Žurnalistų ir rašytojų įsteigta Vaižganto premija bus įteikta LRT radijo bendradarbiui, kunigui Jonui Sasnauskui

Almonė Elena BALTRŪNIENĖ, Lietuvos žurnalistų sąjungos referentė

Sasnauskas_II_1.jpg2016-ųjų rugsėjo 17-ąją lietuvių literatūros klasiko Juozo Tumo – Vaižganto gimtinėje – Anykščių rajono Svėdasų seniūnijos Malaišių kaime tradicinių „Vaižgantinių“ metu bus iškilmingai pagerbtas Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios kunigas, vienuolis pranciškonas, katalikų radijo studijos „Mažoji studija” vadovas Julius Sasnauskas. Jam bus įteikta penkioliktoji Vaižganto vardo premija.

Taip nusprendė Lietuvos žurnalistų sąjungos, Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos ir Lietuvos rašytojų sąjungos įsteigtos Juozo Tumo Vaižganto vardo premijos vertinimo komisija: žurnalistai Danielius Mickevičius, Gerimantas Statinis, Aldona Žemaitytė – Petrauskienė ir rašytojai Gytis Norvilas, Donatas Petrošius ir Antanas Šimkus. Jie susipažino ir įvertino trijų autorių konkursinius darbus.

Vertinimo komisijos pirmininkas Antanas Šimkus pristatė tris kandidatus 2016 metų premijai gauti. Tai Angelina Liaudanskienė, parengusi knygą „Lietuvos metų mokytojai (1998-2014)“, Julius Sasnauskas už knygą „Kaip buvo pradžioje“ ir Regimantas Tamošaitis, parašęs knygą „Vien tik zuikiai naktyje“.
Keturių balsų persvara šių metų Juozo Tumo – Vaižganto premija paskirta kunigui, pranciškonui, publicistui, rašytojui Juliui Sasnauskui už knygą „Kaip buvo pradžioje” bei pastarųjų metų jo  publicistinę veiklą, prasmingai atskleidžiančią ėjimą prieš srovę ir kasdienį gražių esmių teigimą.

Komisijos narys Danielius Mickevičius pažymėjo: ,,Aš savo balsą atiduodu už Julių Sasnauską todėl, kad vertinu ne tik už šiais metais išleistą knygą, bet šiek tiek plačiau. Tai jo žurnalistinė veikla. Knyga ,,Kaip buvo pradžioje“ – Senojo testamento analizė, kurią Julius Sasnauskas pateikia XXI amžiaus žmogaus akimi. Iš jo turime mokytis, kaip reikia analizuoti.“

Simboliška, kad kunigo rašytojo Juozo Tumo Vaižganto  vardo premija paskirta taip pat  kunigui publicistui, keturių knygų autoriui, LRT radijo laidos  ,,Mažoji studija” vadovui Juliui Sasnauskui.

Nuotraukoje: 2016 metų Vaižganto premijos laureatas Julius Sasnauskas

Panašūs straipsniai