Žurnalistės Teklės Mačiulienės širdis vėl plaka … gyvybės ritmu!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Maciuliene_T_1.jpg




















2016-ųjų rugpjūčio 16-ąją nuo ryto iki pietų laikraščio ,,Ūkininko patarėjas“ vyr. redaktoriaus pavaduotojos, Lietuvos žurnalistų sąjungos narės Teklės Mačiulienės širdis, perkeltine ir tiesiogine prasme, buvo  Kauno medikų rankose. Lietuvos sveikatos universiteto Kauno širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikų doc. Povilas Jakuška su savo kolegomis atliko sudėtingą širdies operaciją. 

Po penkių valandų nerimastingo laukimo –  Lietuvos žurnalistų sąjungos  Kauno apskrities skyriuje suskambėjęs telefonas atnešė džiugią žinią. Širdies chirurgijos anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyriaus prof. Edmundas Širvinskas trumpai drūtai ištarė: ,,Teklės Mačiulienės širdies operacija pavyko puikiai! Pakeista širdies aorta, du vožtuvai, o trečias – pakoreguotas. Dabar ligonės laukia kelių dienų reanimacija ir savaitė – Klinikų skyriuje, paskui  reabilitacija sanatorijoje.” 

Pirmąkart į LSU Kauno klinikas Teklė Mačiulienė pateko liepos pradžioje, kai po ilgų padidinto kraujospūdžio metų, jis pamažu medikų skirtų vaistų ir bioenergetiko Aleksandro Sabučio pastangų dėka stabilizavosi, net žymiai sumažėjo, tačiau labai padidėjo širdies dažniai. Kai jie pasiekė net 150 kartų per minutę, pradėjo labai mausti krūtinę, buvo sunku paeiti, ligonė nenoriai kreipėsi į Šeimos klinikų gydytoją Laimutį Gedminą, kuris nedelsiant pasiuntė žurnalistę pas kardiologus. Po intensyviosios terapijos skyriuje suteiktos skubios pagalbos, ligonė buvo gydoma Kauno klinikų antrajame kardiologijos skyriuje. Vedėja prof. Aušra Kavoliūnienė ir gydytoja Raimonda Verseckaitė rūpestingai (už ką ligonė labai dėkinga) darė viską, kad žurnalistei sveikata pagerėtų, tačiau vaistai jau buvo bejėgiai.


Tyrimais buvo nustatyta, kad širdies kraujagyslės – be pakitimų, tačiau aorta ir vožtuvai jau yra bebaigę savo ,,gyvenimą” (gal  tam turėjo įtakos dar Vilniaus universitete studijuojant žurnalistiką, po rudeninės talkos kolūkyje, užklupęs sunkus sąnarių ir širdies reumatas). 

Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikų vadovas, prof. Rimantas Benetis pats planavo rugsėjo 2-ąją operuoti Teklę Mačiulienę. Tačiau ligonė jau negalėjo laukti, kol iš atostogų sugrįš profesorius. Po širdies permušimų ir jos plazdenimo, staiga sutriko ir ritmas, kurį įveikė tik elektros šokas. Dėl to visą savaitę vėl reikėjo atidėti operaciją, kol po Žolinės išaušo šviesus, bet nerimastingas antradienio rytas. Jautrus, paprastas, ligonių dievinamas  savo darbo profesorius doc. Povilas Jakuška (jis daugiau kaip prieš metus operavo ir fotografą, LŽS narį Ričardą Šaknį) ne tik meistriškai atliko sunkią užduotį, bet ir nuolat reanimacijos skyriuje kartu su E. Širvinsku rūpinasi, kad būtų išvengta komplikacijų…


Buvusios ,,Kauno dienos” vyr. redaktorės Teklės Mačiulienės liga, nes ji jau daugel metų sąmoningai ,,nežinojo”, kas yra mėnesį trunkančios atostogos ar kasdieninė pietų pertrauka redakcijoje, daugeliui buvo netikėta. Atrodė, kad redaktorė, kaip ją vadina ne tik buvę pavaldiniai, bus niekada neįveikiama įvairių negandų. Jos palata skendėjo gėlėse, nė valandai ligonė nebuvo viena. Ji sulaukė daugybės buvusių ir esamų kolegų, kaimynų, giminaičių dėmesio, užuojautos, atjautos (dėl to ir pateikiame šią publikaciją, kad visi apie tai žinotų). O ką jau bekalbėti apie T. Mačiulienės šeimą ir jos artimuosius. 


Dukra Vilma-Gertrūda Karvelienė, Kauno sielovados bendruomenės ,,Gailestingumo versmė” įkūrėja ir vadovė, vyras TV žurnalistas Vidas Mačiulis pasirūpino, kad lemtingomis mylimos mamos ligos akimirkomis bene dešimtyje Lietuvos bažnyčių kunigai už Teklę aukojo šv. Mišias, o Kauno Vytauto bažnyčios rektorius Kęstutis Rugevičius prieš operaciją  Klinikų palatoje suteikė ligonio sakramentą.




Maciuliene_T__mazene_II.jpgNuostabių Kauno klinikų medikų ir daugybės nuoširdžių (,,Kauno dienos”, ,,Ūkininko patarėjo”, ,,Šeimininkės”, ,,Nemuno”, ,,Kalendoriaus” redakcijų,  Lietuvos žurnalistų sąjungos ir draugijos, XXVII knygų mėgėjų draugijos) bičiulių, kurie meldėsi už ligonę, dėka – įveikta pirmoji, nelengva medikų kova už žurnalistės gyvybę. 


Tikėkime ir laukime, kad ir ateinančios valandos, dienos, savaitės, mėnesiai, metai žurnalistikos senjorei Teklei Mačiulienei bus kupini sveikatos ir pasisekimo. Juo labiau, kad UAB ,,Ūkininko patarėjas” savininkas ir vyr. redaktorius Vytenis Neverdauskas, pats privertęs pavaldinę ,,kapitališkam remontui”, sakė, kad jo puikios pavaduotojos kėdė bus tuščia tol, kol Teklė negrįš į redakciją. 

Tačiau ar visada dėl to, nors ir labai mėgiamo, darbo reikia aukoti savo rekordiškus žurnalistikoje gyvenimo dešimtmečius ir savo jautrią širdį? O gal iš tikrųjų ,,Judėjime – gyvybė, o ramybėje – mirtis” ?!




Nuotraukose: Laikraščio  ,,Ūkininko patarėjas” vyr. redaktoriaus pavaduotoja, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Teklė Mačiulienė

Fotografo Laimučio Brundzos (žurnalas ,,Šeimininkė”) nuotr.

Panašūs straipsniai