Televizijos Kauno redakcija 1991-ųjų ir 2017-ųjų sausio 13-ąją. E.Masytės ,,Laisvė“ skambėjo turbūt 50 kartų!

www.lrt.lt ir www.kaunosurnalistai.lt inf.

Kauno_red._didele.jpg



2017-osios sausio 13-ąją LRT laida „Laba diena, Lietuva“ pirmą kartą buvo transliuojama iš Kauno. Kaip ir kiekvieną penktadienį ją vedė kaunietis, Vilniuje dirbantis Juras Jankevičius. Studija S.Daukanto g. 28 A, jis pasirinko neatsitiktinai. Kai anų, rūsčių sausio įvykių dienomis, kai kolaborantai užėmė Lietuvos televizijos studiją Vilniuj, jau po keliolikos minučių eteryje pasirodė kauniečiai radijo ir televizijos žurnalistai Modestas Patašius, Raimundas Yla, Raimundas Šeštakauskas, Vidas Mačiuli. Apie 1991-ųjų įvykius Kaune yra sukurtas dokumentinis filmas ,,Sekmadienio rytas … sausio 13-osios naktį“, kurį galima surasti ir mūsų svetainės puslapyje ,,Filmai“. 

Sausio 13-osios naktį, sovietų kariams užėmus radijo ir televizijos pastatus Vilniuje, po kelių valandų eterį sėkmingai perėmė Kaune dirbusi redakcija. Joje dirbę žmonės prisimena, kaip trūkstant informacijos teko blaškytis laidų vedėjams, radijo žurnalistams teko debiutuoti televizijoje, velniškai trūko vaizdinės medžiagos. 




Kauno_red._Patasius_II.jpgLRT inžinierius Feliksas Girininkas pasakoja, kad dvi savaites iš eilės budėję LRT darbuotojai sausio 12-osios vakarą, nieko blogo neįtardami, ramiai išsiskirstė namo, nes kitą rytą jau laukė ankstyva laida. „Kadangi sekmadienio ryte turėjo būti Vido Mačiulio vedama laida „Sekmadienio rytą“ ir mums jau reiks anksti būti darbe, tai mes visi išsiskirstėme ramiai miegoti. Taigi čia [redakcijoje – LRT.lt] tuo metu, kai Vilnių užėmė, nebuvo visiškai nieko. <…> Kai atlėkėm, apie antrą valandą, aparatūra jau veikė“, – prisimena F.Girininkas. 

Lemtingą naktį dirbę LRT darbuotojai pasakoja, kad darbas nebuvo paprastas, laidų vedėjai blaškėsi, nes nebuvo daug informacijos apie esamą situaciją, labai trūko vaizdinės medžiagos. Tą naktį Kaune dirbęs žurnalistas Vidas Mačiulis prisimena, kad, netikėtai tekus perimti transliaciją, kai kurie radijo žurnalistai kaip, pavyzdžiui, Modestas Patašius, turėjo staiga tapti televizijos vedėjais. Lemtingą naktį dirbę LRT darbuotojai pasakoja, kad darbas nebuvo paprastas, laidų vedėjai blaškėsi, nes nebuvo daug informacijos apie esamą situaciją, labai trūko vaizdinės medžiagos.

 „O ką daryti? Mes čia neturėjome nei videotekos, nei… Daina „Laisvė“ [Eurikos Masytės – LRT.lt] tada turbūt skambėjo 50 kartų. Bet tai ir įkvėpė visus. Ir visi laukė, kas bus toliau“, – pasakoja V.Mačiulis, pridūręs, kad sausio 13 dienos vakarą su kolega Raimuondu Šeštakausku netgi turėjo vesti „Panoramos“ laidą. Pasak V.Mačiulio, didžiausia padėka turėtų būti skiriama tą naktį į žurnalistų šauksmą atsiliepusiems piliečiams. 

„Mes neatlikom jokio žygdarbio, tai buvo mūsų darbas. <…> Bet reikia nusilenkti ir ačiū pasakyti visiems žmonėms, kurie išgirdo Kauno balsą iš Sitkūnų, kurie pamatė mus televizijos studijoje ir atsiliepė į tą šauksmą – „važiuokite į Vilnių, saugokite Seimą, televizijos bokštą“. Ir mus saugojo. Pilna aikštė buvo žmonių“, – prisimena žurnalistas. Daugiau apie tai – ,,Mediatekoje”: LRT televizijos laida „Laba diena, Lietuva“.



Kauno_red._Juras_II.jpgVisada ieškantis ir  naujoves įgyvendinantis televizijos žurnalistas Juras Jankevičius su pašnekovais bendravo ne tik buvusioje Kauno redakcijos studijoje. Šiandieninės skaitmeninės televizijos  ir interneto  dėka  tiesioginės laidos ,,Laba diena, Lietuva” metu bendravo ir su kolege Egle Bučelyte, kuri tuo metu viešėjo Romoje, bet pasidalijo savo įspūdžiais apie sausio dienas, praleistas Kaune. O ,,Panoramos” žurnalistė Jūratė Anilionytė  šalia Kauno savivaldybės pastato  kalbėjosi su 1991-ųjų įvykių liudininku, buvusiu miesto tarybos pirmininku, dabar advokatu Gintaru Puku. Tiesiogiai buvo persikelta ir į Lietuvos seimą, kuriame buvo įteiktos Laisvės premijos Valdui Adamkui ir Vytautui Landsbergiui.

 Kolega Juras dar spėjo, palikęs studiją S.Daukanto 28 A, nueiti  į šalia veikiančią prieškarinių radijo imtuvų parodą, kurią surengė Kauno muziejus. Štai ką reiškia nauja televizijos technika. Vienas televizijos operatorius Paulius Dautartas ne tik valdė tris kameras, bet atliko ir apšvietėjo, grimuotojo, garso režisieriaus ir režisieriaus darbą. Pauliui, kaip visada puikiai dirigavo nepavargstantis Juras Jankevičius. Jiedu abu ruošia ir populiarią LRT televizijos laidą ,,Klausimėlis”. Sėkmės, darbštuoliai!

Nuotraukose:

(viršuje) Buvusioje Kauno televizijos redakcijoje – LRT laidos ,,Laba diena, Lietuva”  vedėjas Juras Jankevičius (dešinėje) ir 1991-ųjų sausio dienomis dirbę inžinierius Feliksas Girininkas ir žurnalistas Vidas Mačiulis.

(viduryje) Kauno redakcijos radijo žurnalistas Modestas Patašius 91-ųjų sausio 13-tosios naktį staiga tapo televizijos laidos vedėju (kadras iš filmo ,,Sekmadienio rytas … sausio 13-tosios naktį”.

(apačioje)  LRT televizijos laidų vedėjas, žurnalistas Juras Jankevičius, sugrįžęs į buvusią Kauno redakcijos studiją, iš kurios visą dešimtmetį vedė laidas.

Pauliaus Dautarto nuotr.

Panašūs straipsniai