Tema Lietuvos žiniasklaidai. Intelektinės nuosavybės apsauga – kilnus siekis!

www.kaunozurnalistai.lt

Simanavicius_II.jpg,,Sveiki, informuojame, kad dokumentinio novelių filmo „Atėjo Sabas” DVD plokštelės kopijos galimai neteisėtai ir laisvai platinamos internete, Torrent ir Online tinklalapiuose. Vienas tinklalapis jau išplatino apie 5 000 vnt. filmo kopijų. Yra gana daug interneto tinklalapių, kurie platina filmą.

Mes teikiame interneto monitoringo ir teisių gynimo internete paslaugas. Daugiau apie mus www.inac.lt.



Pagarbiai,

Vytas Simanavičius, Intelektinės nuosavybės apsaugos centro vadovas ” (nuotraukoje),
www.inac.lt 

+370 609 20501


Kauno žurnalistų internetinė svetainė, gavusi tokį el. laiškutį, nustebo, kad kažkas rūpinasi kūrėjų intelektine nuosavybe, Kaune yra įkurtas toks centras. Jo iniciatorius Vytas Simanavičius – dar 2011 metais pagarsėjo, kai aršiai kovojo su interneto piratais . Jis, per kelis mėnesius surinkęs įrodymus apie svetainės ,,Linkomanija.net nelegaliai platinamą autorių teisių saugomą turinį, reikalavo užblokuoti prieigą prie šio tinklalapio. 
Beje, tais pačiais metais  Vytas Simanavičius buvo apkaltintas dėl augalinės kilmės psichotropinių medžiagų siūlymo pažįstamai, kuri bendradarbiavo su teisėsauga. Tai atsitiktinumas, sutapimas ar sugalvotas kerštas už jo aktyvią kovą dėl intelektinės nuosavybės išsaugojimo? 

Teisėsauga jau tarė savo ,,žodį“, žiniasklaida jį ,,pagarsino“, tačiau nė vienas žurnalistas, pasak Vyto Simanavičiaus, su juo nesusitiko, neišklausė, juo labiau, kad turi daug ką papasakoti apie save, teisėsaugą ir  ypač apie intelektinės nuosavybės vagis, ,,gyvenančius“ … internete.
Dėl filmo ,,Atėjo … Sabas“, mes susitikome su Vytu Simanavičium, padėkojome jam ir gavome iš INAC vadovo nemokamą konsultaciją. Dėl kauniečių žurnalistų sukurto dokumentinio novelių filmo neteisėto platinimo, išsiuntėme perspėjimus dviejų dešimčių piratinių interneto svetainių adresu. Iš pusės  neteeisėtų ,,Sabo“  platintojų jau gavome atsakymus, kad filmas pašalintas ir jo niekas negali atsisiųsti. Kai kurie naviai klausė, kada vėl galės filmą ,,Atėjo … Sabas”, 2015 metais apdovanotą V.Kudirkos premija, platinti. Žinoma, ,,piratiškai…“


inac.jpgINAC vadovas Vytas Simanavičius mums toliau siunčia pranešimus apie jo atliekamą intelektinės nuosavybės apsaugą.  Jis rašo:

,,Tinklalapis www.tvzona.biz dėl autorių teisių pažeidimų uždarytas. Tinklalapyje buvo TV online neteisėtos transliacijos, neteisėtai platinami filmai ir serialai. Tinklalapis www.tvzona.biz dėl autorių teisių pažeidimų uždarytas.Tai dar kartą patvirtina tą aplinkybę, kad teisiniai aktai Lietuvoje yra pakankami teisių turėtojams apsaugoti savo intelektinę nuosavybę.“
Gerai, kai  teisėti intelektinės nuosavybės kūrėjai  patys  tuo rūpinasi ir rodo pavyzdį. Štai koks buvo  išplatintas pranešimas:


,,Serialą ,,Moterys meluoja geriau“ turėjome pašalinti, kadangi  

visos serialo išimtinės turtinės teisės priklauso UAB „Tele-3“. Serialas rodomas oficialiame TV3 kanale http://play.tv3.lt. 


Būdami socialiai atsakingi ir siekdami jus ir jūsų vartotojus apsaugoti nuo bereikalingų rūpesčių, pranešame jums, kad mūsų IT komanda, stebinti filmo naudojimą internete jau nuo 2015-10-09 pradeda aktyvius veiksmus ir UAB „Tele-3“ imsimės teisinių veiksmų prieš galimus neteisėto turinio skleidėjus – „seederius“ ir „uploaderius“, jei jie neteisėtai naudos filmą „Moterys meluoja geriau“, taip pat prieš tinklalapių administratorius/savininkus, jei šis filmas bus naudojamas neteisėtai. 


Prašome jūsų imtis visų įmanomų prevencinių veiksmų ir neplatinti šio filmo jūsų administruojamame tinklalapyje; esant galimybei (PM žinute, forumo temose), informuoti savo vartotojus jokiu būdu nepažeisti mūsų kompanijos UAB „Tele-3“ autorių teisių, nes tai juos gali privesti prie teisinių veiksmų.


Informuokite savo vartotojus, kad nors (Torrent tipo) P2P tinklalapiuose filmo nėra, o yra tik meta duomenys – Torrent failai, tačiau LRV nutarimas Nr.881 dėl galimybės pašalinti neteisėtą turinį aiškiai apibrėžia „Neteisėtai sukurtos informacijos“ sąvoką. Vartotojai, sukurdami Torrent failą ir jį paskelbdami tinklalapyje, jau turi turėti filmo kopiją (galimai neteisėtą), su kuria ir kuria Torrent failą. T.y. be filmo kopijos „Torrent“ failas nesukuriamas. Todėl, kurdami Torrent failą ir padarydami filmą neteisėtai viešai prieinamu internete, vartotojai jau panaudoja filmą be teisių turėtojo leidimo, taip panaudodami filmą ir pažeisdami LR ATGTĮ (Autorių teisių ir gretutinių teisių) įstatymo 15 str. nuostatas.

,,Torrent” klientu siunčiantis/dalinantis šį filmą („seed“- leidžiant iš savo įrenginio kitiems siųstis), interneto vartotojai pažeistų mūsų kompanijos teises, o ,,Torrent” vartotojo licencinėje sutartyje aiškiai apibrėžta, kad naudojantis šia programa bus galima dalintis failais, bus matomi visi siuntimosi procese dalyvaujančių vartotojų duomenys- IP adresas, siuntimosi duomenys, parsisiųstų/išsiųstų duomenų kiekis Mb, %, siuntimosi protokolas, kita informacija, todėl nesunku identifikuoti pažeidėjus ir teisminiu keliu pareikalauti jų atlyginti patirtą žalą.


Taip pat yra ir su kitomis interneto paslaugomis- nei „streaming online“ peržiūroms, nei parsisiųsti internetu ar kitaip naudoti kūrinį „Moterys meluoja geriau“, UAB „Tele-3“ nesuteikė teisės jokiam fiziniam ar juridiniam asmeniui. Nustačius autorių teisių pažeidimus antstoliai konstatuos faktines aplinkybes ir civilinio proceso tvarka kreipsimės į teismą dėl galimo žalos kompensavimo kaip tai reglamentuoja LR ATGTĮ. „


Taigi, žiniasklaida, nagrinėdama įvairius mūsų gyvenimo reiškinius, turi domėtis ir intelektinės nuosavybės klausimais, juo labiau, kad  tai yra  ir Kaune įkurto  INAC – kilnus tikslas. 



Panašūs straipsniai