LŽS valdybos posėdis: Nauji nariai, žurnalistinės problemos ir tradicinės šventės

Almonė Elena Baltrūnienė, LŽS referentė
Almone_II.jpgPriešpaskutinį 2017-ųjų sausio šeštadienį Vilniuje buvo surengtas Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos posėdis, kuriame dalyvavo dvylika LŽS skyrių ir klubų vadovų.

Vienbalsiai nutarta priimti į LŽS tikraisiais nariais: Aldoną Violetą Grinienę, Kazį Kęstutį Šiaulytį, Meilę Jančorienę, Artūrą Poviliūną, Ramūną Kardelį, 

Vytautą Kvietkauską; nariais korespondentais: Audronę Filimanavičienę, Eglę Gerulaitytę, Kęstutį Tamulevičių, Jurgitą Tillenius, Raimondą Mikalčiūtę, Gintarą Andrijauską, Virginija Grybaitę

Valdyba aptarė socialinio modelio ir Darbo kodekso pokyčius. Posėdyje dalyvavęs LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas pateikė informaciją apie trišalės tarybos nagrinėjamus Darbo kodekso pakeitimus. kurie gal bus artimiausiu metu priimti ir kovo mėnesį paskelbti. 

Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Inga Ruginienė LŽS valdybos narius informavo, kad bus naikinamos urėdijos ir be darbo liks apie 2-3 tūkstančiai žmonių. I.Ruginienė tikisi objektyvios žiniasklaidos, kuri iki šiol šiuo klausimu pateikia tik tendencingas nuomones, nekalbina eilinių darbuotojų, už kuriuos kalba ir savaip problemas  interpretuoja miškininkų vadovai.
LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius sakė, kad šiais metais kartu su Fridricho Eberto fondu rengiamuose seminaruose bus aptarti ir žiniasklaidos atsakomybės bei objektyvumo klausimai. Kiekviena reforma turi būti daroma tik išklausius visas nuomones, kai dabar dažniausiai pasikliaujama tik ministerijų darbuotojais arba seimo nariais.
Posėdyje buvo aptartas laisvųjų žurnalistų mokestinių pakeitimų ir socialinių garantijų klausimas. Pasiūlyta suformuoti poziciją, kuri būtų apsvarstyta LŽS Tarybos posėdyje. Laisvi žurnalistai, užsiimantys individualia veikla, galėtų laisvai pasirinkti: mokėti ar ne privalomus mokesčius. Pasiūlyta pritarti pozicijai, kad tas, kuris dirba pagal darbo sutartis, būtų apmokestintas. Būsimajame Tarybos posėdyje bus nagrinėjama visus jaudinanti tema: LŽS yra už SODROS teikiamas socialines garantijas, tačiau šiandieninė ekonominė žiniasklaidos darbuotojų padėtis, deja, negali garantuoti nei didelių pajamų, nei didelių pensijų.
LŽS valdyba analizavo Visuomenės informavimo etikos asociacijos ir komisijos veiklos efektyvumą. VIEK pirmininkės pavaduotojas ir LŽS etikos komisijos pirmininkas Viktoras Trofimišinas, pristatydamas šį klausimą, akcentavo, kad daugeliui neaišku, kodėl jo skundas ilgai nenagrinėjamas, o tai kelia įtarimą, kad kažkas vyksta neskaidriai. 
Komisijai buvo pateiktas pasiūlymas – daryti viešą visų skundų registrą, ar kitaip informuoti, pateikėjus, kad jie apie tai žinotų. To nėra, nes anot Viktoro Trofimišino, VIEA komisijos direktorius Viktoras Popandopula ne visada, jeigu jis yra posėdyje, atsiliepia telefonu. Dėl to informacija nepasiekia skundo tiekėjo, todėl visiškai natūralu, kad jis piktinasi. Jeigu žiniasklaidoje nebūtų iškeltas Artūro Račo klausimas, tai komisija jo ir nebūtų nagrinėjusi.

 Veiklos pradžia buvo entuziastinga ir sėkminga, kol buvo priimtas kodeksas, kaip didžiausias nuveiktas darbas. Po to prasidėjo įmygio laikotarpis. Viktoras Trofimišinas siūlo, kad Lietuvos žurnalistų sąjunga pasiūlytų Visuomenės informavimo etikos asociacijai apsvarstyti ir padaryti tokius pakeitimus: 1. Padidinti skundų nagrinėjimo intensyvumą. 2. Įsteigti privalomą registrą. 3. Sukurti elektroninę formą, kurioje būtų visi reikalavimai, keliami skundų nagrinėjimui. 4. Nustatyti aiškias skundų teikimo sąlygas. 

5. Įgyvendinti privalomą skundų peržiūrą ir jų įvertinimą. 

Valdyba pritarė pasiūlymui ir rekomenduos, kad VIEA Komisijoje neatstovautų organizacijų vadovai, taip pat  būtų įsteigtas komisijos referentės etatas.
Nutarta 2017-ųjų kovo 4-ąją Vilniaus žurnalistų namuose surengti LŽS tarybos posėdį. Pirmininkas Dainius Radzevičius pasiūlė, kad skyriai ir klubai artimiausiu metu pateiktų būsimų renginių planą, datą ir numatomas išlaidas. 
Šiais metais sukanka 95 metai, kai Kaune buvo įkurta Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjunga, kurią siūloma paminėti rudenį Anykščių rajone tradicinių Vaižgantinių metu.
LŽS valdyba taip pat nusprendė, kad 2017-ųjų Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai skirta šventė bus surengta gegužės 6-ąją, šeštadienį, 

Kudirkos Naumiestyje. Renginio metu bus įteiktos tradicinės Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijos.


Nuotraukoje: Lietuvos žurnalistų sąjungos  referentė  Almonė  Elena Baltrūnienė


www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Panašūs straipsniai