LŽS. 4.Neleisime užvaldyti laisvo žodžio! Ne tik Šakiuose ir Elektrėnuose…

Vidas Mačiulis, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas
LZS._Valscius._Didele.jpg



Lietuvos žurnalistų sąjungos tarybos posėdyje Vilniuje buvo nagrinėjamas labai svarbus nūdienos klausimas, kokia situacija yra Šakių ir Elektrėnų laikraščių redakcijose, ar laisva ir nepriklausoma   dabar yra Lietuvos žiniasklaida. Tai analizuoti ir priimti atitinkamus sprendimus verčia iš šalies regionų gaunami faktai apie vis  didėjantį verslininkų ir politiko norą valdyti vietos žiniasklaidą.
Apie tai Tarybos posėdyje ne vieną skaudų faktą pateikė buvusio Šakių ,,Valsčiaus“ laikraščio redaktorė Giedrimė Didžiapetrienė, žurnalistė Lina Bacevičiūtė (nuotraukoje viršuje) , UAB ,,Dimstis“ direktorius Arvydas Didžiapetris ir ,,Elektrėnų kronikos“ vadovė ir redaktorė Julija Kirkilienė.






LZS._valscius._elektrenai_II.jpg(Nuotraukoje dešinėje: Julija Kirkilienė)

Akivaizdu, kad tie, kurie ,,gali ir labai nori”  mūsų šalies regionuose patys arba per tarpininkus jau valdo regioninius laikraščius arba siekia tai daryti. Suvalkijoje ,,revoliucija“ prasidėjo rinkimų į Lietuvos seimą išvakarėse. 

Mūsų svetainė rugsėjo 23-iąją išspausdino Šakių ,,Valsčius“ laikraščio redaktorės Giedrimės Didžiapetrienės straipsnį ,,Užvaldytas laisvas žodis reiškia demokratijos mirtį“ ir www.kaunozurnalistai.lt  parengtą publikaciją ,,Kodėl nutrauktas Šakių rajono laikraščio ,,Valsčius” leidimas?” 


Primename, kad nuo 1992 metais leidžiamo nepriklausomo laikraščio ,,Valsčius“ 56 proc akcijų iš buvusių darbuotojų perpirko žinomas automobilių lenktynininkas ir verslininkas Nerijus Naujokaitis. 




LZS._valscius._direkt_II.jpg2016-ųjų rugsėjo 16-ąją visas ,,Valsčiaus“ redakcijos kolektyvas sąmoningai nutraukė laikraščio leidybą, pirmajame puslapyje didelėmis raidėmis paskelbę: MUS BANDĖ NUPIRKTI. 

(Nuotraukoje: Direktorius  Arvydas Didžiapetris)

Tai  pirmasis Lietuvoje toks drąsus, ryžtingas ir sveikintinas žurnalistų atsakas tiems, kurie norėjo juos valdyti, perpirkę buvusių redakcijos darbuotojų akcijas. 


Pagarba šakiečiams, tačiau ar po tokio jų žingsnio, neturės teisinių problemų, nes, sako, akcijų pirkėjo advokatai jau nagrinėja, kaip galima nubausti maištininkus? Juk tas, kuris turtingas – šiandien yra ir galingas!

Šakių rajono savivaldybės nariai taip pat susirūpino (tik nežinia, redakcija ar nauju akcininku?), nes grupė jų kreipėsi į Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Valstybės saugumo departamentą:

KREIPIMASIS
2016- 09-23
Šakiai

Kaip skelbiama paskutiniame Šakių rajono laikraščio „Valsčius“ numeiyje (2016-09-16, Nr. 69 (2399) jį leidžiančios UAB „Dimstis“ kontrolinis akcijų paketas pateko į prieštaringai vertinamo verslininko Nerijaus Naujokaičio rankas. Kadangi pilietis, nesantis uždarosios akcinės bendrovės akcininku, įstatymiškai tiesiogiai nupirkti akcijų negali, jos buvo perimtos iš akcininkų (Algimantas Vorevičius – 21 proc., Mindaugas Šimkūnas -10 proc,, Viktoras Vilčinskas – 10 proc.. Linas Balčius – 10 proc., Rimutė Grušienė – 5 proc.) gavus notaro patvirtintus įgaliojimus, suteikiančius teisę neribotą laiką jomis disponuoti. Tokiu būdu Nerijus Naujokaitis tapo 56 proc. laikraščio akcijų paketo valdytoju. Likusius 44 proc. kartu valdo Giedrimė Didžiapetrienė (laikraščio redaktorė) ir jos sutuoktinis Arvydas Didžiapetris.

Laikraštyje taip pat rašoma ir apie privačius Nerijaus Naujokaičio susitikimus su Šakių rajono meru Juozu Bertašiumi, Šakių rajono savivaldybės administracijos direktoriumi Evaldu Sniečkumi, jo pavaduotoja Inga Cibulskienė bei Šakių rajono savivaldybės tarybos nariais Pauliumi Puskunigiu, Valdu Stankūnu ir kitais įtakingais asmenimis. Teigiama, kad tokių susitikimų metu buvo kuriama Šakių rajono ateities strategija, priimami kiti svarbūs sprendimai. Viena iš laikraščio „Valsčius“ darbuotojų tikina buvusi pakviesta į vieną tokių „posėdžių“, kur atmetusi jų pateiktą pasiūlymą, sulaukė tarybos nario Pauliaus Puskunigio galimų grasinimų.
Laikraštyje pateikiama informacija, jog verslininko Nerijaus Naujokaičio veikla mažai kur oficiali, o didelis turtas – galimai nedeklaruotas. Žurnalistai, negalėdami įvardinti, kieno valią vykdo verslininkas, daro prielaidą, kad jo ryšiai tęsiasi toli į rytus, už Lietuvos ribų.
LR visuomenės informavimo įstatymo 3 straipsnyje nurodoma, kad viešosios informacijos rengėjai, skleidėjai, žurnalistai ir leidėjai savo veikloje vadovaujasi inter alia nuomonių įvairovės, laikosi profesinės etikos normų. Aptariamo įstatymo 29 str. nurodyta, kad valstybės, savivaldybės, taip pat kitos visų rūšių įmonės, įstaigos ir organizacijos ar fiziniai asmenys negali monopolizuoti visuomenės informavimo priemonių. Manome, kad dėl aukščiau išvardintų veiksmų, Šakių rajono laikraštis buvo galimai monopolizuotas.
Jeigu pateikta informacija teisinga, tai asmuo, galimai turintis tylių su užsienio valstybe, ne tik bandė perimti žiniaskiaidos priemonę, bet jau ilgą laiką darė didžiulę įtaką rajono politiniams sprendimams ir politikams.
Žemiau pasirašę savivaldybės tarybos nariai esame sunerimę dėl susidariusios situacijos, todėl kreipiamės:
1. Kreipiamės į Lietuvos žurnalistų sąjungą su prašymu ištirti, ar tokie veiksmai nepažeidžia spaudos laisvės, žurnalistinės etikos ir demokratijos principų;
2. Kreipiamės į Valstybės Saugumo departamentą su prašymu ištirti, ar toks laikraščio perėmimas ir Nerijaus Naujokaičio galimi ryšiai nėra grėsmė Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui.

Laikrastis Valscius II_1.jpg



Lietuvos žurnalistų sąjungos taryba sudarė  komisiją, vadovaujamą pirmininko Dainiaus Radzevičiaus (nuotraukoje apačioje), ir kreipsis į kompetetingas šalies institucijas, kurios turi ir privalo imtis sankcijų prieš tuos, kurie  žiniasklaidos priemonių  pagalba  siekia vykdyti savo asmeninius ar partinius sumanymus, kai perima jau leidžiamus laikraščius arba kuria naujus ,,sau”…  LŽS rėmė, remia ir rems laisvą ir nepriklausomą Lietuvos spaudą. Tik tokia žiniasklaida yra  mūsų demokratijos garantas!

LŽS tarybos nariai pasidžiaugė, kad šakiečiai žurnalistai, atsisveikinę su ,,Valsčiaus” laikraščiu ir jį leidusia įmone ,,Dimstis”, įsteigė naują bendrovę ,,Laikraštis Valsčius”. Tokiu pat pavadinimu 2016-ųjų rugsėjo 30-ąją išleistas ir pirmasis leidinio numeris. Jis nemokamai pasieks visus buvusius senojo ,,Valsčiaus” skaitytojus.

(Mūsų svetainės ,,Komentaruose” –  žurnalistės Vaidilutė Milerienės publikacija iš  pirmojo ,,Laikraščio Valsčius” numerio)


LZS._Pirmininkas_ir_...Didele.jpg

Panašūs straipsniai