Žurnalistų geidžiamas (ir paniekintas) legendinis treneris Vladas Garastas, kuriam sukako 85!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

G_ir_Z_didele_II.jpg


Vakar,2017-ųjų vasario 2-ąją, buvo tikrasis legendinio trenerio, Biržų ir Kauno garbės piliečio gimtadienis, nes pase jubiliatas yra šešiomis dienomis ,,pajaunintas”. Tai žino ne tik jo artimieji, bet   ir televizijos žurnalistas Vidas Mačiulis, kuris su Vladu Garastu susipažino beveik prieš keturis dešimtmečius.

,,1979-ųjų vasario mėnesį Kauno sporto halėje parengiau pirmąjį radijo interviu su gerbiamu Garastu, atvykusiu iš Biržų žalgiriečių žvalgytuvėms. Pamatė, sutiko, o rudenį jau buvo paskirtas ,,Žalgirio” vyr. treneriu. Nuo tada ir prasidėjo mūsų bičiulystė. Kartu džiaugėmės pergalėmis, liūdėjome dėl pralaimėjimų, šventėme jubiliejinius gimtadienius”, – pasakoja Vidas Mačiulis.

,,Žalgirio”, ,,Atleto” ir Lietuvos rinktinės  vyr. treneris, paskui krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas buvo ir yra žurnalistų labiausiai trokštamas pašnekovas. Jo raiškus ir sodrus žodis, fenomenali atmintis, faktais ir palyginimais paremta analizė buvo visiems reikalinga. Interviu jis duodavo bet kur ir bet kada. Žmonės visada gerbė ir dabar didžiuojasi treneriu, kuris su krepšininkų kariauna padovanojo Lietuvai daug neužmirštamų pergalių. Tačiau žiniasklaida ne tik didžiavosi ir gyrė Vladą Garastą.

2008 metais Kauno dienraščio sporto žurnalistas, paskambinęs telefonu LKF prezidentui Vladui Garastui,  kalbėjosi apie krepšinio problemas, neinformavęs, kad įrašinėja ir visa tai bus pateikta skaitytojams. Jau kitą dieną laikraštyje pasirodė interviu, pavadintas „LKF vadovo kalboje – rasizmo apraiškos“. Tokia išvada buvo padaryta dėl vieno Vlado Garasto sakinio: „Dabar tas negras, kuris žaidžia „Žalgiryje“. Aš jį išvaryčiau iš karto“, „Neugdo, kas ką ten ugdo, juodašikniai žaidžia.“

Ne tiek užsieniečius paniekino V.Garastas, kiek jį piktdžiugiška žiniasklaida norėjo ,,laikraščiu užmušti“. Nepavyko. Subliuško iškelta byla. Lietuvių kalbos žodyne ir dabar yra įrašytas žodis ,,negras”. Taip eiliniai šalies piliečiai  visada vadino tamsiaodžius, taip ir toliau juos įvardija. 



Garastas_85_II.jpgKauno garbės pilietis Vladas Garastas, tada atsiprašęs už savo pasakytus žodžius, nutarė daugiau niekada telefonu neatsakinėti į provokuojančius klausimus. Apskritai  pradėjo vengti ,,paparacių“, nors iki tos ,,telefoninės  istorijos” jis visada iš karto sutikdavo atsakyti į visus klausimus.

,,Aštuoniasdešimt penktojo gimtadienio proga ,,Lietuvos ryto” televizija parodys apybraižą apie Biržų sūnų, krepšinio Tėvą, Kauno Gabės pilietį Vladą Garastą. Tai bus ne gražbyliavimas, ne pagyriamasis žodis treneriui, o surinkti autentiški, be komantarų archyviniai kadrai”, – sako V.Mačiulis. 

Laidos ,,Krepšinio pasaulyje” režisierius Kęstutis Bražiūnas, iš kelių valandų interviu ir reportažų per ketvirtį amžiaus, parinko dvidešimt penkias minutes įdomiausių, svarbiausių, aktualiausių jubiliato minčių.

Išskirtinė laida ,,Krepšinio pasaulyje”, kurioje bus parodyta dokumentinė apybraiža ,,Biržų sūnus, Krepšinio tėvas, Kauno garbės pilietis”, vasario 5-ąją, sekmadienį, 16.20 val. ,,Lietuvos ryto” televizijoje.

Nuotraukose: 
(viršuje) Legendinis treneris Vladas Garastas su ,,auksinio” ,,Žalgirio”  žaidėjais (1985 m.)

(apačioje) Vladas Garastas, kuriam įteiktas Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine (2003 m.) ir Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius (1998 m.)


www.kaunozurnalistai.lt  archyvinės nuotr.

Panašūs straipsniai