Dokumentinių filmų kūrėjai ragina spręsti globalias problemas

Aistė SIMĖNAITĖ, www.misijaLietuva100.lt redaktorė

Babravicius_didele.jpg



Ekspedicijos „Baltoscandia 2016“ dalyvius Norvegija pasitiko lietingu oru ir fantastišku kraštovaizdžiu, įprasminusiu vieną viso žygio per pasaulį „Misija Lietuva 100“ tikslų: įamžinti dėl globalinio atšilimo greitai besikeičiančią gamtą ir skatinti atkreipti dėmesį į ekologines problemas. Būtent su šia užduotimi prie ekspedicijos prisijungia jos dalyvis Vokietijos televizijos ir kino prodiuseris Michael Mattig-Gerlach. 




Babravicius_2_II_nauja.jpgĮamžino tirpstantį ledyną

Svartisen ledynas, kuriame lankėsi ekspedicijos filmavimo grupė – žemiausias kontinentinėje Europoje (tik 20 m virš jūros lygio) ir antras pagal dydį žemyninėje Norvegijoje (nuotraukoje).

 „Buvau nustebintas to, kokia nuostabi ir tuo pačiu metu baugi globalinio atšilimo iliustracija yra tirpstantys gėlo vandens milžinai – ledynai.


Gidė rodė vietas, iki kur Svartisen tęsėsi prieš keletą metų, galiausiai – vos pora savaičių… Neįtikėtina, kokie akivaizdūs pokyčiai matomi per tokį trumpą laiką,“ – pasakojo ekspedicijos dalyvis Linas Samaška (viršutinėje nuotraukoje jis dešinėje kartu su Gintautu Babravičium). 


Problemos – globalios, taigi – ir lietuvių

„Gyvendami nedidelėje šalyje neretai užsimirštame. Įsivaizduojame, kad tik saujelė išrinktųjų turi įrankius ir galimybes priimti sprendimus ir keisti pasaulį. Iš tiesų, globalios problemos – kiekvieno mūsų reikalas. Lietuvoje sumerkęs kojas į sniegą, gali neatrasti kriterijų, kaip tai suprasti. Orai pasidaro sunkiai prognozuojami, keičiasi jų pobūdis, neįvertiname, kad tai gali būti susiję su strateginio lygio pokyčiais gamtoje – srovių, vyraujančių vėjų pasikeitimais ir t.t. Pagrindinis mūsų tikslas kuriant dokumentinius filmus – kviesti kiekvieną domėtis, sužadinti žingeidumą ir prisiimti atsakomybę už savo veiksmus bei jų padarinius,“ – kviečia susirūpinti ekspedicijos vadovas Gintautas Babravičius. 




Babravicius_4_II.jpgVokiečių prodiuseris su lietuviais bendradarbiauja jau daugiau nei dvidešimt metų

„Kasdien galime juokauti, kad esame keliose vietose vienu metu: Lietuvos geografų sąjunga juda vienu maršrutu, „Klajūnų klubo“ ekipažai – kitu, Michael – dar trečiu. Mano pažintis su M. Mattig-Gerlach  (nuotraukoje) verta atskiros knygos, o jo indėlis į Lietuvos kultūrą tikrai žymus. 

Įdomus faktas – jei ne jis, neturėtume žinomiausių lietuviškų komercinių radijo stočių. Vis dėlto, daugiausiai bendradarbiaujame kartu kurdami kelionių filmus.

Šį sykį Michael keliauja beveik tuo pačiu maršrutu, tik atvirkščiai – iš pradžių per Pabaltijo valstybes. Galiausiai filmuotas medžiagas sujungsime į bendrus filmus,“ – pasakoja žygio vadovas Gintautas Babravičius. 



Pirmą kartą seni draugai ir kolegos kartu keliavo 1992 metais į Kamčiatką, o nuo to laiko vienas kitam padeda ir tolimesniuose projektuose. Šiuo metu Michael kuria dokumentinį filmą Vokietijos „Deutche Welle“ televizijai.

Apie projektą

„Baltoscandia 2016“ – pirmoji ekstremalaus trejų metų žygio per pasaulį visureigiais ekspedicija. Visas laikotarpis bus suskirstytas į trumpesnius etapus, apie kuriuos bus kuriami dokumentiniai filmai: „LDK“, „Gintaro kelias“, „Šilko kelias“, „Beringia“ ir kt. Per Beringo sąsiaurį žygio komanda kelsis prie visureigių pritvirtinę pontonus. Žiemą nuvažiuoti iki sąsiaurio yra pavykę keturioms ekspedicijoms, sava eiga persikelti per Beringą – vienai, bet vasaros metu per Aliaską išvažiuoti į civilizaciją – iki šiol niekam. „Šio etapo metu susidarys 4500 km visiškos bekelės. Tai – sudėtingiausia, bet ir įdomiausia būsimojo žygio dalis. Jei pavyks įgyvendinti šį uždavinį, būsime pirmieji,“ – teigė žygio vadovas G. Babravičius (apatinėje nuotraukoje  Gintautas  su vokiečiu Michaeliu).



Ekspedicijos nario Igno Veršinsko nuotraukos


Babravicius_3_didele.jpg

Panašūs straipsniai