Netikėti svečiai – ukrainiečiai žurnalistai H. Agiševa ir P. Olar iš …Tauragės!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Petro_didele.jpg



2016-ųjų vasario 19-osios rytą Kauno žurnalistų namuose suskambusiame telefone pasigirdo: ,,Labas. Esu ukrainietis Petro Olar iš … Tauragės. Jūsų telefoną davė vilniečiai žurnalistai Vidmantas ir Juozas Valiušaičiai. Šiandien būsime Kaune. Norime susitikti“.
Nors penktadienis žiniasklaidos žmonėms – sunki diena, tačiau negalima bičiuliams atsisakyti. Juo labiau, kad iškalbus Petro Olar dar spėjo save pristatyti: režisierius, žurnalistas, fotomenininkas. Gyveno ir dirbo Kijeve, Maskvoje, Romoje. Sukūrė daugybę filmų, o dabar jau keturi mėnesiai su šeima gyvena Lietuvoje. Nuomoja butą Tauragėje. Mieste, kurį pamilo po pirmojo pasimatymo.

 (Mūsų svetainės ,,Komentaruose“ skaitykite 2015 metais ,,Tauragės žiniose“ paskelbtą interviu su įdomios biografijos ukrainiečiu P.Olar).



Petro_2_II.jpgValandą trukęs susitikimas su Petro ir jo žmona žurnaliste Hana Agiševa prabėgo kaip penkios minutės. Ilgai būtume bendravę, jeigu ne ,,Dangaus šimtinė“. Tai Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje Kaune surengtos mišios, į kurias atvyko ukrainiečiai, minint antrąsias Maidano įvykių metines.

Kolegos su pasididžiavimu rodė ukrainietiškus portalus (http://ar25.org/blog/petro-olar ir http://ukrainaplus.kiev.ua/ukr  ), kuriame Hanos ir Petro paruošti interviu ir reportažai iš Lietuvos. Hana Agiševa ir Petro Olar turi šimtus kūrybinių idėjų.







Pirmiausia, reikia sumontuoti (ieško tokio darbo profesionalo) filmus iš savo archyvų, kuriuose – įdomiausios Maskvoje sukurtos ,,Vzgliad“ (,,Zvilgsnis”) TV laidos, taip pat sausio 13-osios, kai jis dirbo Vilniuje, įvykiai. O kur dar Romoje sukurti pasakojimai apie popiežių Joną Paulių II, jau nekalbas apie istoriškai vertingas ukrainiečio menines nuotraukas (dalį jų iš Maidano – paliko Kauno žurnalistų namuose ir šiandien jos eksponuojamos Karininkų ramovėje.)
Akivaizdu ir neįtikėtina. Profesionalūs žurnalistai Tauragėje (mero Sigito Mičiulio pagalbos dėka) kurs sveiką gyvenseną ir fizinę kultūrą bei sportą propaguojančias laidas, kurių laukia viena Ukrainos komercinė televizija. Tai džiugūs faktai. Tačiau Hana ir Petro, kurie pradėjo mokytis lietuvių kalbos, nesupranta, kaip mes toleruojame facbook ( balt.lt ) rusų kalba skleidžiamą melą, kurį jie stengiasi paneigti padorioje žiniasklaidoje, apie Lietuvą ir jos žmones.





Petro_3_II.jpgHana Agiševa ir Petro Olar turi visus ukrainiečių televizijos (jos laidos portale ua/tv) įgaliojimus, kad bet kuri Lietuvos kabelinė televizija gali transliuoti jų programą. Deja, kam Lietuvoje siūlė, visi … atsisakė. Jiedu turi ir puikios klasikinės muzikos įrašų, daugybę dokumentinių filmų ir 50 Ukrainos ,,Telefilm“ sukurtų meninių juostų, taip pat TV laidų ,,Drąsios širdys“ įrašų.








GAL ŠI MŪSŲ INFORMACIJA PASIEKS TUOS, KURIE GALI IR TURI GALIMYBĘ VISA TAI PARODYTI ETERYJE LIETUVOS ŽMONĖMS?  ( PETRO tel. +37063233112 )




Petro_afisa_2_II.jpgP.S. Rytoj Tauragės B.Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyks Petro Olar dokumentinio filmo ,,Draugų būrys“ (apie Maidano didvyrius ir jų kovą) peržiūra. 

Filmo premjeroje tikriausiai dalyvaus laikraščių ,,Alio, Raseiniai“ ir ,,Savaitraštis Kaunui“ žurnalistas Arūnas Dambrauskas, kuris rengia išsamų pasakojimą apie patriotišką ukrainiečių šeimą, pamilusią Nemuno kraštą.

Panašūs straipsniai