Tema mūsų žiniasklaidai. Prisiminkime kaimynus, kur gyvena 27 000 lietuvių!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Zalnierius_didele.jpg



Internetinės svetainės www.kaunozurnalistai. lt būstinėn šiandien paskambino Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas, Pasaulio lietuvių bendruomenės vicepirmininkas Rolandas Žalnierius. Jis savo mintimis papildė mūsų svetainės ,,Aktualijose“ išspausdintą publikaciją apie LRT ,,Panoramą“, kuri parodė krepšinio varžybose dalyvavusią brolių dvynių Normundo ir Naurio Macių komandą.




Zalnierius_3__II.jpg

LLB vadovas R.Žalnierius (nuotraukoje) sakė, kad krepšinis buvo tik viena renginio ,,Sportuokime lietuviškai“ dalis. Specialiai į Rygą atvykęs Joniškio krepšinio muziejaus įkūrėjas ir vadovas, žinomas sporto organizatorius Leonas Karaliūnas pravedė ,,Šeimų turnyrą“, kuriame buvo įvairiausi atrakcionai ir žaidimai.
Nepailstantis tautiečių organizatorius Rolandas Žalnierius džiaugėsi, kad pirmąkart surengtai Latvijos lietuvių bendruomenės šventei, pagal jų pateiktą projektą, lėšų skyrė Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento rėmimo fondas. Kaimyninėje valstybėje gyventa 27000 mūsų tautiečių, iš jų Rygoje – 7000 lietuvių.








Lietuvos žiniasklaida, ypač televizijos, dažnai pasakoja apie įvairiose pasaulio šalyse esančius lietuvius. Kas gali pasakyti, jeigu matė, kada buvo paruoštos specialios laidos apie Latvijoje nuo seno gyvenančius lietuvius? Pagarba panevėžiečiams Zinaidai Paškevičienei ir Skirmantui Pabedinskui, kurie bent LRT ,,Panoramai“   paruošia reportažus apie Latvijos lietuvių gyvenimo naujienas. 




Zalnierius_sv._2_II.jpg
Spalio 21-ąją Latvijos lietuvių vidurinė mokykla iškilmingai paminės savo 25-metį. Šis faktas turėtų sudominti ir Lietuvos žurnalistus! O apie 2016-ųjų rugsėjo 10-osios šventę ,,Sportuokime lietuviškai”, kurios nepastebėjo nė vienas mūsų laikraštis, Lietuvos ambasados Latvijoje internetinė svetainė taip rašo:

,,Latvijos lietuvių bendruomenė, bendradarbiaudama su Rygos lietuvių mokykla, Lietuvos ambasada Latvijoje ir lietuviško krepšinio Latvijoje entuziastais broliais Normundu ir Nauriu Maciais, šauniai pradėjo rudens sezoną – mokykloje surengė linksmą šventę įvairaus amžiaus, aktyvumo ir pomėgių tautiečiams








Zalnierius_3_II.jpgNuo pat ryto, pirmoje dalyje – sportinėje arba „Sportuojame lietuviškai“ – rungėsi penkios šeimos ir trys krepšinio komandos. Šeimų turnyrą laimėjo Bondarenkų šeima, krepšinio – „Braliukų“ komanda. Varžyboms puikiai teisėjavo Leonas Karaliūnas. Nugalėtojus ir dalyvius nuoširdžiai sveikino Lietuvos ambasadorius Latvijoje Artūras Žurauskas.

Antroje dalyje – dainų ir šokių arba „Švenčiame lietuviškai“ – pasirodė linksmos šokių ir dainų saviveiklos grupės. Iš Joniškio atvyko Joniškio kultūros centro romansų grupė ir Joniškio rajono Žvelgaičių liaudiškos muzikos kapela. Vietinius lietuvių dainų ir šokių mėgėjus atstovavo vokalinis kvartetas „Labirintai“, du tautinių šokių kolektyvai – „Saulė“ ir „Bijūnas“, liaudiškos muzikos kapela.





Zalnierius__sv._2_II.jpgTrečioje dalyje šventės dalyviai mokyklos aktų salėje žiūrėjo istoriniais prieškario-pokario Lietuvos kaimo gyventojų atsiminimais paremtą Vilniaus teatro „Atviras ratas” spektaklį „Lietaus žemė”. Šį puikų spektaklį į Rygą, Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininko Rolando Žalnieriaus iniciatyva, atvežė režisierius Aidas Giniotis ir aštuoni aktoriai.“


Joniškiečio Leono Karaliūno nuotraukos 
(viršuje) Su krepšinio turnyro nugalėtojais nusifotografavo Lietuvos ambasadorius Latvijoje Artūras Žurauskas (kairėje) ir olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, kurį pakvietė pats šventės organizatorius Rolandas Žalnierius;
(apačioje) Lietuviai, gyvenantys Rygoje



Zarskus_nauja.jpg

Panašūs straipsniai