,,Nemuno“ auksinis jubiliejus – papildė Pasaulinę kultūros dieną

www.kaunozurnalistai.lt inf.



Drilinga_su_redakt_1_didele.jpg


2017-ųjų balandžio 19-ąją Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos salėje buvo paminėta Pasaulinė kultūros diena. Ta proga grupei nusipelniusių žmonių buvo įteiktos Kauno miesto kultūros premijos.






Drilinga._Keturakis_II.jpg




Šios premijos laureatas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, Vytauto Didžiojo universiteto Garbės daktaras Robertas Keturakis prisiminė, kaip prieš penkiasdešimt metų jį pakvietė  dirbti į Kaune pradedamą leisti žurnalą ,,Nemunas“.
















Savitai, skambant džiazo muzikanto, būgnininko Arvydo Jofės atliekamomis praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio muzikai, kurią papildė Alfredo Kukaičio komentarai, prasidėjo 1967-ųjų balandžio mėnesį pradėto leisti kultūros ir meno žurnalo ,,Nemunas“, pagerbimas. 



Straig_3_II.jpg

Vakarą vedė dabartinė žurnalo redaktorė, poetė, šiais metais įstojusi ir į Lietuvos žurnalistų sąjungą, rašytoja Erika Drungytė (nuotraukoje).

 Su įkvėpimu ir aistra pristačiusi ilgą ir nelengvą ,,Nemuno“ kelią, kolegė rašytoja ir žurnalistė Erika pasidžiaugė, kad penkiasdešimtąjį leidinio jubiliejų gali švęsti visi keturi iki jos buvę redaktoriai: Antanas Drilinga (1967-1972), Laimonas Inis (1972 – 1990), Algimantas Mikuta (1991 – 2004), Viktoras Rudžianskas (2004 – 2016).














Drilinga_vienas_II.jpg


Jubiliejiniame renginyje dalyvavo visi buvę redaktoriai, išskyrus sergantį Algimantą Mikutą. 



Prisiminimais, gal dėl to, kad ,,Nemuną” įkūrė ir trumpiausiai jam vadovavo, pasidalijo poetas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys Antanas Drilinga (nuotraukoje)



















Drilinga___Str__Rak._II.jpg


Šalia pirmojo žurnalo redaktoriaus scenoje stovėjo ir žinomas fotografas Romualdas Rakauskas (nuotraukoje), žurnale dirbęs nuo pirmojo leidinio numerio, ir dabar dar ,,veikiantis”  nemunietis.



 Kolega fotografas prisipažino, kad dėl jo nuotraukų ne kartų redaktorius Antanas Drilinga buvo kviečiamas į komunistų partijos centro komitetą. 





Primename, kad ,,Nemunas“ pirmasis Lietuvoje išspausdino R.Rakausko ,,žydinčias“ … nuogas merginas.












Drilinga_su_Norvais._II.jpgŽinoma pramoginių šokių atlikėja, dabar Kauno miesto tarybos narė Jūratė Norvaišienė (nuotraukoje) net atsiprašė Antano Drilingos, kad dėl jos vyro Česlovo parašytų įspūdžių iš užsienio, irgi buvo kaltinamas ,,Nemuno“ redaktorius. Ir už visas ,,nuodėmes” – greitai atleistas iš užimamų pareigų.

Po A. Drilingos, ne ką lengviau buvo ir kitiems trims  redaktoriams L.Iniui, A.Mikutai ir V.Rudžianskui.

 Pastarajam, beje, taip pat Lietuvos žurnalistų sąjungos nariui, kaip ir naujai vadovei Erikai Drungytei, didžiausias rūpestis  Kaune yra lėšos. Kultūrinė spauda – nėra populiari, mažas tiražas, todėl vie tik iš prenumeratos ar pardavimų, ,,Nemunas“ negali būti leidžiamas. 



Tikėkime, kad kaunietiškas ,,Nemunas“, pradėjęs šeštąjį dešimtmetį, bus ilgaamžis. Juo labiau, kad jis dabar – naujoviškas, skirtas šiandieniam jaunimui, deja, jis popierinės spaudos neskaito, nes ,,gyvena“ … internete.





Drilinga_._Vytis_II.jpgLietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas Jonynas žurnalo steigėjų, taip pat ir Lietuvos kultūros ministrės Lianos Ruokytės – Jonsson vardu buvusiems ir dabartiniams kultūros ir meno žurnalo leidėjams linkėjo kuo geriausios sėkmės ir apdovanojo jubiliatus.

Skaitytojų vardu sveikiname ir linkime ,,Nemuno“  redakcijai ilgiausių metų ilgiausių!

Su LŽS nariais – buvusiais redaktoriais Laimonu Iniu ir Viktoru Rudžiansku, kaip ir su dabartine  – Erika Drungyte, susitiksime gegužės 13-ąją, šeštadienį, 14 val. tradiciniame kauniečių Spaudos baliuje (V.Putvinskio g. 48, ,,Vasaros olimpas“).





Nuotraukose:


(viršuje) Buvę ,,Nemuno” redaktoriai (iš kairės) Antanas Drilinga, Laimonas Inis, Viktoras Rudžianskas

(apačioje) Sveikina Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas Jonynas

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.



Drilinga_su_visais__didele.jpg

Panašūs straipsniai