TV ekrane – nežinomo Argentinos lietuvio prieš 30 metų nufilmuoti vaizdai ir šiandieniniai komentarai

www.kaunozurnalistai.lt

Taure_visi_penki_didele.jpg



,,Copa ,,Renato Williams Jones“: ,,Žhalgiris“ – ,,Ferrocarril Oeste“. Buenos Aires, 1986 09 14“. – taip ranka užrašyta ant VHS vaizdo kasetės, kuriai yra lygiai trisdešimt metų.




Taure 4 II_1.jpg,,Tai yra buvusio Kauno ,,Žalgirio“ vyr. trenerio Vlado Garasto brangiausias suvenyras, kurį tuomet jam padovanojo nežinomas Argentinos lietuvis,- www.kaunozurnalistai.lt internetinei svetainei sakė laidos ,,Krepšinio pasaulyje“ redaktorius ir vedėjas Vidas Mačiulis.

,,Su mėgėjiška ir dar amerikietiškos sistemos kamera nufilmuoti spalvoti vaizdai yra prastos kokybės, tačiau jie turi aukso vertę: įamžinta, kaip žaidė Arvydo Sabonio ,,Žalgiris“ ir iškovojo Tarpkontinentinę (tarpžemyninę) W.Džonso taurę“, – paaiškino  tuomet daugiatūkstantinį krepšininkų sutikimą Kaune vedęs žurnalistas.




Taure_bukletas_II.jpg

Kažkada legendinis treneris sakė, kad dėl tos kasetės turėjo nemalonumų, nes parodė vienam to meto sporto vadovui, kuris priekaištavo, kad joje nufilmuota daug Lietuvos trispalvių (tada dar buvo sovietinė respublika), šalia kurių su iškovota taure rankose  ir džiūgaujantis Valdemaras Chomičius.

Gaila, bet tik Lietuvos kino studijos dokumentinis filmas ,,Achilo kulnas“ ir kauniečių Sporto halėje buvusių ,,Time – out“ valandėlių autorių išleistas nedidelis leidinys (nuotraukoje dešinėje)  įamžino mūsų didžiausią pasaulyje  devintajame dešimtmetyje krepšinio įvykį.









Kodėl nenorime, nesugebame ar vis dar privačius ir valdiškus pinigus ,,taupome”, kad būtų deramai atskleistas ir ateities kartoms išsaugotas prasmingas ne tik sporto, bet ir Lietuvos gyvenimo puslapis. Tarpkontinentinės W.Džonso  taurės trisdešimtmetis ,,Žalgiriui“, Kaunui ir šaliai –  irgi turėjo tapti didžiule krepšinio švente ir oranžinio kamuolio sporto propaganda, deja… Nei ,,Žalgirio” klubui, nei miesto ir šalies sportinėms organizacijoms tokie ,,įvykiai” yra neįdomūs.  







Tarure__II.jpgĮspūdingas žalgiriečių trofėjus dabar yra saugomas Lietuvos sporto muziejuje Kaune. Darbštus ir nepavargstantis  šios sporto šventovės vadovas ir organizatorius, LTOK Kauno apskrities skyriaus tarybos pirmininkas Pranas Majauskas šią savaitę surengė prisiminimų popietę, skirtą Pergalei Argentinoje.

 Muziejun atėjo  būrelis sporto senjorų, buvę ,,Žalgirio“ rėmėjai ir vos keturi  iš dvylikos anų dienų liudininkai: vyr. treneris Vladas Garastas, žaidėjai Algirdas Brazys, Virginijus Jankauskas ir masažuotojas Juozas Petkevičius (nuotraukoje viršuje, trečias iš kairės  yra taip pat žalgirietis Arvydas Venclovas, bet jis Argentinoje nežaidė).

2016-ųjų rugsėjį kelios Lietuvos žiniasklaidos priemonės priminė Pietų Ameriką, Argentiną, Buenos Aires ir tenai surengtą 20-ąjį Viljamo Džounso taurės turnyrą, kuriame triumfavo tuometinis sovietų sąjungos čempionas Kauno ,,Žalgiris“. 


Kukliame jubiliejiniame Lietuvos sporto muziejaus, kuris ta proga išleido 17 nuotraukų lankstinuką (nuotraukoje kairėje), renginyje nebuvo nei jaunųjų krepšininkų, kurie, tikriausiai, net nėra girdėję apie tokią taurę ar jos vardu pavadintą žmogų, nežino ir tų, kurie tuo metu žaidė komandoje ir garsino ,,Žalgirį”. 







Taure_3_II.jpgNebuvo Kauno muziejuje ir žurnalistų, dalyvavo tik atsitiktinai apie tai sužinoję ,,Lietuvos ryto“ televizijos laidos ,,Krepšinio pasaulyje su Vidu Mačiuliu“ rengėjai. 

Spalio 9-ąją, sekmadienį, 16.20 val. krepšinio aistruoliai ir profesionalai ,,Lietuvos ryto” televizijoje  ne tik pamatys epizodus iš 1986 metais įvykusių finalinių ,,Žalgirio“ rungtynių, bet ir išgirs šiandieninius komentarus apie tai, kas vyko prieš tris dešimtmečius Pietų Amerikoje ir Kauno Aleksoto oro uoste.





Visus laidos įrašus galima pažiūrėti internetinėje svetainėje www.kaunozurnalistai.lt



Nuotraukoje apačioje: Kalba Lietuvos sporto muziejaus Kaune direktorius, renginio organizatorius Pranas Majauskas



Taure_2_didele.jpg


Panašūs straipsniai