Žurnalistai, mus kviečia rašytojai su … ,,Vieno lito“ premija!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Kiau_ir_Jon_didele.jpg

1litopremija_II.jpgŠiandien, balandžio 25-osios vakarą, 17 val., Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyrius Menininkų namuose jau aštuonioliktą kartą savo kolegą pagerbs ,,Vieno lito“ premija. Nors mūsų piniginėse nuo 2015-ųjų sausio pirmosios yra eurai, kauniečiai rašytojai tęsia 1999 metais gimusią  ,,lito” tradiciją.

LRS Kauno skyriaus įsteigtos ,,Vieno lito“ premijos pagrindinis uždavinys – Kaune gyvenančių rašytojų per metus išleistų kūrinių vertinimas, jų sklaida.

Literatūrinės premijos svarbą apsprendžia ne jos dydis, o kūrinių meninis lygis, originalumas, reikšmingumas – teigiama šios premijos nuostatuose. 

Sutarta, kad apdovanojimui gali būti pristatomos ne tik knygos, bet ir reikšmingi, talentingi darbai paskelbti žiniasklaidoje.

 Pagrindiniai vertinimo kriterijai: grušiškas kūrybingumas, kudirkiškas pilietiškumas, vaižgantiškas kalbos sodrumas, maironiškas tautiškumas. LRS Kauno skyriaus literatūrinės premijos dydis bičiuliškai simboliškas – vienas litas. 
Šiais metais, sprendžiant pagal nuotrauką ,,Vieno lito“ premijos pakvietime, diplomas bus įteiktas Robertui Keturakiui, kuris kartu su kitais lygiai prieš 50 metų pradėjo Kaune leisti kultūros ir meno žurnalą ,,Nemunas“. 
2011 metais tuometinis LRS Kauno skyriaus pirmininkas ir Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Viktoras Rudžianskas teigė:

 ,,Anksčiau tai buvo visiškai simbolinis apdovanojimas. Dabar, jau antri metai, simbolinis liko tik jo pavadinimas. Kai buvau išrinktas LRS skyriaus pirmininku, viena mano programinių nuostatų buvo paversti šią premiją solidesne, kad ji savo materialine verte prilygtų Kauno meno kūrėjų asociacijos teikiamas premijas. Tačiau ši, jau ,,piniginė”premija tapo galvos skausmu mums, jos teikėjams: nelengva šiais laikais rašytojams gauti 1 tūkst. litų. Lėšas premijai skiria ne savivaldybė – ieškome privačių rėmėjų.“



Keturakis_ir_Inis_II.jpgKaip bus šiais metais, kai Kauno rašytojų skyriui vadovauja Vidmantas Kiaušas – Elmiškis, kuris yra ir Lietuvos žurnalistų sąjungos narys? 

Ar rašytojai ieškojo ir surado premijai tų neskalsių eurų, kai meno kūrėjai, kaip ir daugelis šalies piliečių, vis labiau skursta… Tad eikime į Kauno menininkų namus, ir tegul ,,Vieno lito“ premija mus nukelia į buvusius ir būsimus kūrybinius laikus…

Nuotraukose:

 (viršuje) Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas Jonynas ir LRS Kauno skyriaus vadovas Vidmantas Kiaušas – Elmiškis (kairėje)

(apačioje) Buvęs ,,Nemuno” redaktorius, LŽS narys Laimonas Inis (kairėje) ir  buvęs žurnalo skyriaus vedėjas Robertas Keturakis

,,Vieno lito” premijos laureatai:

2016 m. – Edmundas Janušaitis už jaunatvišką maištą ir brandžią patirtį eilėraščių rinkinyje „Fronto Angelas“ (Kaunas: Naujasis lankas, 2015).

2015 m. – Aleksas Dabulskis už pašaipų žvilgsnį į pasaulį ir save knygoje „Baigtas kriukis“ (Kaunas: Kauko laiptai, 2014).

2014 m. – Petras Venclovas už naujų formų paieškas (mažųjų romanų knyga „Peržengti ribą“ (Kaunas: „Kauko laiptai“ , 2013).

2013 m. – Gintaras Patackas už eilėraščių rinkinius „Kur pakastas šuva“ (Kaunas: Indigo print, 2012), „Pasaulis kurio nėra“ (Kaunas: Indigo print, 2012) ir „Gintaras Patackas. Poezijos pavasario laureatų bibliotekėlė“ (Kaunas: Naujasis lankas, 2012) („Gintarui, kuris yra savitas Poezijos ir Laisvės alėjos Gintaras Patackas“).

2013 m. – Petras Palilionis už nuopelnus ir premijos sumanymą.

2012 m. – Gintautas Dabrišius už dabrišišką originalumą eilėraščių knygoje “Joju vienas” (2011 m., Kaunas: Kauko laiptai).

2011 m. – Aldona Puišytė už lyrikos rinkinį „Begaliniam kely“ (2010 m., Kaunas: Nemunas)

2010 m. – Vladas Kalvaitis už vaižgantišką kalbos sodrumą apsakymų knygoje „Svečias iš Magadano“ (2009 m., Kaunas: Nemunas)

2009 m. – Zita Gaižauskaitė už eilėraščių rinktinę „Kur keliauji, debesėli?“ (2008 m., Kaunas: Aušra)

2008 m. – Rimantas Marčėnas už istorinį romaną „Karūnos spindesio apakinti“ (2007 m., Vilnius: Alma littera)

2007 m. – Vladas Vaitkevičius už eilėraščių rinktinę „Šešėly krintančios žvaigždės“ (2006 m., Kaunas: Naujasis lankas)

2006 m. – Donaldas Kajokas už grušišką kūrybingumą poezijos rinktinėje „Karvedys pavargo nugalėti“ (2005 m., Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla)

2005 m. – Aldona Ruseckaitė už gaivališką moteriškumą apysakoje „Sidabro sodai: fragmentų apysaka“ (2004 m., Kaunas: Naujasis lankas)

2004 m. – Violeta Šoblinskaitė už vaižgantišką kalbos sodrumą romane „Vilkų marti“ (2003 m., Kaunas: Nemunas)

Nuo 2003 m. premijos įteikimas persikėlė į kitus metus

2002 m. – Jonas Laucė už istorinį romaną „Mirštančių dievų kerštas” (2002 m., Vilnius: Vaga)

2001 m. – Tautvyda Marcinkevičiūtė už grušišką kūrybingumą eilėraščių knygoje „Gatvės muzikantas“ (2001 m., Vilnius: Alma littera)

2000 m. – Markas Zingeris už įspūdingą tikrovės mirgesį knygoje „Iliuzionas“ (2000 m., Vilnius: Andrena)

1999 m. – Jurgis Gimberis už kudirkišką pilietiškumą knygose „Mišiugino dienoraštis“ ir „Misės, mano boba ir kiti reikalai“ (1999 m., Kaunas: Santara)

Panašūs straipsniai