Televizijos laida ,,Krepšinio pasaulyje“: šiandien ir prieš 25 metus

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Berniukai_2_didele.jpg


,,Lietuvos ryto“ televizija šiandien, kaip ir kiekvieną sekmadienį, 16.20 val. transliuos laidą oranžinio kamuolio aistruoliams ir profesionalams. Šiandieninė programa ,,Krepšinio pasaulyje su Vidu Mačiuliu“ neeilinė, nors jau 1034-oji.

Lygiai prieš ketvirtį amžiaus, 1992-ųjų sausio 11-ąją televizijos eteryje buvo parodyta pirmoji Lietuvoje savaitinė, tik krepšiniui skirta programa, kuri tęsėsi net dvi valandas. Tą pačią dieną iš Ispanijos, kur vyko ACB lygos ,,Žvaigždžių diena“ ir joje dalyvavo  Arvydas Sabonis, sugrįžo ,,Žalgirio“ klubo bendrojo fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas ir atstovas ryšiams su užsieniu Arūnas Pakula, staiga miręs 2004-ųjų rudenį. Jie parsivežė ispaniškos ,,Žvaigždžių dienos“ rungtynių, kurių naudingiausiu žaidėju tapo Sabas ir buvo apdovanotas automobiliu, įrašą.


,,Gaila, kad iš pirmosios tiesioginės laidos liko vos vienos minutės įrašas, nes tuomet Lietuvos televizijos Kauno redakcija neturėjo galimybės išsaugoti. Tai padarė tuometinis Lietuvos sporto vadovas Zigmantas Motekaitis, kuris vėliau per klaidą netyčia ištrynė, ir liko tik laidos pabaiga“, – internetinei svetainei www.kaunozurnalistai.lt papasakojo jau 25 metus šią programą ruošiantis redaktorius Vidas Mačiulis. – ,,Gal kuris nors šalies krepšinio aistruolis 1992-aiais įrašinėdavo mūsų tiesiogines laidas? Būtų įdomu visiems pažiūrėti, kaip tada Ispanijoje žaidė Arvydas Sabonis, ką apie jį pasakojo A.Pakula, staiga miręs 2004-ųjų rudenį, ir A.Kosauskas, nes kitų, netiesiogiai transliuotų laidų, turime originalus.”


Jubiliejinė laida daugiausiai paženklinta 1992-ųjų data, nes joje panaudota daug įdomios archyvinės medžiagos. Visų pirma, ,,Savaitraščio Kaunui” žurnalistų surastų žaidėjų Algimanto Gedvilo ir Roko Bartkevičiaus susitikimas  Kauno krepšinio mokykloje ,,Aisčiai“. Buvusiems berniukams,  iš pirmojo interviu, dabar jau trisdešimt penkeri, patys augina dukras, džiaugiasi krepšiniu ir pirmuoju savo treneriu Jurijumi Fiodorovu, kuris juos daug ko išmokė. Buvusieji jo auklėtiniai nustebo, kad kaunietis  treneris dabar rašo eilėraščius.


Prieš 25 metus laidoje kalbėjo ir vilnietis krepšininkas, studijuojantis JAV universitete, Artūras Karnišovas. Prieš ketvirtį amžiaus į pirmąsias FIBA organizuotas varžybas pakviestas Kęstutis Pilipauskas, dabar yra Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas.

Įdomu tai, kad šią laidą redaktoriui V.Mačiuliui padėjo rengti ir vesti žinomi krepšininkai Sergejus Jovaiša ir Lina Dambrauskaitė. Europos čempionė laidoje prisimena ir 1997-uosius, kai ji su Lietuvos moterų krepšinio rinktine buvo sutikta Karmėlavos oro uoste.

Televizijos žiūrovams tikrai įdomu, ką 1992-aisiais apie krepšinį kalbėjo dvidešimt trejų metų sporto žurnalistas Remigijus Kazilionis, kuris jau dvidešimt ketveri metai yra UAB ,,Lietuvos rytas“ kolektyvo narys. Dabar Remigijus yra ne tik internetinio portalo www.lrytas.lt vyr. redaktoriaus pavaduotojas, bet ir krepšinio klubo ,,Lietuvos rytas“ atstovas spaudai.

Talentingas žurnalistas R.Kazilionis matė ir rašė, kaip gynėjas Tomas Pačėsas  žaidžia už Kauno ,,Atletą“, o įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius – už Ispanijos ,,Barseloną“. Ką apie krepšinį, save ir trenerius 1996 ir 2002 metais kalbėjo dabartiniai ,,Lietuvos ryto“ ir ,,Žalgirio“  strategai T.Pačėsas ir Š.Jasikevičius, pakartota jubiliejinėje laidoje. 

,,Savo programoje jubiliejiniais metais mes dažnai sugrįšime praeitin, palyginsime vakarykštį ir šiandieninį mūsų krepšinį. Pateiksime anų dienų pašnekovų mintis, kurios, kartais atrodo, kad yra pasakytus šiandien“,-  internetinei svetainei www.kaunozurnalistai.lt   kalbėjo redaktorius Vidas Mačiulis, – ,,Jubiliejinės laidos proga noriu padėkoti ,,Lietuvos ryto“ televizijai ir asmeniškai žiniasklaidos bei krepšinio kolektyvų vadovui Gedvydui Vainauskui, kurio dėka žiūrovai ir toliau gali būti mūsų ,,Krepšinio pasaulyje“. Praėjusių metų pavasarį, kai supratome, kad Lietuvos krepšinio federacijai ir kitoms sportinėms organizacijoms televizijos laidos nereikalingos, buvome nusprendę po tūkstantosios – atsisveikinti su programa ,,Krepšinio pasauliu“. Vadinasi, niekada nereikia sakyti: ,,Niekada“!

Nuotraukose:

(viršuje) Jubiliejinei laidai reportažas (redaktorius Vidas Mačiulis, operatorius Laisvis Karvelis) ruošiamas Kauno krepšinio mokykloje ,,Aisčiai”, kurioje mokėsi ir prieš 25 metus interviu davė Rokas Bartkevičius (dešinėje) ir Algimantas Gedvilas.

Fotografo Ramūno Guigos (,,Savaitraštis Kaunui”) nuotr.


(apačioje) Dešimtmečiai Algimantas Gedvilas (viduryje) ir Rokas Bartkevičius (dešinėje) . Kadras iš 1992 metų laidos ,,Krepšinio pasaulyje”


Berniukai_didele.jpg

Panašūs straipsniai