Pagarba žiniasklaidai. Pano „Vietinė spauda Klaipėdos krašte“ atidengimas

Jovita SAULĖNIENĖ, literatūrologė

Pano_ziniasklaidai_II.jpg

Balandžio 24 dieną (pirmadienį) 12 val. Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos Periodikos skaitykloje įvyks Pano „Vietinė spauda Klaipėdos krašte“ atidengimas. 








Senosios Klaipėdos spaustuvės – kaip tie pamario smėliu užpustytieji kaimai, kaip tie po smėliu sustingę jų gyvenimai. Nedaugelis pasakys, kada jos atsirado, kiek jų buvo, kokia spaustuvių reikšmė…





Kaip teigia Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys prof. Vytas Urbonas (nuotraukoje) , pirmasis periodinis leidinys Lietuvoje pasirodė užsienio kalba (laikraštis „Kurjer Litewski“ lenkų kalba Vilniuje išėjo 1760 m.). 

Urbonas_II_1.jpg

Po daugelio metų (1823 m.) pradėjo eiti ir pirmasis lietuviškas periodinis leidinys („Nusidavimai Dievo karalystėje“). Jis buvo leidžiamas Mažojoje Lietuvoje gotiškais rašmenimis. 

Ir tik 1849 m. Klaipėdoje pasirodė pirmasis lietuvių laikraštis (savaitraštis) „Lietuvininkų Prietelis“ (išspausdintas gotišku šriftu), įžanginiame straipsnyje jau vadinamas „ceitunga“, t. y. laikraščiu.
Pano „Vietinė spauda Klaipėdos krašte“ perkelia į tuos istorinius laikotarpius, kai spauda įsiliejo į tenykščius visuomenės gyvenimus ir lydi iki šių dienų. Tai pirmoji pažintis su Klaipėdoje ėjusiais laikraščiais, žymesniais spaustuvininkais.

Pradžioje ketinta Periodikos skaitykloje įamžinti žymesnius spaudos darbuotojus, atitinkamais ženklais pažymint stalus, bet šios idėjos atsisakyta. 

Pano yra dokumentinio – informacinio pobūdžio, kuriame atsispindėtų visas mūsų krašto periodinės spaudos kelias. Idėjos sumanytojai ir realizuotojai nekėlė sau tokios užduoties. Tai dekoratyvus akcentas, puošiantis Periodikos skaityklą ir primenantis ilgą bei painų krašto spaudos kelią.


Pano idėjos autorius ir sumanytojas – I. Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis. Įgyvendinti idėją jam padėjo dailininkas Romas Klimavičius ir dizaineris Tomas Rutkauskas. Šis pano – tai paminklas periodinei spaudai.

Panašūs straipsniai