Koks jaunatviškas senjoras žurnalistas, kai jį aplanko įkvėpimas!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Subacius_dviese_d..jpg



Šaunuoliai žurnalistikos veteranai, kurie kiekvieno mėnesio 16 dieną renkasi į LŽS Kauno apskrities skyriaus įkurtą klubą MES. To tradicinio renginio iniciatorius ir organizatorius buvo LŽS narys Vytautas Andrejaitis , apdovanotas medaliu ,,Už nuopelnus žurnalistikai”. 2004-ųjų vasario 16-ąją buvo surengta pirmoji senjorų sueiga.

Po ketverių metų, 2008-ųjų birželyje klubo MES siela – pirmininkas Vytautas Andrejaitis buvo palydėtas Amžinybėn. Buvusio MES iniciatoriaus pareigos tada buvo patikėtos Vladimirui Beresniovui. Kuo toliau, tuo sunkiau jam suburti bendraminčius, kurie vienas po kito palieka ,,šią ašarų pakalnę”. Tačiau tie, kurie lieka – kiekvienąkart susitikę Kauno žurnalistų namuose, turi kuo pasidžiaugti. Ypač tie, kurie vis dar kuria.



Dirses_skulpturele_II.jpgNegali nesidžiaugti buvusio Lietuvos televizijos Kauno redakcijos operatoriaus Jono Dirsės, einančio 77 metus, medžio dirbiniais. Jis yra pagaminęs dešimtis medžio skulptūrų, kurios pastatytos ne vienose Lietuvos kapinėse. 

Nagingasis Jonas Dirsė jubiliejinių klubo MES narių gimtadienių proga įteikia originalias, kolegos darbą ar charakterį atitinkančias skulptūrėles (nuotraukoje: paskutinė pagaminta 2017-ųjų sausio 18-ąją).


Vienas pirmųjų Jono originalų dirbinį iš medžio gavo rašytojas ir žurnalistas Juozas Kundrotas, kuriam vasario 2-ąją sukak 83 metai. Ta proga, sau ir skaitytojams, talentingas ir produktyvus kūrėjas padovanos naują romaną, apie kurį mūsų svetainė www.kaunozurnalistai.lt informuos pirmoji.




Visi stebisi žurnalisto Petro Žemkausko, kuriam spalio mėnesį sukaks 89-eri, nepavargstančia jo kūrybine mintimi. Mūsų Petras kasmet išleidžia po kelias  naujas knygas. Jo bendraamžis, tik savaite vyresnis, kuklusis  Adomas Subačius, daug metų rašė tik sau. Tačiau, kai 2010 metais buvo sukurta Kauno žurnalistų internetinė svetainė, kolegos  LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narį A.Subačių  ,,privertė” visiems parodyti, ką ir kaip jis rašo…

Įdomu tai, kad net 50 savo gyvenimo metų A.Subačius paskyrė Kauno ,,Šviesos” leidyklai, buvo talentingas redaktorius ir vienas iš kelių vadovų, kurie rūpinosi, kad laiku ir kokybiški vadovėliai pasiektų Lietuvos moksleivius.

Mūsų svetainės ,,Kūrybos artelę” tuomet ir ,,atidarė” Adomas Subačius. Jo parašytas ,,Aštuoniasdešimtmečio godas” visi su įdomumu skaitė, dėkojo, linkėjo sėkmės. Skaitytojai sulaukė naujų jo parašytų vaizdelių ,,iš gyvenimo”. Jais susidomėjo ir  laikraščio ,,Ūkininko patarėjas” redakcija, išspausdinusi dešimtis Adomo Subačiaus šmaikščiai parašytų kūrinėlių.




Subacius____a._II_n..jpgPaskutiniame senjorų  klubo MES renginyje A.Subačius, pagyręs internetinę svetainę www.kaunozurnalistai.lt, papriekaištavo, kad ,,Kūrybinėje artelėje” yra mažai kūrybinių žurnalistų darbų. 

Išgirdęs paaiškinimą, kad svetainės administratoriai negali priversti kolegų viešai spausdinti savo kūrinius, Adomas Subačius atsakė:

,,Laukite. Aš atsiųsiu”.

Šiandien, el.p. lzs.kaunas@gmail.com, Adomas Subačius atsiuntė savo šmaikščius gyvenimiškus vaizdelius: ,,Pabiros“, ,,Kaip pavadinsi, nepagadinsi“, ,, Improvizacijos pagal laikraščių antraštes“. 

Atsivertę ,,Kūrybinę artelę“, būtinai paskaitykite. Adomas Subačius  tenai rašo:

* Pasukt – atsukt… Pasukt – atsukt – taip kasmet kankinami laikrodžiai ir pagal juos dirbantys žmonės. Kaip tą kankynę pavadinsi – niekas nesikeis. Kaimynui atrodo, kad reikėtų viena valanda, dėl kurios sukiojami laikrodžio, sutrumpinti darbo dieną ir baigti tuos sukinėjimus.

* Šaltinis ir šalčiausią žiemą neužšąla. Žmogaus žmogiškumas gali ir karščiausią vasarą apledėti.

* Meilė iš pirmo žvilgsnio, meilė iki grabo lentos, amžina meilė, meilė kaip seilė… Dėl Dievo meilės, mylėkime ne žodžiais, bet darbais.

* Pasigėręs, prisilakęs, nusitašęs… Kaip pavadinsi – neišblaivysi. Ačiū Dievui, kad kojų nepakratęs.


Nuotraukose: 


(viršuje) Lietuvos žurnalistų sąjungos nariai Antanas Staškevičius, Adomas Subačius (viduryje) ir Virginija Skučaitė sausio 7-ąją Kauno žurnalistų namuose, švenčiant 2017-ųjų sutiktuves

Ričardo Šaknio nuotr.

(apačioje) LŽS narys Adomas Subačius visada turi ką pasakyti, tačiau dažniausiais jis kuklinasi ir mieliau klausosi kitų ,,pagyrūnų”…

Archyvinė www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Panašūs straipsniai