Kauniečio rašytojo Vidmanto Kiaušo … žurnalistiniai ,,Įsiklausymai“

www.kaunozurnalistai.lt

Kiausas__Jis__II.jpgPo 2014-ųjų Trijų Karalių šventės į Kauno žurnalistų namus pasibeldė Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narys Vidmantas Kiaušas. Ir atėjo jis ne tuščiomis rankomis, o su savo naujausia Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos dailiai paruošta ir išleista knyga ,,Įsiklausymai“.

Autoriaus pokalbių rinktinė – solidi savo dydžiu, nes 339 puslapiai ir tūkstantinis tiražas, bet svarbiausia – iškilių Lietuvos kultūros žmonių įamžintomis mintimis. Visa tai beveik dviejų dešimtmečių Vidmanto žurnalistinio darbo redakcijose brandžiausi vaisiai. 

Dar 2005 metais V.Kiaušas tapo Lietuvos žurnalistų sąjungos kūrybinio konkurso „Kultūros versmės” laureatu , o ,,Už kultūrinių įvykių sklaidą ir Kauno menininkų kūrybinius portretus „Nemuno” žurnale“  – jam buvo įteiktas aukščiausias LŽS Kauno apskrities skyriaus apdovanojimas – „Gintarinis parkeris”.

Jis 1981 metais kaip humoristas  debiutavo „Kauno tiesos” laikraštyje. Rašo eilėraščius, humoreskas, publicistinius tekstus kultūros tematika. Kūrybą pasirašinėja Elmiškio slapyvardžiu. V. Kiaušas išleido knygas: 1995 m. – „Ir višta – paukštis” (humoreskos); 1997 m. – „Gervės plunksna” (eilėraščiai); 2002 m. – „Nuotraukos vietoj” (eilėraščiai); 2011 m. – „9 užkimusios gerklės” (eilėraščiai).


Šiandieninio Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko Vidmanto Kiaušo knygos ,,Įsiklausymai“ anotacijoje rašoma, kad tai rašytojo pokalbiai su žinomais menininkais, pelniusiais Nacionalinę premiją, su plunksnos sesėmis ir broliais, taigi su kultūros pasaulio asmenybėmis, keliančiomis susidomėjimą. Knygos autorius Vidmantas Kiaušas, žinomas kaip poetas Vidmantas Elmiškis, išsiskiria pastangomis įsiklausyti į kalbinamo menininko pasaulėvokos individualiąją esmę.


Trisdešimt dviejų Vidmanto Kiaušo prakalbintų įvairių sričių menininkų galerijoje yra ir būrys garbingų kauniečių: Daiva Čepkauskaitė, Vytautas Čepliauskas, Aleksas Dabulskis, Jurgis Gimberis, Leonas Gudaitis, Donaldas Kajokas, Aleksandras Macijauskas, Algimantas Mikuta, Laimutė Oržekauskienė, Petras Palilionis, Romualdas Požerskis, Romualdas Rakauskas, Leonas Strioga… 


Aktoriai, dailininkai, rašytojai, fotografai. Žurnalistų, nors ir keli iš jų irgi  turi menininkų statusą, minčių šioje kūrėjų puokštėje nėra. Tačiau visa tai knygoje subrandino plunksnos brolis Vidmantas Kiaušas, kuris pirmiausia 1998 metais buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą, o po to ir į Rašytojų sąjungos narius.

,,Įsiklausymai“ dosnūs  ir meniškomis pašnekovų nuotraukomis, kurias pateikė prityrę fotografijos meistrai, o drauge su jais ir dvidešimt dvejų sulaukusi jaunoji fotomenininkė Milda Kiaušaitė. Ši autorė – rašytojo ir žurnalisto V.Kiaušo dukra, šiemet pelnė vieną iš keturių Kauno meno kūrėjų asociacijos metinių premijų. 

Sveikindami ir dėkodami kolegai Lietuvos žurnalistų sąjungos nariui Vidmantui Kiaušui už ,,Įsiklausymus“, palinkėkime ta proga vieni kitiems, kad kiekvienas mūsų kūrybinis žingsnis būtų reikšmingas ir įdomus ne tik šiai dienai, bet ir po kelių dešimtmečių. O Vidmantas Kiaušas – Elmiškis naujausioje  savo knygoje apie  buvusius susitikimus taip  rašo:


Kiauso_knyga_2_II.jpg ,,Pasibeldžiu į studijos, darbo kabineto ar buto duris, užeinu, susipažįstame, įjungiu diktofoną, kalbamės. Per aštuoniolika metų sukaupiau nemažą pokalbių archyvą, užrašiau dešimčių kūrėjų mintis apie meną ir gyvenimą, apie atradimų džiaugsmą ir klystkelių dulkių kartėlį. Labai nelengva atrinkti, sutalpinti knygoje nemažą spalvingų asmenybių būrį, dėkui leidėjams, kurie pasufleravo – tebūnie Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai ir rašytojai. Man, literatui ir kultūros žurnalistui, pasiūlymas patiko; atsirado vardyno margumas, o atsisakius skirstymo pagal žanrus, pasirinkus alfabeto eiliškumą, pasigirdo kalendorių šlamėjimas bei laikrodžio tiksėjimas. Iki šypsenos Amžinybės soduose..“.

Nuotraukose: Knygos  ,,Įsiklausymai” autorius, LRS ir LŽS narys Vidmantas Kiaušas Kauno žurnalistų namuose 2014-ųjų sausio 7-ąją ir jo ,,Įsiklausymų” viršelis (dail. Deimantė Rybakovienė)

            Vido Mačiulio nuotr.

Panašūs straipsniai