Žurnalistai, kviečiame Jus dalyvauti Tolerancijos nominacijos iškilmėse

Ramūnas GARBARAVIČIUS, Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ pirmininkas
Garbaravicius_ramunas_2_II.jpg2017-ųjų vasario 11- ąją, šeštadienį, 15 val. Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas ) „Sugiharos fondas – Diplomatai už gyvybę“ paskelbs 2016 metų Tolerancijos žmogų. 

Ši kasmetinė nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Šiemet fondo valdyba, atsižvelgdama į savo pateiktas užklausas visuomeninėms, nevyriausybinėms organizacijoms, su žmogaus teisių gynimu susijusiomis institucijomis Lietuvoje bei visuomeninės nominacijos ekspertų komisijos siūlymus, svarstė tris kandidatūras: rašytojų Mariaus Ivaškevičiaus, Vandos Juknaitės bei žurnalisto Domo Burkausko.

Vienas iš jų, tapęs metų Tolerancijos žmogumi, bus tradiciškai apdovanotas skulptoriaus Edmundo Frejaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu, likusieji pagerbti diplomais.
Fondui 2016 metai buvo paženklinti netekties: kovą Anapilin iškeliavo buvęs valdybos narys prof. Alfredas Erichas Sennas, rugsėjį staiga mirė filosofas, kultūros teoretikas VDU profesorius Leonidas Donskis, spalio mėnesį užgeso architekto Algimanto Kančo gyvybė. Šeštadienį, ceremonijos metu bus pagerbtas jų atminimas. Šių žmonių indėlis į fondo veiklą buvo neįkainojamas, visi jie buvo tikri Tolerancijos riteriai.
Metų Tolerancijos žmogaus nominacija yra kasmetinė. Pirmąjį (2001) metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei, žurnalistui Mykolui Drungai, poetui Tomui Venclovai, filosofui Andriui Navickui rašytojams Daivai Čepauskaitei ir Sigitui Parulskiui, muzikantui Andriui Mamontovui, žurnalistui Donatui Pusliui, verslininkui Valdui Balčiūnui.

Tarp metų Tolerancijos žmogaus titulo nominantų buvo daugelis visuomenėje žinomų žmonių, aktyviai reiškiančių savo vertybinę ir pilietinę poziciją: rašytoja Jurga Ivanauskaitė, žurnalistai Romas Sakadolskis ir Rimvydas Valatka, dvasininkai Julius Sasnauskas ir Vaclovas Aliulis, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris, politikos apžvalgininkas ir komentatorius Kęstutis Girnius, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir kt.

Sugihara II_1.jpgFondas, kurio tikslas ne tik saugoti garsių Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos ir Nyderlandų garbės konsulo Jano Zwartendijko atminimą, bet ir skleisti pilietinės visuomenės bei tolerancijos idėjas, ketina ir toliau skatinti laisvų piliečių visuomeninį ryžtą nesitaikstyti su reiškiniais, kurie kelia grėsmę visuomenės atvirumo ir liberaliosios demokratijos ateičiai.
Sutartinai su Vytauto Didžiojo universitetu, fondas dalyvauja Lietuvos ir tarptautiniuose projektuose, prisideda prie Holokausto švietimo Lietuvoje projektų, jaunosios kartos auklėjimo ir edukacijos, tolerancijos idėjų skleidimo. Besiplečianti muziejaus ekspozicija vilioja vis daugiau Lietuvos ir užsienio turistų, fondo dėka stiprėja kultūrinis ir intelektualinis bendradarbiavimas su Japonija ir Nyderlandais.


Išsamesnė informacija:


logo_sugihara_I.pngSugiharos fondas Diplomatai už gyvybę, tel. 332881, 


el. paštas: info@sugiharahouse.lt Simonas Dovidavičius 8-698-02184,

 Linas Venclauskas 8 612 91461.


Nuotraukose: (viršuje) Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ pirmininkas Ramūnas Garbaravičius; (apačioje) Japonijos diplomatas Kaune Čijunė Sugihara

Panašūs straipsniai