Jurgis Gimberis. KAS DARYTI

Gimberis_II.jpg(radikalūs pasiūlymai kiekvienam naujam Seimui)

Tarsi pasakoj – dar vakar švietė saulė, o šiandien vištų kiaušiniai pabrango. Mokesčių mokėtojus ištiko šokas. Kodėl?! – pasipiktinę sukudakavo mokesčių mokėtojai ir tik vėliau susigaudę, kad tai labiau metafizinis klausimas (brangsta viskas, net degtukai, tai paslaptingas gamtos dėsnis), o iš tikrųjų mums svarbu ne „kodėl?“, o kas daryti? Nes atsakymas į klausimą „kodėl?11 mums padėtų kaip nabaš-nikui* kompresas, o gyventi vis tiek reikia. 

Tai, kaip sakoma, gana populiari, nors ir diskutuotina nuomonė, girdi, „gyventi vis tiek reikia11. Štai čia ir derėtų paldausti „kodėl?11, kodėl vis tiek reikia gyventi? Bet tiek to, reikia tai reikia, o kad jau taip, tai būtų gerai žinoti, kas daryti. Kas daryti, kad tą skautišką priesaką vykdytum? Kad ne tik gyventum, bet ir kiaušinienę su dešra valgytum?

Pasitaikius progai, pakalbėkim apie dešrą… Taip staigiai užkluptas neįstengsiu prisiminti įstabesnio civilizacijos išradimo už dešrą. Nei dviratis, nei kompiuteris, nei žirklutės plaukams iš nosies išsikarpyti jai neprilygsta. Tai tobulas padaras – dešra, ir tobulas jos pardavėjo bei vartotojo santykių mechanizmas. Per-kiesi tiek kiek nori arba kiek gali nusipirkti, moki už tiek kiek paprašei.

 Ir atsvėrė tau personaliai, o ne kartu su kaimynu ir finnos nuostoliais dėl pašvinkusios sandėliuose ar pamestos pakeliui, ar išvogtos ir panašiai… Žodžiu, kol mokesčių mokėtojas negalės pirktis ir vartoti šilumos taip kaip dešros, tol jis klyks it pjaunamas ir net sakys, kad pažeidžiamos jo „žmogaus teisės11, kad jis varomas atgal į kolchozą**, kad jis tapo demagogijos įkaitu, kad jis demokratijos apsišaukėlių ir savamokslių ministrų auka, o blogiausia, kad „anksčiau buvo geriau11. Todėl ir siūlau – kol šildymo ūkis nebus sutvarkytas „dešros11 principu, mokesčių mokėtojų globą, perduoti gynybos ministerijai, o šildymo ūkį socrū-pybai. Tai būtų pirmas projekto „Kas daryti11 punktas.
Antras punktas. Kas daryti su senjorais? Senjorai pensininkai jau seniai tarsi votis ant sveiko visuomenės užpakalio, galima sakyti, visame pasaulyje. Žodžiu, reikia užsakyti mokslinius tyrimus ir išsiaiškinti, kaip jie dauginasi. Tada vėl užsakyti mokslinius tyrimus ir imtis prevencinių priemonių. Per laiką problema išsispręs savaime, jei leisite pasakyti, natūraliai – absoliutiškai*** ekologišku, visų spalvų politikams priimtinu būdu.
Trečias punktas. Kad nekiltų -interesų konflikto11 pavojus, į valstybinės reikšmės postus skirti (rinkti) ne mažiau kaip trečios kartos kastratus su teise perduoti savo kėdes palikuonims.
Ketvirtas punktas. Jau kažkur esu sakęs ir pakartosiu – apmokestinti kai kurias mintis. Dėl to reiktų pasitarti su religijos, ideologijos, istorijos ir paranojos specialistais. Ir panašiai, ir panašiai kaip* pavyzdžiui, idėjinės paveldosaugos ir taip toliau, ir taip toliau…
Penktas punktas. Kaimynas Ričardas siūlo įvesti naują piniginį vienetą – 0,99 Lt. Įdomus pasiūlymas. Iškelti jam baudžiamąją bylą, išmesti iš darbo, grąžinti atgal. Išmokėti penkerių metų priverstinės pravaikštos kompensaciją ir priteisti tik 0,99 milijono litų neturtinės žalos. Deficitą perkelti į biudžetą.
Šeštas punktas. Projektas nėra baigtims. Jau rytoj viskas gali pasikeisti. Dar revoliucijos tėvas Brenšteinas yra kalbėjęs apie permanentinę revoliuciją ir tam tikrą laiką jam gan (pakankamai) neblogai sekėsi… (nebaigta ir nebus)

J. Mišiuginas


* numirėliui
** kolektyvinį ūkį
*** absoliučiai

Piešinyje: Humoreskos „Kas daryti” autorius, kaunietis rašytojas satyrikas Jurgis Gimberis.

                                       Dailininko Vladimiro Beresniovo draugiškas šaržas

Panašūs straipsniai