Žurnalistas Vytautas Kazakevičius, 8 metais jaunesnis už Lietuvos krepšinį, pats žaidė iki 75-erių!

Vidas MAČIULIS, TV žurnalistas

Kazakevicius vienas didele_1.jpg


1922-ųjų balandžio 23-iąją Kaune buvo sužaistos pirmosios Lietuvoje krepšinio rungtynės. Po aštuonerių metų mieste prie Nemuno ir Neries gimė būsimasis sporto žurnalistas, knygų apie krepšinį autorius Vytautas Kazakevičius (nuotraukoje).

95-ojo Lietuvos krepšinio gimtadienio, kuris 2017-ųjų balandžio 23-iąją švenčiamas Kauno ,,Žalgirio“ arenoje, išvakarėse svečiavomės pas Vilniuje gyvenantį Lietuvos žurnalistų sąjungos narį Vytautą Kazakevičių. Rugsėjo 28-ąją mūsų kolegai sukaks 87-eri. Gražus, garbingas gimtadienis! Juo labiau, kad gyvenimas buvo prasmingas. Tai įrodo faktai, pateikti mūsų ,,Žurnalistikos enciklopedijoje”.

Laikas jau daug ką išdildė iš atimties, todėl žurnalisto dukra Asta Kazakevičiūtė – Bankauskienė primena ir didžiuojasi, kad jos tėvelis kiekvieną savaitę su draugais krepšinį žaidė net iki 75-erių! Štai ką reiškia – gimti krepšinio sostinėje ir mylėti šį sportą būnant ne tik šalia aikštelės.

Vilniaus universitete gavęs žurnalisto profesijos diplomą, jau savo pirmojoje ,,Tiesos“ redakcijoje rašė ir sporto temomis, o 1957 – 1963 metais laikraštyje ,,Sportas“ dirbo vyr. redaktoriaus pavaduotoju. 




Kazakeviciaus_knygos_nauja_II.jpgIr šiandien Vytautui Kazakevičiui turime būti dėkingi už tai, kad jis su  Stanislovu Stonkumi išleido knygą ,,Krepšinis ir krepšininkai“, o 1971 metais – ,,Lietuvos krepšinis“ (bendraautoriai Stanislovas Stonkus, Algimantas Bertašius, Vytautas Zeliukas).

Balandžio 23-osios vakarą žurnalistikos ir krepšinio veteranas Vytautas Kazakevičius, tikriausiai, žiūrės per TV3 transliuojamas iškilmes ,,K95“ iš Kauno ,,Žalgirio“ arenos. Gal krepšiniui skirta šventė atgaivins Vytautui Kazakevičiui senus prisiminimus apie mūsų tautos pasididžiavimą – oranžinio kamuolio sportą, koks jis buvo jaunystės metais…

Gegužės mėnesį Vytautą Kazakevičių pamatys ir ,,Lietuvos ryto“ televizijos laidos ,,Krepšinio pasaulyje“ žiūrovai. Buvusiam kauniečiui, o dabar vilniečiui priminsime  vieną 1967 metų sportinį krepšinio įvykį, kurio liudininku jis pats buvo. Tą krepšinio renginį jis net organizavo…

Iš ,,Žurnalistikos enciklopedijos“

Vytautas KAZAKEVIČIUS (g.1930 09 28 Kaune), žurnalistas. 1949 metais baigė Kauno 6-ąją gimnaziją, 1940 – 50 metais studijavo Kauno universitete kelių inžineriją. 1955 metais baigė Vilniaus universiteto istorijos – filologijos fakulteto žurnalistikos specialybę.

. Žurnalisto darbą pradėjo laikr. „Tiesa“ redakcijoje. 1957-63 buvo laikr. „Sportas“ vyr.redaktoriaus pavaduotojas, 1963-67 – laikr. „Tėvynės balsas“, o 1967 – savaitr. „Gimtasis kraštas“ vyr. redaktoriaus pavaduotojas. 1976-83 vadovavo „Minties“ leidyklos „Gintaro“ redakcijai. 1967-76 ėjo Kultūrinių ryšių su užsienio lietuviais k-to (po to – „Tėviškės“ d-jos) pirmininko (vėliau – pirmojo pavaduotojo) pareigas.

1983- 91 dirbo Lietuvos užsienio reikalų m-jos informacijos skyriaus vedėju. Nuo 1995 – laikraščių „Opozicija“ ir „Laisvoji mintis“ vyr. redaktorius. Daugiausia rašė išeivijos istorijos ir gyvenimo temomis.

Nuo 1973 iki 1990 su pertraukomis dėstė un-te žurnalistams ir lituanistams išeivijos literatūrą, kultūros ir visuomenės istoriją, politologijos aktualijas. Buvo Lietuvos sporto žurnalistų federacijos pirmininkas (1957-64).

1960 išleido knygą „Sportininko žinynas“ (su P. Rimša), parašė knygas apie krepšinio istoriją (1966 su S. Stonkumi – „Krepšinis ir krepšininkai“, 1971 – su A. Bertašiumi, S. Stonkumi, V. Zeliuku – „Lietuvos krepšinis“), vienas „Lietuvos kultūros ir sporto istorijos“ (1966) bendraautorių. Paruošė grožinės literatūros antologijas „Graži tu, mano brangi tėvyne“ (1967), „Emigranto dalia“ (1973). Sudarė ir išleido su savo įžangomis daugelio išeivijos rašytojų knygas.

www.kaunozurnalistai.lt nuotraukos

(apačioje) Žurnalistas Vytautas Kazakevičius su dukra Asta

Kazakevicius 1 su dukr didele_2.jpg

Panašūs straipsniai