Atviras laiškas žiniasklaidai. Kodėl joniškiečiai nenori ,,Krepšinio” gatvės arba ,,Krepšinio alėjos”?

Jonuiskis._Muziejus_did..jpg

Atvirą laišką skiriu Joniškio rajono Savivaldybės Tarybos nariams ir Statybininkų gatvės gyventojams. 

Šiomis dienomis daug diskusijų vyksta dėl Statybininkų gatvės pavadinimo pakeitimo į “Krepšinio”, “Krepšinio pergalių” ar “Krepšinio alėjos”. Žemai lenkiu galvą prieš žmogų, kuris reprezentuoja Joniškį, prieš idėjinį žmogų, kuris daug dirba, kad tos idėjos būtų įgyvendintos. (Tai Joniškio krepšinio muziejaus įkūrėjas, knygų ir filmų apie šią sporto šaką autorius Leonas Karaliūnas. Red. pastaba)

Mums Statybininkų gatvės gyventojams siūloma galimybė turėti gatvės pavadinimą, susijusį su krepšiniu. O krepšinis juk reprezentuoja Lietuvą. Nemažai užsienio šalių esu aplankiusi. Kai manęs paklausdavo, iš kur aš atvykusi, ir atsakydavau, kad iš Lietuvos”, išgirsdavau: ,,O, Lietuva, krepšinis, Sabonis”… Mums duotas šansas turėti gatvę, kurioje lankysis įžymūs žmonės ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų pasaulio šalių, ir mes drįstame skambinti ir įžeidinėti žmogų, žmogų, kurio širdis, kūnas ir siela pulsuoja krepšinio ritmu?.. 

Prisimenu, kaip sodo kaimynas A. P. pasakojo, kad jo sode L. Karaliūnas paveikslavo krepšinio stovą ir netikėtai pamatė šalia kitam sode esantį krepšinio stovą, bėgte per daržą skubėjo ir šį ,,nupaveiksluoti”… Ar Joniškio rajone šiandien yra tokių žmonių? Kuris savivaldybės tarybos narys turėdamas idėją, ją pristato ir eidamas kryžiaus keliu ją įgyvendina? Kuris savivaldybėje ar viešajam sektoriuje dirbantis žmogus dirba iš idėjos, o ne dėl algos?.. 

Visa siela palaikau idėją Statybininkų gatvę pavadinti su krepšiniu susijusiu vardu. Manau, labiausiai tiktų “ Krepšinio alėjos” vardu, galima būtų ir takelį nuo krepšinio muziejaus iki numatomo statyti sporto centro kažkaip pažymėti, gal ant kiekvieno namo galima būtų užrašyti laimėtų Europos, pasaulinių ar kitų krepšinio varžybų pavadinimus su rezultatais?…. Taip miestas kartu su nauja “Krepšinio alėjos” gatve atgimtų.




Joniskis._Muziejus_cempionai.jpgKokios padarytos klaidos, kad ši idėja rytoj, t.y. penktadienį, gali mirti? Tai informacijos stoka. Gatvės gyventojai pasipriešino dėl nežinomybės, su kokiomis problemomis teks susidurti pasikeitus gatvės pavadinimui, todėl ir rinko parašus, skambino ir neigiamai sureagavo. O skuboti sprendimai dažniausiai būna neteisingi. Pasikeitus gatvės pavadinimui, būtų informuotos visos reikalingos institucijos, t.y. registrų centras, paštas ir kitos, ir man, kaip buto savininkei, galima ir nieko nedaryti, nebūtina bėgti į registrų centrą tuoj visus nuosavybės dokumentus tvarkyti, nors tai kainuotų tik apie 3 eurus. 


Jeigu sugalvočiau parduoti butą, tai vistiek reikėtų tvarkyti dokumentus ir tada jau dokumentai būtų nauju gatvės vardu. Laiškai niekur nedingtų, nes pašto darbuotojai būtų informuoti. Apie 15 verslo įmonių registruota šioje gatvėje. Jeigu žmogus turi pinigų verslui, tai ir dokumentus susitvarkyti nemanau, kad būtų problematiška, o dėl sugaišto papildomai laiko ( mano individuali veikla taip pat registruota šioje gatvėje), tai būtų visų mūsų indėlis šios garbingos idėjos įgyvendinimui. Netgi, kiekvienas verslininkas galėtų pasididžiuoti, kad jo verslas registruotas vienintelėje Lietuvoje esančioje “Krepšinio alėjos” gatvėje. Tiesiog būtų šaunu!
Ir šios gatvės gyventojai pasikeitus pavadinimui turės nemažai naudos. Gatvė bus žinoma, todėl ir savivaldybei, ir mums visiems reikės pasitempti, t.y. būti tvarkingiems, ją grąžinti ir prižiūrėti… O kai graži aplinka ir kiekvieno širdis džiaugiasi. Statybininkų gatvės 4 namo gyventojai šaunūs ir protingi, visada kartu priimdavome gerus sprendimus. Kasmet patys suremontuojame sulaužytus suoliukus, juos nudažome, įpusėjo ir darželių prie namo įėjimo grąžinimo darbai, turime ir keletą šaunių moterų, kurios juos nuolat prižiūri. 

Jeigu gatvė turės “Krepšinio alėjos” vardą, netgi vieną darželį, manau namo gyventojai pritars, galima būtų padaryti, papuošti, kad tiktų prie pavadinimo. Galima ir atidaryti banko sąskaitą ir rinkti lėšas šios gatvės sutvarkymo, pagražinimo darbams. Manau, atsirastų ir verslininkų, ir įžymių krepšininkų, kurie paremtų finansiškai. Susitvarkius, ir butų bei namų kaina šioje gatvėje pakiltų. Aš matau šioje situacijoje daugiau pliusų nei minusų.

Taigi, mieli Statybininkų gatvės gyventojai, būkime protingi ir palaikykime šią idėją ir po keleto metų džiaugsimės, visos problemos yra išsprendžiamos, tik noro reikia.

Gerbiami Joniškio rajono Savivaldybės Tarybos nariai, skirkite susirinkę į tarybos posėdį minutę laiko ir savo sprendimu drąsiai palaiminkite šią idėją. Te padeda Jums Dievas.

Diana BAIKŠTIENĖ.
Joniškio  

Statybininkų g. 4, DN savininkų bendrijos pirmininkė 



Nuotraukose: 

(viršuje)          Joniškio krepšinio muziejaus kampelis


(viduryje)        1937 metų Europos vyrų rinktinė, iškovojusi Rygoje čempionų vardus. Tą proga gegužės 6-ąją, 11 val. Joniškio savivaldybės salėje bus surengta krepšinio šventė, kurios metu bus parodytas Leono Karaliūno filmas ,,Pirmieji čempionai”


(apačioje)      Joniškio krepšinio muziejaus įkūrėjas ir vadovas Leonas Karaliūnas




Joniskis_Karal._didele.jpg

Panašūs straipsniai