Dar vienas kauniečių leidinys – kvadratinis. Ne iš gero spaudos gyvenimo!

Vidas Mačiulis, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas

Kvadratinis_laikr._didele.jpg



2017-ųjų vasario 2-ąją, kai ištikimieji ,,Savaitraštis Kaunui “ skaitytojai paėmė į rankas penktąjį (o iš viso 71) numerį, kiek sutriko. Tas pats ir kitoks – jų pamėgtas savaitraštis. Tik akylesni kauniečiai pastebėjo, kad septyniasdešimt pirmasis numeris yra kitos, kvadratinis.

Kolegos, net ir ne konkuruojančio miesto dienraščio žurnalistai, žvilgterėję į leidinio metriką iš karto suprato, kodėl pasikeitė formatas: ,,Spausdino ,,Poolska Press” Sp. Z.o.o Poligrafia Drukarnia Bialystok, Ignaki, ul. Przemyslowa 26.”

Iki vasario mėnesio ,,Savaitraštį Kaunui”, kaip ir ,,Kauno dieną” skaitytojams pateikdavo UAB ,,Lyderio grupė”, esanti Šlapelių kaime Klaipėdos rajone. Tenai buvusioje „Diena Media Print“ spaustuvėje buvo spausdinamas ir didžiausias uostamiesčio dienraštis „Klaipėda“, Panevėžio miesto laikraštis „Sekundė“, „Tauragės kurjeris“, Šilutės ir Pagėgių laikraštis „Šilo karčema“ ,,Alio, Raseiniai“ ir kiti leidiniai.

Priežastis paprasta: Klaipėdoje uždaryta dar 2009 metais bankrutavusi, tačiau iki šiol spausdinimo paslaugas teikusi „Diena Media Print“ spaustuvė, kurią įsigijo kartoninių pakuočių gamintoja „Miko ir Tado leidyklos“ spaustuvė.

,,Verslo žinių“ šaltinių duomenimis, „Miko ir Tado leidykla“ įsigijo tik pastatą, kuriame veikė „Diena Media Print“ spaustuvė, bet ir moderni spausdinimo įranga buvo parduota vienai užsienio bendrovei. 

Teigiama, kad Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) kaimynystėje, buvusiame spaustuvės pastate, naujasis pirkėjas planuoja įsirengti sandėlius.


,,Kauno dieną“ nuo vasario pradžios, kaip nurodoma metrikoje, spausdina ,,GRUPA VM Sp.” Gal tai Lenkijos spaustuvė, nes sumažėjęs ir miesto laikraščio formatas?

Vadinasi, ne tik  taupūs lietuviai užplūdo Lenkijos parduotuves, bet iš Lietuvos redakcijų pelnosi ir kaimyninės valstybės poligrafininkai. Taip darome  iš skurdaus gyvenimo, o tuo pačiu  irgi kenkiame ir Lietuvos biudžetui. 

Laikraščių ir žurnalų redakcijoms kuo toliau, tuo sunkiau gyventi finansiškai. Kasmet  mažėja ne reklamos užsakymų, bet ir skaitytojai, ypač jaunimas, vis rečiau į rankas ima popierinį leidinį.




Kvadratinis_laikrs._2__II.jpg,,Savaitraštis Kaunui“ per prievartą, nes toks naujoje spaustuvėje lenkiško popieriau formatas, tapo kvadratinis. Tokiu, ,,kvadratiniu” penkiasdešimtojo gimtadienio išvakarėse žurnalo ,,Nemunas“ leidėjai pakeitė savanoriškai, nes sugrąžino tokį, koks jis buvo 1967 metais, kai buvo pradėtas leisti…
Gal ir ,,Savaitraštis Kaunui“ taps žurnalu, nes parduotuvėse jis puikuojasi ne prie laikraščių, o prie solidžių ir spalvotų leidinių? Juo labiau, kad savaitraščio publikacijos – ne įvykinės, ne vienadienės, be politikos ir sensacijų, o solidžios savo turiniu ir turi išliekamąją vertę. Be to, po rubrika ,,Gražus gyvenimas“ yra ištisi teminiai puslapiai ,,Mada“, ,,Kauno stilius“, ,,Sveikata“, ,,Interjeras“, ,,Skonis“, ,,Žalioji savaitė“, ,,Pramogos, renginiai“, ,,TV savaitė“ – žurnalų temos!

Lengva siūlyti: ,,Leiskit, kolegos”, žurnalą”, kai patiems nereikia galvoti, kur savaitraštį spausdinti, kur jį platinti… ,,Savaitraščio Kaunui“ vyr. redaktorė Žilvinė Petrauskaitė – Taranda į tokį mūsų pasiūlymą atsakytų: ,,Duokite lėšų ir mes tokį žurnalą išleisime, koks populiarus prieš 50 metų buvo ,,Nemunas“. Jį skaitė ir vilniečiai, ir visa Lietuva“. Deja, tada pinigų valstybė skyrė daug, bet laisvės – nebuvo! Dabar – viskas priešingai. Toks  jau visų gyvenimas, ne tik žurnalistų…

Nuotraukose: ,,Savaitraštis Kaunui”

www.kaunozurnalistai.lt nuotr. 

Panašūs straipsniai