Žurnalistas A.P. Kaunas: Iš ciklo ,,Lietuvos ,,cirkas". Alkoholizmas mūsų gyvenimo palydovas?

Povilas Antanas KAUNAS, LŽS ir kauniečių žurnalistikos senjorų MES narys


Maxima_3_II.jpg2014 metais pasaulinė statistika teigė, kad Lietuva – alkoholikų tauta. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaitoje apie alkoholio suvartojimą buvo pažymėta, kad vienam vyresniam nei 15 metų žmogui mūsų šalyje tenka 15,4 litro grynojo alkoholio per metus, ir šis kiekis daugiau nei dvigubai viršija PSO rekomenduotą neperžengti ribą. Tiesa, vėliau naujausi tyrimai parodė, kad yra ne visiškai taip. Štai pernai vienam vyresniam nei 15 metų Lietuvos gyventojui teko tik… 13,14 litrų suvartojamo grynojo alkoholio, arba 2,26 litrais mažiau, nei teigė pasauliniai PSO duomenys. O likusį kiekį, pasirodo, suvartoja Lietuvą aplankantys turistai iš užsienio!

Galime tik pasiguosti, kad yra kelios šalys, kurios alkoholio suvartoja šiek tiek daugiau, negu lietuviai. Bet nenusiraminti. Pasaulio sveikatos organizacijos suvestinėse ir šiandien esame įrašyti kaip vieni iš lyderių.

Tai gerai suprasdama iniciatyvinė grupė „Už blaivią Lietuvą“ siūlė Seimui alkoholio prieinamumą ribojančio įstatymo pataisą – padidinti alkoholio įsigijimo amžiaus ribą iki 20 metų ir prekybininkams leisti juo prekiauti tik nuo 10 iki 20 val., bei visiškai uždrausti visų formų alkoholio reklamą. Bet Seimas, kaip ir buvo tikėtasi, to daryti nedrįso.

Todėl šiemet, dar vasaros pradžioje, „kovotojai“ su alkoholizmu šalyje suruošė dar vieną, dabar jau visus šalies gyventojus apstulbinusią akciją – prekybos įmonės „Maxima LT“, „Iki“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Palink“, „Prisma LT“, „Aljansas aibė“ ir kt. bei Lietuvos kooperatyvų sąjungos vadovai pasirašė taip vadinamąjį geros valios memorandumą, kuriuo įsipareigojo iš perkančiojo alkoholinius gėrimus, nesvarbu jam 18 ar 70 metų, reikalauti, kad šie parodytų asmens amžių patvirtinantį dokumentą. Ir dar žadėjo dokumento duomenis įvesti į kasos aparatą! 

Prekybos įmonių asociacijos vykdomojo direktoriaus Lauryno Vilimo nuomone, tai turės lemiamos įtakos šalinant bet kokią galimybę nepilnamečiams įsigyti alkoholinių gėrimų. Tačiau šiame memorandume įžvelgdami ne socialinės bet viešųjų ryšių akcijos bruožus, kai kurios prekybos organizacijos jo nepasirašė. Štai, tik prieš kelis mėnesius į Lietuvos rinką įžengusios „Lidi“ vadovai teigė, kad jų įmonė vadovaujasi aukštais standartais ir visuomet svarstys vertingas iniciatyvas, bet ši… Ji tikrai neužtikrins socialinės atsakomybės bei galimybės pirkėjams apsipirkti patogiai ir greitai.
Stambiausių šalies prekybinių įmonių pasirašytas geros valios memorandumas pradėjo veikti nuo rugsėjo 2 dienos. Suprasdamas, kad pirmomis dienomis pirkėjams jis gali sukelti ir neigiamą reakciją, pasidomėjau, kaip šie reaguoja į jo įgyvendinimą jau praėjus beveik trims savaitėms.
„Maximoje“ (Šiaurės prospektas), kaip visada buvo daug pirkėjų. Ir perkančių alkoholinius gėrimus (degtinę, ypač alų) – nemažai. Kasininkėms reikalaujant, visi paklusniai rodė dokumentus. Tik prie 6 kasos staiga įvyko nedidelis šurmuliukas – kasininkė atsisakė parduoti butelį „Alitos“ pagyvenusiam gal 70 – 75 metų vyriškiui, nes šis neturėjo dokumento liudijančio, kad jam tikrai ne aštuoniolika.



Maxima 2 II_1.jpg– Atvažiavau į Kauną, sutikau seną, dar iš mokyklos laikų, draugą. O kaipgi aš eisiu pas jį į svečius be butelaičio? Bet, pasirodo, pas jus jau kita, keista, tvarka – be dokumento jo jau nenusipirksi. Tai ką man dabar daryti? – klausė jis.
– Eiti ir atsinešti tą dokumentą, – burbtelėjo kasininkė.
– Bet kad aš gyvenu Kauno rajone, Lapių kaime. Ten ir atgal teks sukarti per trisdešimt kilometrų…
– Čia jau jūsų problema, – atšovė ji ir nuleido brendžio butelį sau po kojomis. 


Ne mažiau įdomią situaciją teko stebėti „Iki“ parduotuvėje, kai parodyti dokumento buvo reikalaujama iš dviejų užsieniečių, nesuprantančių, kodėl iš jų to dokumento reikalaujama.




– Reikia atidžiau skaityti prie kiekvienos lentynos pakabintus skelbimus, kad nuo rugsėjo antros dienos… – pradėjo aiškinti kasininkė.
– Palaukit,– neiškentęs įsiterpiau, – bet kad tie skelbimai parašyti tik lietuvių kalba. (Panašią informaciją tik lietuvių kalba perskaičiau ir „Maximoje“}.

Tą pačią dieną ryžausi apsilankyti dar „Lidl“ parduotuvėje, veikiančioje Kalniečiuose (irgi Šiaurės prospekte) net neabejodamas, kad ir čia „veikia“ geros valios memorandumas. Todėl dėl viso pikto eksperimento tvarka iš lentynos paėmiau butelį degtinės „Gieroy“ ir priėjau prie kasos – vis tiek jį, kaip ir „Maximoje“ be dokumento kasininkė neleis pirkti. Bet ši, mano nuostabai, net nežvilgtelėjusi į veidą… išmušė čekį!
Tuo pat metu už mano nugaros prie kasos vežimėlį net su trimis degtinės dėžėmis pristūmė per pečius gunktelėjęs, jau senokai skusta barzda vyriškis.

– Ir iš jo nereikalausite dokumento? – smalsumo vedamas pasidomėjau.
– O kam? Juk matau, kad jam jau ne aštuoniolika, – šyptelėjo Greta ( kasininkės tikras vardas – P.K.).
– Ir tokį kiekį?..
– Nors furgoną. Tik sakykite kur, net nuvešime.
Suintriguotas situacija, kiek luktelėjau. O degtinės pirkėjui jau pajudėjus durų link, priėjau ir paklausiau.
– Matyt, rimtai progai perkate? – užkalbinau.
– Taip, vestuvėms, – mestelėjęs į mane nepatiklų žvilgsnį, burbtelėjo jis.
– Jeigu taip, tai pasveikinkite jaunuosius ir nuo manęs, – pasakęs ištiesiam jam savo pirkinį.

Jis akimirką stabtelėjo, dabar į mane žvelgdamas jau nustebusiomis akimis.
– Imkite, imkite, – pasakiau. – Šio produkto nevartoju.
– Tai kodėl pirkote?
– Eksperimento tvarka, – pasakiau. – Domiuosi, iki kokio laipsnio ir ar dar ilgai bus tyčiojamasi iš pagyvenusių žmonių.
Vos pastebima šypsena perbėgo jo veidu, o akyse staiga išblėso nepatiklumas.
– Turbūt būsi korespondentas?
– Truputį rašau…
– Tada parašykite, kad to memorandumo sugalvotojai menkai perpratę mūsų visuomenės gyvenimą. Bet man tokie fintai patinka – dabar, nuo rugsėjo antros dienos, už buteliuką prašau tik vienu euru daugiau. Šiek tiek daugiau prisidursiu prie pensijos, ir pragyventi bus lengviau.
– Ir atsiranda pirkėjų? Ir nebijote „sudegti“?..
– Pirkėjų buvo ir bus. O parduodu tik patikimiausiems. Nemažai perka taksistai.
– Kam jiems?..
Jis žvilgtelėjo į mane aiškiai nustebusiomis akimis.
– Tai ką, didmiesčio naktinio gyvenimo nežinai? Turėk europinės valiutos, tai tau taksistai nesvarbu kuriuo paros metu ne tik buteliuką atveš, bet ir užkandos. Jei pageidausi – dargi mergaičių. Valandai, dviem, net visai nakčiai Ir neprašys parodyti pilnametystę liudijančių dokumentų…– čia neišturėjo mano pašnekovas, prieš save matydamas tokį naivuolį, ir nuoširdžiai sukikeno.



Maxima__1_II.jpgRašant šias eilutes netikėtai pyptelėjo mobilusis telefonas. Viena didžiausių prekybinių organizacijų, pasirašiusių geros valios memorandumą, kad būtų ribojamas alkoholio pardavimas, „Maxima“ atsiuntė žinutę:
„Tokios nuolaidos! Tik 09 28 – 09 30 su Ačiū kortele degtinei Russkyj standart – 50 proc.! Nuolaidos galioja perkant ne daugiau 12 but. Nuolaidos nesumuojamos“ (kalba netaisyta).

Štai tau, boba, ir devintinės!

…. Vis dažniau ir dažniau visuomenės kritikos strėlės pradėjo skrieti Seimo link – būk tai jis tokią nesąmonę sugalvojo. O juk rinkimai į naują parlamentą jau čia pat, todėl parlamentarai tylėti daugiau negalėjo. Štai, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Bronius Bradauskas net pagrasino prekybininkams, jeigu šie savanoriškai neatšauks šios akcijos, tai jis pats asmeniškai imsis iniciatyvos riboti alkoholio pardavimą.

 Kategoriškas buvo ir Darbo partijos lyderis, Europos Parlamento ALDE frakcijos narys Valentinas Mazuronis: “Daug kas prisimins, kad Lietuvoje kartą tokią tvarką jau buvo bandoma įvesti, bet naudos nebuvo jokios. Atrodytų, kam lipti ant to paties grėblio? Dabar vėl bandoma daryti tą patį, atleiskite už pasakymą, yra idiotizmo viršūnė. Kai jau atrodo, kad nieko kvailesnio nebesugalvosi, visuomet atsiranda tokių, kurie tai padarys“.

P. S. LIETUVOS SEIMAS PANAIKINO PREKYBININKŲ REIKALAVIMĄ – PERKANT ALKOHOLĮ,  VISIEMS PATEIKTI ASMENS DOKUMENTUS…

***

… Išvadų daryti nenoriu, nes patys faktai kalba už save. Tik noriu skaitytojų paklausti: kaip jums atrodo, ar dar ilgai Lietuva bus tarsi cirko arena, kurioje laisvai nesąmones taukš įvairiausio plauko, kategorijų ir pareigybių klounai? 


Dar pažadu – savo „Žurnalisto bloknote“ ir toliau fiksuosiu mūsų kasdienybės „perliukus“.

Autoriaus P.A.Kauno nuotraukose:  Vaizdai iš „Maximos“, esančios Šiaurės prospekte Kaune.

Panašūs straipsniai