Žurnalistika. Apie ką šnekėtis su valstybės vadovais?

Henrikas ŽUKAUSKAS, VGTU docentas, architektas
Zukauskas_H._II.jpg2016-ųjų lapkričio15-ąją žurnalistas Edmundas Jakilaitis Lietuvos televizijos laidoje „Dėmesio centre“ (LRT.lt) pokalbio pašnekovu pasirinko naujai išrinktą Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį.

Šiaip viskas kaip ir gerai. Valstybinės televizijos (rašau tai specialiai, nes rašinio gale pateiksiu šio apibrėžimo motyvuotus argumentus) laidų vedėjas į eterį geru laiku, labai žiūrimoje laidoje, turiu omenyje „Panoramą“, pasikviečia savo steigėjo, t.y. Lietuvos Respublikos Seimo, vadovą pasikalbėti.
Viskas kaip įprasta: pašnekovui parodai dėmesį, sužinai kažkokių smulkmenų, jo ateities darbus arba tiesiog parodai žiūrovams naują Seimo pirmininką, gal šiek tiek neoficialų, žmonišką. Tuo labiau kad pašnekovas – biomedicinos mokslų daktaras, profesorius, knygų, vadovėlių bei mokslinių straipsnių autorius, A.Stulginskio universiteto tarybos ir senato narys ir t.t.
Atrodo, su tokio rango žmogumi yra apie ką pakalbėti, maloniai padiskutuoti, nes ir pašnekovas ieško pozityvių temų ar bendravimo būdų siekdamas gerinti naujojo Seimo įvaizdį, pristatyti naujus darbus.
Tačiau viskas, deja, laidos metu vyksta kažkaip keistai. Man tai primena tardymą ir nuolatinių provokuojamų klausimų kėlimą laukiant, kada pašnekovas susimaus. Bent man taip atrodo. Jei netikite, pažiūrėkite laidą. Tai gali būti mano asmeninė ir subjektyvi nuomonė, tačiau kažkoks nepasitenkinimas laida liko ir neduoda ramybės.
Niekaip nesuprantu, ar su savo steigėju, darbdaviu, tuo, kuris kartą per metus vertins televizijos veiklos ataskaitas, teiks biudžeto projektus, pagaliau intelektualiu žmogumi galima taip bendrauti viešoje erdvėje, televizijos eteryje?
Jei tai nėra koks nors specialusis užsakymas ar laidos vedėjo nusiteikimas, dar net nepradėjus Seimui dirbti, viešai kritikuoti ir peikti naujai paskirtą Seimo pirmininką, tiesiog leisti į eterį žmogų žeminančius teiginius, kaip 2016 11 14 laidoje „Dėmesio centre“ R.Valatka: „<…> Seimas jau ir taip žemai stovėjo, matyt, norima, kad Seimas kristų dar žemiau, nes į galvą ateina du skaičiai. Pirmiausia – nulis, politinis nulis. Turbūt per visus daugiau nei 26 metus tokio politinio nulio dar nebuvo paskirta į Seimo pirmininko, t.y. antro posto valstybėje, postą. Antras skaičius – šeši. V.Pranckietis net šitoje iš visų pakampių surinktoje partijoje buvo tik šeštas. Jei į Seimo pirmininko poziciją siūlai 6-ą savo partijos žmogų, tai kaip jį vadinti? Ramūno Karbauskio šeškė? Negražu taip sakyti, bet, atleiskite, tokiais atvejais aš sakau <…>“ arba toje pačioje laidoje P.Gritėnas: „<…> viena vertus, šis žmogus yra politikos autsaideris, švarus žmogus. Kita vertus, tai bus žmogus, kuriuo bus lengva manipuliuoti <…>“, yra sveiku protu nesuvokiamas dalykas.
Žiūriu, skaitau ir nesuprantu- ar kalbame apie Lietuvos piliečių išrinktą ir LR Seime slaptu balsavimu patvirtintą antrą valstybės asmenį – Seimo pirmininką? Kažkas negerai. Kyla klausimas: kas munipuliuos, kodėl ir kokiu tikslu? Gal vedėjai nesusipažinę su Seimo statutu? Nesupranta Seimo pirmininko darbo specifikos?
Aišku, jie turi galvoje R.Karbauskį, bet jis yra partijos pirmininkas ir jis ne manipuliuoja, bet vykdo partijos politiką ir programą.
Mano nuomone, terminas „arogancija“, t.y. pasipūtimas, šiuo atveju netinka. Tai daugiau noras viešai, prieš visuomenę, televizijos žiūrovus pažeminti žmogų. Jeigu tai nėra politinis užsakymas – nuo veiklos pradžios teikti tik neigiamą ir negatyvią informaciją apie partijas, tam tikrus asmenis.
Toks įspūdis susidarė pažiūrėjus 2016 11 15 E.Jakilaičio laidą „Dėmesio centre“.
Tada natūraliai kilo keletas klausimų – kodėl, koks viso to tikslas, ko siekiama naudojant galingą informacinį ginklą nacionalinę televiziją LRT ir elektronines priemones?
Kam iš anksto deginti tiltus su tais, nuo kurių esi tiesiogiai priklausomas? Daug klausimų, o atsakymų nėra.
Gal LRT generalinis direktorius A.Siaurusevičius nemato laidų ar tiesiog pasiklydo politiniuose labirintuose? O gal prodiuseriai nepatarinėja laidos vedėjui, kaip ir apie ką reikėtų šnekėti laidose, ypač su valstybės vadovais? Na, bet atsakymus į šiuos klausimus palikime viešajai įstaigai LRT, nes Lietuvos Respublikos biudžeto projektas, o ir LRT pinigėlių kiekis bus svarstomas ir priimamas Seime ir visi nesusipratimai bus sprendžiami būtent ten.
Kai paskaitai LRT įstatymą ar įstatus, supranti, kad nacionalinė televizija, užuot nepolitikavusi, veikia priešingai. O ji privalo: „<…> rinkti ir skelbti informaciją apie Lietuvą ir pasaulį, supažindinti visuomenę su Europos ir pasaulio kultūros įvairove, šiuolaikinės civilizacijos pagrindais, stiprinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybę ir demokratiją, kurti, puoselėti ir saugoti nacionalinės kultūros vertybes, ugdyti toleranciją ir humanizmą, bendradarbiavimo, mąstymo ir kalbos kultūrą, stiprinti visuomenės moralę ir pilietiškumą, ugdyti šalies ekologinę kultūrą. Rengiamų programų turinys, forma ir kalba turi būti geros kokybės. Rengdamas ir skelbdamas programas, LRT turi vadovautis objektyvumo, demokratijos, nešališkumo principais, užtikrinti žodžio ir kūrybos laisvę, programose turi atsispindėti įvairios pažiūros ir įsitikinimai, dalyvauti jose ir reikšti savo pažiūras turi teisę įvairių įsitikinimų žmonės. Programose turi būti gerbiamas žmogaus orumas ir jo teisės, nenusižengiama moralės ir etikos principams <…>.“
Taip parašyta nacionalinio LRT įstatymo 3 straipsnyje.
O ką matome? Viskas kitaip. Tai atviras veiksmas, skirtas ne „informavimui“, bet nuomonės „formavimui“, kuris yra žalingas demokratijos, žmogaus orumo, jo prigimtinių teisių vystymuisi, kuriuo atvirai nusižengiama moralės ir etikos principams.
Sakysite, tai subjektyvu ar vieno žiūrovo nuomonė. Bet yra nesunku pasiklausti kitų žiūrovų nuomonės ar pasiskaityti jūsų laidų žiūrovų komentarų. Patikėkite, tai ne feisbuko elitas ar komentatoriai, bet patys ištikimiausi LRT žiūrovai, kuriems „Panorama“ yra šventas reikalas nuo Nepriklausomybės atgavimo laikų. Be to, reikšti savo nuomonę laisvoje ir demokratiškoje visuomenėje gali kiekvienas Lietuvos pilietis.
Pabaigoje nekukli pastaba laidos vedėjui. Seimo pirmininkas, atsakydamas į klausimą apie savo siekius nuveikti tam tikrus darbus per savo kadenciją, paminėjo: „<…> norėčiau pagerinti Seimo įvaizdį, kad visi reikalingi darbai būtų padaryti, jie būtų žinomi ir matomi. Labai svarbu, kad valdžia būtų ta, kurios žmonės nori. Deja, dabar yra taip, kad mes kuriame įvaizdį, tačiau vyrauja nuostata, kad valdžia yra bloga. Galbūt reikėtų glaudžiau bendradarbiauti su valstybine televizija.“ Vedėjo pastebėjimas buvo konkretus: „<…> Lietuvoje valstybinės televizijos nėra, yra visuomeninė televizija, bet nieko tokio, laikui bėgant susipažinsite su terminologija.“
Vadinasi, nieko, pagyvensi, pasimokysi ir suprasi. Tokio netakto, nekultūringumo, sakyčiau, chamizmo dar neteko girdėti. Nepykite, bet, kiek žinau, bendraujant su žmogumi, kuris yra intelektualus ir kultūringas, visada yra sudėtinga kitai pusei. Taip yra gyvenime.
O laidos vedėjui pasiūlyčiau pasiskaityti LRT įstatymą bei LRT įstatus, kad kitą kartą neaiškintų pašnekovams apie visuomeninę televiziją. Pagal įstatymą LRT yra valstybei nuosavybės teise priklausanti viešoji įstaiga (2 straipsnis). Ji, deja, kol kas yra valstybinė, o ne visuomeninė, o jos steigėjas yra LR Seimas.
FAKTAI. Europos Sąjungos piliečiai mažai pasitiki žiniasklaida ir abejoja jos nepriklausomumu – rodo ketvirtadienį paskelbtas Europos Komisijos tyrimas. 57 proc. respondentų apklausos metu pareiškė netikintys, kad jų nacionalinė žiniasklaida yra laisva nuo politinės ar komercinės įtakos. Tik šiek tiek daugiau kaip pusė (53 proc.) buvo įsitikinę, kad ji platina patikimą informaciją.

www.respublika.lt

Nuotraukoje: Publikacijos autorius, VGTU docentas, architektas Henrikas Žukauskas

www.delfi.lt nuotr.



Panašūs straipsniai