Vytautas Žeimantas: ,,Planuojame išleisti žurnalistų … dainų knygą!"

Virselis_II.jpgVilniaus žurnalistų namuose įvyko antrosios žurnalistų poezijos knygos „Sušvieski, saule” pristatymas. 

Naujoji knyga buvo išleista Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos iniciatyva. Ji skiriama Lietuvos žurnalistų sąjungos 85-mečiui.

Per knygos pristatymą kiekvienas autorius galėjo padeklamuoti savo eilėraščių. Dažnas pasidžiaugė ir šios knygos atsiradimu.





Geru žodžiu buvo prisiminta ir 2012 metais išėjusi pirmoji Lietuvos žurnalistų poezijos knyga „Šitas aidas toli girdis…”, kurioje  dalyvavo 25, antrojoje – net 104 žurnalistai. 

Džiugu, kad abejose poezijos knygose dalyvavo nemažas būrys kauniečių ir Kauno apskrities žurnalistų. Savo eilėraščius pateikė kauniečiai Petras Žemkauskas, Vladimiras Beresniovas, Kristina Čiučiulkaitė, Genovaitė Baliukonytė, Perpetua Dumšienė, Irna Labokė, Saulutė-Genovaitė Markauskaitė, Adomas Subačius, Egidija Šeputytė-Vaitulevičienė, jonaviečiai Irena Butėnaitė-Nagulevičienė, Marius Glinskas, Edmundas Simanaitis, kaišiadoriečiai Ramūnė Dabrėgaitė-Šimelienė, Angelė Jankauskytė-Rabačiauskienė, Jonas Laurinavičius, raseiniškiai Kristina Bendžiūtė, Pranas Laurinavičius, Stanislava Tijūnaitienė.

Pirmųjų dviejų žurnalistų poezijos knygų sėkmė paskatino imtis naujo projekto.

Iš kolegų gavau įvairių pasiūlymų. Virgilijus Juodakis skatino išleisti trumpų humoristinių žurnalistų nuotykių (miniatiūrų) knygą. Arūnas Marcinkevičius tikino, kad reikia išleisti žurnalistų apsakymų knygą. Ipolitas Skridla siūlė išleisti žurnalistų dainų knygą. Visi pasiūlymai yra įdomūs, įgyvendinami. Kurį pasirinkti pirmąjį? 


Su kolegomis pasitaręs nutariau: paruošti žurnalistų dainų knygą. Per visą Lietuvą yra daug pabirusių žurnalistų sukurtų dainų, jas išgirsi per televiziją, radiją, jos yra įvairių chorų bei solistų repertuaruose.

Jau yra žurnalistų – tikrų dainų grandų. Turiu omeny Vytautą Barauską ir Juozą Elekšį, kurie yra sukūrę per kelis šimtus dainų. Garsaus dainininko Alekso Lemano repertuare yra daug dainų, kurias sukūrė kolega Antanas Andrijonas. Ipolitas Skridla yra parašęs du himnus – Sodininkų ir bankininkų. Leono Stepanausko dainas atliko garsioji Beatričė Grincevičiūtė. O Jeronimas Laucius kartu su kompozitoriumi Rymantu Mikelsku yra sukūrę nemažai lopšinių.Be abejo yra ir čia nepaminėtų kolegų – dainų autorių. 



Zeimanto_portretas_II.jpgTodėl ir nutariau šį kartą paruošti ir išleisti knygą, kurios paantraštė bus: „Žurnalistų dainų knyga”, o pilną pavadinimą sugalvosime vėliau. 

Naujoji knyga, kaip ir pirmosios dvi išeis po Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos vėliavomis. 


Kviečiu atsiliepti visus kolegas žurnalistus, kam nesvetima poetinė kūryba, o eilėraščiai jau virto dainomis. Esame atviri visiems, todėl ir visų laukiame… 

Knygos struktūra bus paprasta. Autoriai bus pristatomi abėcėlės tvarka. Kiekvienas galės pateikti ne daugiau kaip penkis savo kūrinius. Dainų tekstai bus priimami tik su gaidomis.Taip pat reikės atsiųsti savo portretinę nuotrauką ir trumpą prisistatymą.



Iš karto įspėju, kad autoriai nesiųstų daugiau dainų ir nebandytų jų  atrinkimo naštą ir atsakomybę uždėti ant redaktoriaus sudarytojo pečių. Aš tokios atsakomybės neprisiimsiu, todėl primygtinai patariu kolegoms poetams patiems apsispręsti. 

Dainų tematika ir stilistika gali būti įvairi. 

Taigi, laukiu naujų autorių, naujų dainų. Draugaukime toliau.


Visus klausimus, iškilusius su naująja knyga, galima derinti telefonais: laidinis Vilniuje darbo (85) 212 2805, namų (85) 271 0943, mobilus – 8 652 10 638, arba e.paštu: vzeimantas@gmail.com

Dailininko Alberto Vaidilos iliustracijose:  knygos ,,Sušvieski, saule” viršelis; knygų sudarytojo ir  internetinės svetainės www.lzs.lt  redaktoriaus Vytauto Žeimanto portretas 

Panašūs straipsniai