„Kauno dienos“ redakcijos darbuotojai neatlygintinai paaukojo kraujo

www.kaunodiena.lt

Donorai._Didele.jpg




„Kauno dienos” darbuotojai prisidėjo prie kilnios misijos – neatlygintinai paaukojo kraujo. Kauno klinikų atstovai kviečia ir kitas įmones tapti socialiai atsakingomis bei padėti išsaugoti žmonių gyvybes.

Vieną 2016-ųjų spalio rytą „Kauno dienos” redakcijoje darbas prasidėjo kitaip – į svečius atkeliavo Kraujo centro komanda. Tam, kad būtų palaikomi kraujo rezervai, į Kraujo centrą kasdien turi ateiti apie 60 donorų, deja, kol kas jų sulaukiama mažiau. Žmonės suaktyvėja, jei nutinka koks nors įvykis ir per žiniasklaidą paraginama aukoti kraujo.
Vis dėlto medikai pastebi, jog kraujo donorystė populiarėja. Prie to prisideda ir žiniasklaida, socialiniai tinklai.
„Nėra labai lengva prikalbinti kolektyvą, kad duotų kraujo. Tačiau vis dažniau su visa įranga keliaujame į įvairias Kauno įmones, mieste rengiame viešas akcijas”, – sakė „Kauno dienos” redakcijoje vykdytą akciją prižiūrėjusi Kraujo centro šeimos gydytoja Vaida Navickaitė.
Į Kauno klinikas kasdien iš įvykio vietos ar kitų ligoninių atvežami sunkūs ligoniai, kurių gyvybei palaikyti būtinas didelis kraujo kiekis. Be to, donorų kraujo nuolat reikia chirurginių operacijų metu, esant komplikuotam gimdymui, naujagimiams, sergantiesiems onkologinėmis bei kitomis ligomis. Dažniausiai reikia pirmos ir antros kraujo grupės.
„Jei davei kraujo vieną kartą, gali išgelbėti net kelias gyvybes, nes iš tavo kraujo bus išskirti atskiri kraujo komponentai – jie panaudojami keliems pacientams”, – teigė Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Jolanta Jeroch.

Gydytoja akcentavo, kad duodant kraują vykdoma ir donorų profilaktika – nemokamai patikrinamas hemoglobino kiekis, arterinis kraujo spaudimas, svoris. Vėliau ištiriama, ar donoras neserga tokiomis infekcijomis kaip hepatitas B ir C, sifilis, ŽIV.
Kraujo centro vadovė ir darbuotojai nuoširdžiai dėkoja „Kauno dienos” kolektyvui už šį gerą darbą ir ragina kitas įmones surengti kraujo donorystės akciją savo aplinkoje. Susitarus su Kraujo centro darbuotojais, medikai sutartu laiku atvyks į nurodytą vietą.

,,Kauno dienos” nuotr.

Panašūs straipsniai