,,Santaros-Šviesos“ suvažiavime dalyvavo ir Lietuvos žurnalistai

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Santara_1_didele.jpg



1954 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose lietuvių studentų sukurta organizacija „Santara“ kartu su akademinio jaunimo sąjūdžiu „Šviesa“ nuo 1957 metų pradėjo rengti liberalaus jaunimo suvažiavimus išeivijoje, o nuo 1993-ųjų „Santaros-Šviesos“ konferencijos kas vasarą vyksta ir Lietuvoje.

Santara_pask._II.jpgPradžioje ,,Santara-Šviesa“ Lietuvoje savo narius kvietė į Anykščius, o pastaraisiais metais visi renkasi Alantoje, kuri įsikūrusi Molėtų rajone. Šį kartą Naujasodyje susirinko apie trys šimtai dalyvių.

Kartu su jais buvo ir būrelis žurnalistų. Visų pirma kaunietė kolegė, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narė Birutė Garbaravičienė, kasmet ženkliai prisidedanti prie ,,Santaros-Šviesos“ veiklos. 

Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad ryškų pėdsaką šios organizacijos veikloje palieka LŽS ir NŽKA narys, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Egidijus Aleksandravičius (nuotraukoje antras iš dešinės).


Santara pask. 2 II_1.jpg2016-ųjų suvažiavime kaunietis profesorius buvo aktualios diskusijos ,,Universitetai ir laisvė“ moderatorius, jis taip pat renginio metu kalbino Tomą Venclovą, Donatą Katkų, Mikalojų Vilutį.

(Nuotraukoje: Suvažiavimo dalyviai Dainius Malinauskas ir Andrius Sudikas)
Viena suvažiavimo tema ,,Ką spaudžia spauda“? , pirmiausia buvo skirta a.a. Romo Sakadolskio atminimui.  

Diskusiją, kurioje pranešimą ,,Žurnalistikos įkaitė ar vedlė?“ padarė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotoja, VDU prof. Audronė Nugaraitė, vedė Darius Kuolys. 

Diskusijoje aktualiais mūsų gyvenimo ir darbo klausimais įdomias mintis pateikė gerai Lietuvoje žinomi žurnalistai Rytas Staselis, Mykolas Drunga, Ovidijus Lukošius ir kiti.







Santara_pask_3II.jpg2016-ųjų ,,Santaros-Šviesos“ suvažiavime buvo keliami ir svarstomi Lietuvai aktualūs politikos, kultūros, visuomeninio gyvenimo klausimai, deja, šiam renginiui, kaip ir jo svarstomoms problemoms šykšti yra mūsų šalies žiniasklaida. Nedaug informacijos, o juo labiau – išskirtinių straipsnių.

(Nuotraukoje: Kalba profesorius Donatas Katkus)

Kas dėl to yra kalti: ,,Santaros-Šviesos“ suvažiavimo organizatoriai , iš anksto nepakvietę spaudos, radijo, televizijos, interneto redakcijas, ar žiniasklaidos atstovai, ignoruojantys neformalų forumą, vienijantį Lietuvos ir pasaulio kultūros žmones, intelektualus ir akademinį jaunimą?






Santara_pask._5_II.jpgBuvo paruošta 

meninė programa. Aluntos bažnyčioje koncertavo (nuotraukoje apačioje) Muzikos Akademijos solistai, Molėtų bažnytinis choras ir Sankt Peterburgo muzikos mokyklos orkestras.


 Visus nuostabiu dainavimu sužavėjo solistė Vera Talerko  (nuotraukoje antra iš dešinės).

Nuotraukose: ,,Santaros – Šviesos“ suvažiavime. Jame  dalyvavo ir vilnietis fotografas, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys Stasys Paškevičius, kuris specialiai mūsų svetainei pateikė šiuos vaizdus iš Aluntos




Santara_7_II.jpg







Panašūs straipsniai