Kauniečių žurnalistų susitikimas su dailininku Romualdu Čarna

Juozas KUNDROTAS, LŽS ir senjorų klubo MES narys
Pas_carna_II.jpg



,,Darbai išraiškūs, imponuoja.“ – „Daug ilgesio, traukos, gamtos artuma“ – „Vertėjo pamatyti“ „ – tai Kauno žurnalistikos senjorų klubo MES narių atsiliepimų nuotrupos apie dailininko grafiko Romualdo Čarnos kūrybos parodą, surengtą A. Zmuidzinavičiaus memorialiniame muziejuje – galerijoje (Čia susitikta ir su pačiu dailininku, kuris buvo pakilios nuotaikos ir noriai dalijosi savo kūrybine patirtimi apie kūrybos procesą, ko siekta, kas pavykę ir kas pačiam autoriui kelia abejonių.

Parodoje eksponuojama 30 darbų. Tai vis vienovės jutimo su savo žeme, su jos likimu, gilaus bendrumo jausmo atspindžiai. Šiltas glaudus gamtos artumas. Gėrio, grožio giluminės pajautos ir jų išaukštinimas.


Žiniasklaida teigiamų atsiliepimų irgi nešykšti: „R.Čarna – poetinio daugiasluoksnio grafikos pasaulio meistras…“ – „Išlieka ištikimu lietuviško kraštovaizdžio dainiumi…“, „Tai vis atviras, nuoširdus pokalbis su supamu pasauliu…“


Nuoširdus, atviras pokalbis vyko ir parodoje. Žurnalistai senjorai A. Vitkus, P.A. Kaunas, J. Dirsė ir V. Beresniovas dailininko klausė, kaip kūryba yra paveikusi gimtinė, bendravimas su kraštiečiais ir kt.




Carna_II.jpgDailininkas neslėpė jaudulio, ilgėliau stabteldamas tai prie vieno, tai prie kito savo darbo, sakė: „Dvasinis centras – Žiemgalos žemė. Iš ten jo „Mitologiniai akmenys“, „Pasivaikščiojimas su „Ponia Vasara“, o ciklas „Namo! Į šiaurinę Lietuvą!“, sukurtas 2014 metais, gniaužia kvapą ir pačiam autoriui. „Visada smagu sugrįžti į gimtinę,“- priduria autorius, neslėpdamas jaudulio. Taigi ir gimtinės pajautos gilios…


Bet yra išgyvenęs ir garsių meno kūrėjų patirties svaigulį, jų aspiracijų grožį, prasmingumą. Ilgam buvom sustoję prie paveikslo „Debesis – Arlekinas“. „ Ar žinot, kas įkvėpėjas?“ – paklausė R. Čarna. – poetas Henrikas Radauskas yra parašęs eilėraštį apie arlekiną. Gilus vaizdingas išgyvenimas!..”





Fioletis arlekinas
Plaukia vakaro debesy.
Žemėn liejas dangus kaip vynas
Ir daina liūdna ir šviesi.
(H. Radauskas)


,,Argi tai, ką regite, nesilieja iš dangaus? Argi liūdesys nėra šviesus? „ – savęs ir mūsų klausė dailininkas. Eilėraščio nuotaikos į paveikslą neperkelsi. Bet vis tiek ieškota ir siekta tos nuotaikos atšvaitų pačia geriausia prasme.




Carna__2_II.jpgDailininką yra paveikęs ir M. K. Čiurlionis. Genialusis menininkas atvėręs muzikinio ritminio pasaulio paslaptį. O „Debesyse klajūnėse“ čiurlioniškių motyvų būtų galima ir įžvelgti., Tačiau paveikslas dvelkia originalumu, būdingu Romualdo Čarnos braižui. Čia susilydo plastika ir ritmas, kas sukuria vieningą vizualinį vaizdinį.


Romualdas. Čarna plačiai žinomas menininkas. Jo darbų parodos buvo surengtos daugelio pasaulio kraštų sostinėse – Taline, Stokholme, Rio de Ženeire, Rygoje, Budapešte. Krokuvoje ir kt. Susilaukta kuo palankiausių atsiliepimų ir vertinimų.


Nuotraukose: (viršutinėje, iš kairės) LŽS nariai Juozas Kundrotas, Juozas Ruzgas, dailininkas Romualdas Čarna, LŽS nariai Jonas Dirsė, Vladimiras Beresniovas, Aleksandras Vitkus, Povilas Antanas Kaunas;  (vidurinė nuotrauka) –  grafikas  Romualdas Čarna; (apatinėje nuotraukoje) – LŽS narys, dailininkas ir operatorius Juozas Ruzgas įamžina visus senjorų klubo MES renginius

Ričardo Šaknio ir Vladimiro Beresniovo nuotr.

Panašūs straipsniai