Pažadėjo – patiešijo, neištesėjo – nesugriešijo … žurnalistinis varianatas

Iveta Skliutaitė, ,,Lietuvos ryto” žurnalistė

Operacija_II.jpg

2016-ųjų gruodžio pirmąją mūsų, Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus internetinė svetainė paskelbė, kad ji pradeda … kalėdines atostogas. Tai buvo lyg šventvagiškas melas. ,,Atostogų“ priežastis buvo ne ta…

Gruodžio 2-ąją Kauno skyriaus pirmininkui ir svetainės www.kaunozurnalistai.lt redaktoriui Vidui Mačiuliui Kauno klinikose buvo atlikta sudėtinga stuburo operacija, kuri buvo priverstinė dėl… medikų manualinio gydymo specialistų padarytų klaidų. Blogiausios dienos, apie kurias žurnalistė, šiemet tapusi mūsų sąjungos nare, Iveta Skliutaitė parašė žurnale „TV antena“ – jau praeityje.

 Kolegės Ivetos pasakojimu kauniečių svetainė baigia … ,,atostogas“ . Lietuvos žurnalistų gyvenime dabar yra ir džiugių, ir nemalonių naujienų, apie kurias turime pranešti…

###

„Nežinau, angelai ar velniai mane saugo. Esu guvus, nejaučiu skausmo ir vėl galiu sparčiai vaikščioti“, – praėjus vos kelioms dienoms po operacijos „Lietuvos ryto“ žurnalui TV antena“ kalbėjo legendinės laidos „Krepšinio pasaulyje“ kūrėjas Vidas Mačiulis. 

Praėjusią savaitę Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose V.Mačiuliui buvo atlikta stuburo operacija. Jos prireikė, nes kauniečiui buvo sunku vaikščioti.

 „Nugaros skausmas buvo toks stiprus, kad po dešimties ar dar mažiau žingsnių tekdavo klauptis arba pastovėti. Be medikų neapsiėjau. Kauno klinikose ir buvo nuspręsta, kad reikia atlikti operaciją“, – pasakojo V.Mačiulis. 

„Lietuvos ryto“ TV laidos vedėjas aiškino, kad tokios stuburo operacijos įprastai atliekamos per pusvalandį ar valandą, o jis ant operacinio stalo praleido keturias valandas. V.Mačiulis neslėpė, kad stuburo skausmai kamavo daugybę metų. Kad reikia operacijos, vyras pirmąkart išgirdo prieš 25 metus, kai su mūsų šalies krepšininkais lankėsi Maskvoje. 

 „Pajutau, kad skauda nugarą ir koją. Skausmą kiek apmalšinti pavykdavo tik atsitūpus. Atsidūriau Kremliaus ligoninėje ir ten išgirdau, kad būtina skubiai atlikti operaciją. Kaip užsieniečiui ji buvo įvertinta 4 tūkst. JAV dolerių. Tiek pinigų neturėjau, todėl Rusijoje operuotis atsisakiau“, – prisiminė V.Mačiulis. 

Bėgant laikui stuburo negalavimai niekur nedingo. 1998 metais į Lietuvą iš Filipinų atvyko hileris Aleksas Orbitas, prieš TV kameras atliekantis neįtikėtinas procedūras – operacijas rankomis. Ir V.Mačiuliui  jis rankomis ilgam numalšino nugaros skausmus. 

„Filipinietis mane patikino, kad metus neturėsiu bėdų dėl stuburo, bet skausmas nurimęs buvo net 11 metų. Paskui problemos vėl išlindo. Jas apmalšindavo vienas Lietuvos ekstrasensas, taip pat rankomis glostydamas man stuburą“, – atvirai kalbėjo V.Mačiulis. Šįmet žurnalistas vėl ėmė ieškoti pagalbos. Buvo taikoma manualinė terapija (gydymas rankomis), bet tai, anot V.Mačiulio, sukėlė dar didesnį nugaros ir kojos skausmą. Kaunietis prisipažino, kad sprendimą dėl operacijos teko priimti pačiam. Medikai neatmetė galimybės, kad po jos V.Mačiulis gali likti net paralyžiuotas. „Pasikonsultavęs su medikais ryžausi operacijai, nors pasekmės galėjo būti blogos. Pasitikėjimo pridėjo ir tai, kad atsidūriau puikaus Kauno klinikų neurochirurgo Kazimiero Ambrozaičio rankose. Tad nebuvo jokios baimės ar nerimo“, – sakė V.Mačiulis. Žurnalistas buvo perspėtas, kad net ir pavykus operacijai stotis ant kojų galės tik po kelių dienų ir tik padedamas medikų. Tačiau kitą rytą V.Mačiulis be niekieno pagalbos pakilo iš lovos ir pradėjo vaikščioti. Jo teigimu, po operacijos neprireikė nei ramentų, nei nuskausminamųjų.

Pasirodo, V.Mačiulis jėgas atgavo lovoje, kurioje anksčiau po operacijos gulėjo ir krepšininkas Simas Jasaitis. Jau kitą dieną po operacijos V.Mačiuliui artimieji į palatą atnešė televizorių – jis negali praleisti nė vienų transliuojamų krepšinio rungtynių. Iš ligoninės išleistas žurnalistas išvyko į reabilitaciją, kuri tęsis iki gruodžio 29 dienos, Birštone. Po Naujųjų metų jis vėl bus įprastinėje  darbo vietoje. 

 „Kitų metų sausio 11 dieną laida „Krepšinio pasaulyje“ minės 25-ąjį sezoną. Tai svarbi proga ir ją minėsiu ne tik puikiai nusiteikęs, bet ir be daug metų varginusių nugaros skausmų“, – optimistiškai nusiteikęs kalbėjo V.Mačiulis.

www.kaunozurnalistai.lt prierašas:

Sausio 7- ąją, 14 val. (restorane V. Putvinskio g. 48) kartu su visais žurnalistais kauniečių bendruomenės  pirmininkas  švęs Naujųjų sutiktuves…

Fotografo Gintauto BITVINSKO (UAB ,,Lietuvos rytas”) nuotrauka



Panašūs straipsniai