Baudžiamoji byla – laikraščiui ,,Plungės žinios“?

Asta Aleksėjūnaitė, www.diena.lt
plunges_zinios.jpgĮ neįtikėtiną situaciją pateko laikraštis „Plungės žinios”. Plungėje ir Rietave leidžiamam laikraščiui ketinta iškelti baudžiamąją bylą.

Baudžiamasis kodeksas už asmens apšmeižimą numato ne tik baudą ar areštą, bet ir laisvės atėmimą iki dvejų metų, tad nėra aišku, kas tokiu atveju turėtų sėsti į belangę – įstaigos vadovas, laikraščio redaktorius ar bausmę turėtų atsėdėti visi žurnalistai paeiliui?

Ginčas dėl šmeižto iškilo po šio leidinio publikacijų apie Plungės teisme nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje aiškinamasi, ar buvusi Rietavo parapijos namų buhalterė galėjo savintis parapijos pinigus.

„Mes parašėme publikaciją iš viešo teismo posėdžio. Pamėginome pakalbinti į teisiamųjų suolą sėdusią buvusią buhalterę. Ji nepanoro komentuoti situacijos. Aprašydami situaciją rėmėmės informacija, kuri buvo viešinta teismo posėdyje, ir liudininkų parodymais”, – aiškino laikraščio redaktorius Žydrūnas Pilitauskas. 

Tačiau iš darbo atleista 26 metų buhalterė pasijuto apšmeižta ir pareikalavo teisėsaugos iškelti baudžiamąją bylą, pradėti ikiteisminį tyrimą.


Buvusi buhalterė teisme aiškino, kad nemalonumai ją užgriuvo dėl to, kad esą neatsilygino parapijai vadovaujančiam klebonui už gerą darbo vietą. 

Tačiau kol kas Plungės teismas dar nepaskelbė nutarties baudžiamojoje byloje, buhalterei iškeltoje už apgaulingą apskaitos tvarkymą, svetimo turto pasisavinimą ir jo iššvaistymą.


O štai Klaipėdos apygardos teismas vakar atmetė įtarimų sulaukusios moters apeliacinį skundą dėl reikalavimo kelti baudžiamąją bylą laikraščiui.

Teismo sprendime pažymima, jog paliekamas galioti Plungės rajono apylinkės teismo sprendimas, kuriame išaiškinta, kad laikraštis nepadarė jokios nusikalstamos veikos.

Panašūs straipsniai