būdamas penktame kurse pradėjo dirbti žinybiniame laikraštyje „Lietuvos geležinkelininkas“. 1963 metais buvo pakviestas į Lietuvos radijo ir televizijos komiteto televizijos žinių redakciją. 1968 – aisiais  tapo „Panoramos“ vyriausiuoju redaktoriumi. 


Lietuvos radijo ir televizijos komitete dirbo iki 1970 metų. Po tos daugiau kaip dvidešimt metų A.Degutis buvo ELTOS visuomeninės, kultūros ir mokslo informacijos skyriaus vedėjas, užsienio informacijos redakcijos vyriausiasis redaktorius. Nuo 1986-ųjų  iki 2004-ųjų jis dirbo Varšuvoje TASS, ELTA, BNS korespondentu, Lietuvos ambasados Lenkijoje II sekretoriumi.
Jis daug prisidėjo prie Lietuvos – Lenkijos strateginės partnerystės formavimo, abiejų tautų suartinimo. Atsiliepiant į visos Lenkijos Lietuvos Mylėtojų klubo iniciatyvą, 2000 m. jis parengė leidinį „Lithuania“: „Lietuviai ir lenkai XX amžiuje. Lietuviai ir lenkai į XXI amžių“.

2008 metais drauge su žmona Edita tapo Lietuvos ir Lenkijos seimų asamblėjos ,,Abiejų Tautų respublikos” premijos laureatais. 2005 metais drauge su garsiu Lenkijos žurnalistu Jaceku Komaru parašė knygą apie Lietuvos gen. P.Plechavičiaus Vietinės rinktinės ir Vilniaus apygardos Armijos Krajowos v

eteranų susitaikymą: „Paduoti rankas – suartinti tautas“. 

Vainikas kalijos II_3.jpg

2006 metais drauge su fotomenininku Rimantu 

Dichavičiumi išleido foto albumą „Lietuva ir Lenkija:suartėjimo keliu“, skirtą abiejų šalių diplomatinių santykių atkūrimo 15-mečiui. 


Lietuvos valstybės naujajame archyve yra įsteigtas Algimanto Degučio fondas, kuriame 60 tomų medžiagos atspindinčios velionio žurnalistinę veiklą Lenkijoje 1986-2004 metais. 


2002 metais Algimantas Degutis buvo apdovanotas Lenkijos nuopelnų ordino Kavalieriaus kryžiumi, o 2009 meta -aisiais kolegai buvo įteiktas  medalis ,,Už nuopelnus žurnalistikai“

Panašūs straipsniai