Žiniasklaida. ,,Diena Media News“ sumažino skolas… Parduos dienraštį ,,Klaipėda" ?

www.vz.lt

VZ II_2.jpgRestruktūrizuojama žiniasklaidos įmonių grupė „Diena Media Mews“ (DMN) dėl išaugusių reklamos pardavimų ir prenumeratorių skaičiaus šįmet tikisi sustabdyti daug metų kritusias pajamas. 2 mln. eurų skolą įmonė pagal planą turi grąžinti iki 2019 m.

2016 metais leidėjas atsisiskaitė su pirmos eilės kreditoriais – darbuotojais ir AB Šiaulių banku, jie jau išbraukti iš kreditorių sąrašo, dalinai padengti Sodros ir VMI finansiniai reikalavimai. Einamųjų skolų, pasak DMN restruktūrizavimo bylos administratorės Adelės Sokienė, įmonių grupė neturi.

,,Diena Media News” dar turi iš anksčiau susidariusią skolą, kai bendrovė priklausė bankininko Vladimiro Romanovo įmonių grupei. Prieš iškeliant bylą, DMN skola siekė 2,32 mln. eurų, dabar ji sumažinta iki 2,06 mln. eurų. Didesnė dalis kreditorių – tiekėjai, su kuriais dirbama ir toliau Tarp kreditorių taip pat yra Valstybinė mokesčių inspekcija bei „Sodra“, kurios sudaro tik 21,7% visų finansinių reikalavimų. Įmonių grupė reikšmingai mažina nuostolius: 2014 metais jie siekė 539 tūkst. eurų, 2015 m. jau tik 25 tūkst. eurų. Šių metų gegužę akcininkų sprendimu buvo sumažintas UAB „Diena Media News“ įstatinis kapitalas, panaikinti visi nuostoliai, o šiuos 2016 metus planuojama baigti pelningai.

Dar viena galimybė


DMN priklauso regioniniai dienraščiai „Kauno diena“ (leidžiamas nuo 1945 m.) ir „Klaipėda“, savaitraštis „Klaipėda“ (rusų kalba), naujienų portalai www.diena.lt, www.kauno.diena.lt“ ir www.klaipėda. diena.lt. : DMN akcininkai yra: UAB „Sunra“ (65,20%), M. Mickevičius (30,10%), V.Stankus (4,7%).

Dėl skolų įmonių grupei, siekiančiai išvengti bankroto, 2014 m. buvo iškelta restruktūrizavimo byla. 2015 m. teisme buvo patvirtintas planas, kaip per ketverius metus bus padengtos skolos ir baigta atsiskaityti su visais kreditoriais.


Pagal šį planą mokami įmonės įsiskolinimai kreditoriams, vykdomi turto pardavimai (jei numatyta), šaukiami kreditorių susirinkimai, mokami visi einamieji mokesčiai, o esant poreikiui inicijuojami plano pakeitimai. Proceso metu įmonei suteikiama laikina apsauga nuo jos kreditorių. Tokios įmonės turto areštuoti negalima, taip pat negalima kelti bankroto bylos, yra sustabdomas netesybų ir palūkanų skaičiavimas





Sirvinskas_II_2.jpgĮžvelgia stabilizavimo ženklų


,,Diena Media News” direktorius Tadas Širvinskas (nuotrauka kairėje), pabrėžia, kad šįmet numatomas pajamų kritimo sustabdymas, tačiau kokia bus apyvarta, neįvardija. Leidėjo pajamos kasmet krito. Pernai jos mažėjo 8%, iki 3,37 mln. eurų.


„Galime prognozuoti, kad pajamos šiemet nekris, nes palengva auga reklamos pardavimai, didėja laikraščių prenumeratorių skaičius“, – sako direktorius. Tadas Širvinskas vasarą pakeitė restruktūrizuojamos įmonių grupės direktorių Laimutį Genį, pastarasis pradėjo vadovauti kitai žiniasklaidai – UAB „Lietuvos žinios“. Anot T. Širvinsko, dėl šįmet augusio reklamų kiekio didėjo ir dienraščių „Kauno diena“, „Klaipėda“ apimtis.


„Pajamos iš reklamos augo ne tik dėl Seimo rinkimų, nors tai, žinoma, smarkiai papildė mūsų biudžetą, – aiškina DMN vadovas. – Mes pakeitėme reklamos pardavimų komandą. Šįmet mūsų leidiniuose taip pat atsirado naujų priedų. Darbuotojų skaičius šįmet pakito nesmarkiai – metų pradžioje buvo 105, o dabar -106 darbuotojai.“


Apsispręs dėl „Klaipėdos“


DMN restruktūrizavimo plane numatoma galimybė parduoti Klaipėdoje leidžiamą dienraštį „Klaipėda“, savaitraštį rusų kalba „Klaipėda“ ir naujienų portalą www.klaipeda.diena. lt. Tiesa, kol kas sprendimas dėl tolesnio įmonių grupės Klaipėdos padalinio likimo dar nepriimtas.


„Dar galutinio sprendimo valdyba nėra priėmusi, svarstoma, skaičiuojama, kaip šiuo atveju tikslingiau pasielgti, – sako ,,Diena Media News” Adelė Sokienė, restruktūrizavimo bylos administratorė. – Konkretus tokio sprendimo priėmimo terminas nėra restruktūrizavimo plane įvardytas – sprendimą reikia priimti 2016-2017 metais“.

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Panašūs straipsniai