Žurnalistų namai – seniausi, o VDU daugiafunkcinis centras – jauniausias V.Putvinskio gatvėje

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Universitetas 1 didelis_1.jpg




2016-ųjų spalio 6-oji bus įrašyta Vytauto Didžiojo universiteto istorijoje, nes vienoje seniausių Kaune Vlado Putvinskio gatvėje 23 atidarytas daugiafunkcinis mokslo ir studijų centras. Čia bus ruošiami ir žurnalistai bei viešųjų ryšių specialistai. Simboliška, nes V.Putvinskio gatvės pastate, pažymėtame 48 numeriu, yra Kauno žurnalistų namai. 



Universitetas_7_II.jpg1850 metais buvusioje Kalnų gatvėje iškilo nedidelis pastatas, kuriame įsikūrė Kauno gubernijos žandarmerija. Prieš 30 metų laiko suniokotas namelis buvo perduotas Kauno žurnalistams, kurie po rekonstrukcijos nudžiugino ne tik save, bet ir kauniečius. 

166 metų mūsų namelis yra menkutis prieš VDU rūmus, kurių atidaryme dalyvavo ir daug žurnalistų. Jie pranešė skaitytojams, klausytojams, žiūrovams apie tai, kas vyko V.Putvinskio gatvėje.


Universitetas_5_II.jpg„Vytauto Didžiojo universitetas nuo pat savo įkūrimo integravosi į Kauno miesto, Lietuvos ir pasaulio gyvenimą, dar tarpukariu pradėtos fakultetų statybos dabar tęsiamos toliau. 

Tikimės, kad šis modernus daugiafunkcinis VDU pastatas bus erdvė ne tik universiteto studentams, mokslininkams, bet ir plačiąja prasme pasaulio lietuviams bei kauniečiams“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis.







Universitetas_6_II.jpgJ. Augučio teigimu, pastatas ir jo funkcija atsiskleis tik čia besilankančių, besimokančių, kuriančių, organizuojančių žmonių dėka.

 Prie šių žodžių prisidėjo ir atidarymo ceremonijoje dalyvavęs Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, kuris priminė, kad atėjo laikas įgyvendinti pažadą, duotą įkasant simbolinę kapsulę ateities kartoms, pažymėjusią statybų pradžią 2014-aisiais – būti aktyviais globalaus pasaulio piliečiais, suvienijant savo žinias ir gebėjimus.






Universitetas 4 II_1.jpgModernus architektės Gražinos Janulytės-Bernotienės kūrinys pastatytas istorinėje Kauno Naujamiesčio dalyje.

 „Pastatas įsikūrė pačioje Kauno šerdyje, o pats miestas yra vidurio Lietuvoje, tad tai simbolizuoja ir paties universiteto idėją – visa ko centras, visa ko pradžia“, – teigia architektė G. Janulytė-Bernotienė.

 Jos teigimu, naujas VDU daugiafunkcinis mokslo ir studijų centras palaiko ir šio universiteto deklaruojamas vertybes – jis atviras idėjoms, pasauliui, aplinkai. Statinys išsiskirs žaliąja koncepcija – stogas ir fasadai bus apželdinti, harmoningai integruojant pastatą į gretimų statinių ir žalių erdvių kompleksą.



Universitetas 3 II_1.jpgPastatas itin šviesus, per skaidrias stiklines sienas ir iš lauko terasų matosi visas miestas, o, anot architektės, svarbiausia statinio dalis – per visą jo aukštį viduryje esanti bendra, sienomis neatskirta erdvė. 

„Biblioteka-skaitykla yra pagrindinė šio mokslo ir studijų centro erdvė, kuri yra labai atvira, bet kartu joje įrengta ir daug atskirų, individualiam mokymuisi ir grupiniam darbui pritaikytų vietų – visos galimybės formuoti asmenybes bendroje aplinkoje“, – paaiškino architektė.





Universitetas 10 II_1.jpgNaujo VDU daugiafunkcinio mokslo ir studijų centro pastato šerdis – biblioteka, o virš jos esančiame antrajame aukšte įkurtos atskiros mokymosi zonos. 

Pastate yra dvi Didžiosios amfiteatrinės salės (po 160 ir 180 vietų) ir darbo vietos, poilsiui ir bendravimui skirti kambariai, modernios auditorijos. Viena jų – vardinė tarptautinės įmonės „Intermedix“ auditorija.










Universitetas_9_II.jpgNaujame pastate įrengtos ir vienos moderniausių garso įrašų studijų Lietuvoje. Studijose naudojama profesionaliausių gamintojų skaitmeninė bei analoginė įranga, studijų erdvės išskirstytos į penkias patalpas – dvi operatorines ir tris įrašų kambarius.

Daugiafunkcinio mokslo ir studijų centre įsikūrė VDU Humanitarinių bei Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetai, Inovatyvių studijų institutas. 

Daugiau nei 7 800 kvadratinių metrų ploto pastatas išsiskirs žaliąja koncepcija – palaipsniui pilnai bus apželdintas stogas ir fasadai, taip harmoningai integruojant pastatą į gretimų statinių ir žalių erdvių kompleksą. Vestibiuliai ir holai pritaikyti taip, kad juose galėtų būti rengiamos parodos, o nuo terasų būtų galima grožėtis atsiveriančia Kauno panorama.




Universitetas_2_II_naujas.jpgAtidarymo dieną naujajame VDU daugiafunkciniame centre vyko aukščiausio lygio mokslo ir inovacijų forumas „Social Code ‘16“, kuriame verslo ir kūrybinio sektoriaus atstovai, mokslininkai ir tyrėjai aptarė socialinių inovacijų padėtį Baltijos šalyse ir Europoje. 

Gražioje atidarymo šventėje dalyvavo ir VDU profesorė, LŽS pirmininko pavaduotoja Audronė Nugaraitė



Panašūs straipsniai