Už žodžio laisvės gynimą Lietuvos žurnalistų sąjungos padėka Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei

Aldona Violeta Grinienė, Lietuvos Seimo Pirmininko vyresnioji patarėja

Grauziniene_didele.jpg




Šiandien, 2016-ųjų spalio 5-ąją, Lietuvos Seimo Pirmininkei Loretai Graužinienei Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius įteikė padėką už asmeninę iniciatyvą ir paramą dekriminalizuojant žodžio laisvę Lietuvoje.



Grauziniene_3_II.jpgPasak LŽS pirmininko D.Radzevičiaus, Seimo vadovė viena iš pirmųjų politikų išklausė juos, suprato pataisų būtinybę ir dėjo pastangas, kad įstatymų numatyta tvarka būtų atsisakyta dviejų baudžiamojo kodekso straipsnių – dėl įžeidimo (155 str.) ir valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimo (290 str.), kaip grėsmės laisvam žodžiui Lietuvoje.


„Čia buvo pirmas unikalus atvejis, kai net ir žinant, kokia įtempta kartais žurnalistų ir politikų yra santykių situacija, mums bendrai pavyko vis dėlto pradžioje įtikinti Seimo Pirmininkę, po to – ir kitus politikus, kad žodžio laisvė turi būti dekriminalizuota. Ir ne tik dėl žurnalistų, bet ir dėl paprastų žmonių, nes kiekvienas aštresnis, net tiesus žodis ir teisingas žodis <…> dar 2016 metų balandžio 1 dienos išvakarėse galėjo būti baudžiamas kriminaline bausme už įžeidimą“, – sakė D. Radzevičius. Jis taip pat pasidžiaugė tarptautinių organizacijų atstovų įvertinimu, kad „Lietuva viena iš nedaugelio valstybių, kurios yra flagmanės, nes kai kurios senos demokratijos šalys dar nėra pasiryžę būti tokios atviros kaip mes“. 





Grauziniene_2_II.jpgPriimdama Lietuvos žurnalistų sąjungos padėką Seimo Pirmininkė L. Graužinienė teigė esanti be galo sujaudinta šio įvertinimo ir pabrėžė nuo pat pradžių tikėjusi minėtojo įstatymo pataisų būtinybe. Ji taip pat akcentavo, kad šią padėką priima kaip padėką visam šios kadencijos Seimui.


„Vienas žmogus nieko nepadarys – įstatymo kelias ilgas ir vingiuotas. Tai vienas iš pavyzdžių, kai mes visi kartu susitelkę galime padaryti gerų darbų ir priimti tuos įstatymus, kuriuos reikia priimti. Labai džiaugiuosi, kad daugelis Seimo narių palaikė iniciatyvą ir suprato jo svarbą. Lietuvos žurnalistų sąjungos padėka už iniciatyvą ir paramą dekriminalizuojant žodžio laisvę Lietuvoje – tai yra įvertinimas viso Seimo. O man ši padėka yra svarbus įvertinimas mano pastarųjų trejų metų darbo Seime“, – kalbėjo Seimo vadovė.

www.kaunozurnalistai.lt prierašas: 

Toks dešimties LŽS atstovų padėkos ,,desantas“ Lietuvos Seime ir susitikimas su pirmininke Loreta Graužiniene, buvo bene pirmasis  per dvidešimt šešerius mūsų atkurtos valstybės metus.


Grazuliene_6_II.jpgLŽS pirmininkas D. Radzevičius, jo pavaduotojai Aldona Žemaitytė – Petrauskienė ir Audrys Antanaitis, Vilniaus ir Kauno skyrių vadovai Aldona Armalė ir Vidas Mačiulis, Tarybos nariai Aurelija Arlauskienė ir Jonas Staselis, kiti LŽS nariai buvo nustebinti Seimo vadovės Loretos Graužinienės nuoširdumu, paprastumu ir supratingumu.

Pirmininkė prisiminė pirmąjį savo interviu su ,,Žinių“ radijo žurnalistu Audriu Antanaičiu, savo baime prie mikrofono, tačiau ją klausinėjęs reporteris ne žlugdė, o padėjo. Apskritai, Parlamento vadovė atvirai pasidalijo savo mintimis apie mūsų žiniasklaidą, kuri nepateikia teigiamų mūsų gyvenimo faktų, o mato tik juodą spalvą. Kaip Provincijos žmonės teisingai pyksta, kad žurnalistai nuolat pabrėžia, kad ,,Lietuvos kaimas prasigėręs“. Nors regionuose yra daug sektinų ir gražių pavyzdžių, ko miestiečiai gali pavydėti.

Grauziniene_7_II.jpgBetrapiškas pokalbis vyko ne tik Lietuvos Seimo pirmininkės kabinete, bet ir prie bendro priešpiečių stalo. Loreta Graužinienė prisiminė savo pirmuosius žingsnius politikoje, papasakojo, kaip laisvalaikiu Ukmergės rajone augina ekologiškas daržoves, grybauja. Turėjo atsakyti, ir ką tuo metu ,,daro“ ją saugojantys pareigūnai…

Griežta Seimo posėdžių salėje ir paprasta su atėjusiais padėkoti žurnalistais, Loreta Graužinienė prisipažino: norėtų kad visi žmonės tarpusavyje nuoširdžiai bendrautų. Ir tik taip, be užgauliojimų, spręstų visus klausimus.

Per praėjusios ketverius kadencijos metus Seimo pirmininkė ne kartą pajuto kolegų žurnalistų norą įgelti. Šį kartą taip nebuvo, Niekas kolegų nepaklausė, kaip ji reaguoja, matydama savo personažą ,,Dviračio šou“? Nežinia, koks būtų jos atsakymas, tačiau jeigu Loretą Graužinienę parodijuoja, vadinasi, ji pasiekė populiarumo aukštumas, nes priešingu atveju – ji niekam nebūtų įdomi… 


Ir dar. Lietuvos Seimo pirmininkė prisipažino, kad tokia, kaip Lietuvos žurnalistų sąjungos, padėka jai yra ne tik pirma, bet ir labai maloni!


www.kaunozurnalistai.lt ir www.lrs. lt nuotraukos


Grauziniene_5_didele.jpg

Panašūs straipsniai