LŽS KAUNO APSKRITIES SKYRIUS: ŽODŽIO LAISVĖS GYNIMUI – 1000 LT

www.kaunozurnalistai.lt informacija

Taip ! II_1.jpgTas, kuris bent kartą dalyvavo teismo posėdyje kaip ieškovas, liudininkas ar kaltinamasis, patyrė nemalonų jausmą. Ypač kai pamatė perdėtą teisėjo pasitikėjimą ir išdidumą, lipšnumą ir nesuprantamą “teisingumą.” 

Baudžiamojo ar civilinio kodeksų vardu pareigūnai juodomis mantijomis pastaraisiais metais tapo aktyvūs žurnalistų kūrybos, jų pareikštos nuomonės vertintojais . Tai akivaizdžiai  įrodo laikraščio korespondento Gintaro Visocko ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus nuteisimas už … nieką. 
Anksčiau į teisiamųjų suolą patekęs šalies žurnalistas likdavo vienas su savo problemomis. Lietuvos žurnalistų sąjungos ir draugijos pastangomis dabar yra kitaip. Bendruomenė  lyg  vėl pradeda gyventi pagal šūkį “Visi už vieną – vienas už visus!”.. 


LŽS pirmininkas D.Radzevičius savo tinklaraštyje teigia: ”910. Tiek žodžio laisvės gynėjų aktyviai remia šią vertybę. Šiandien su džiaugsmu radau naują – 121 narį Facebook grupėje “Dainius Radzevičius vs Respublika: kaip kas moka, kiek kas gali”. Tik birželio 29 dieną klaipėdiečio Gintaro Grajausko sukurtoje grupėje jau yra net 910 žmonių. Jie visomis įmanomomis priemonėmis prisideda ir remia mane dėl leidėjo Vito Tomkaus iniciatyva iškeltos baudžiamosios bylos, pagal kurią Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėja A. K. Macevičienė nuteisė mane kaip nusikaltėlį už V. Tomkaus ir jo leidžiamo laikraščio “Respublika” kritiką, paremtą Wikileaks ir kitose žiniasklaidos priemonėse paskelbta skandalinga medžiaga apie galimai neskaidrią “Respublikos’ veiklą.


Norisi nuoširdžiai padėkoti žurnalistams, rašytojams, studentams, kitiems geros valios žmonėms, kurie iki praėjusio ketvirtadienio jau paaukojo į Lietuvos žurnalistų sąjungos paramos sąskaitą net 1820 litų “Žodžio laisvės gynimui Vito Tomkaus baudžiamojoje byloje prieš Dainių Radzevičių”. Nuo šiandien šiame puslapyje veikia ir Paypal sistema, kuria jau pasinaudojo du rėmėjai – jie pervedė pirmuosius 53 eurus. Ačiū jiems.


Ši parama man leidžia tikėtis ne lengvesnės bausmės. Ji leidžia tikėtis, kad mūsų visuomenė yra drąsi, pilietiška solidari, supratinga, aktyvi ir… Perspektyvi. Todėl atšventęs karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, galiu drąsiai pasakyti, kad didžiuojuosi ne tik Dainų švente, Lietuvos rinktinės krepšinio pergalėmis, bet ir drąsiais Lietuvos žmonėmis.”

Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyrius pasiryžo prisidėti prie laisvo žodžio Lietuvoje gynimo. Šiandien į LŽS sąkaitą kauniečiai pervedė 1000 litų.

– Mes  specialiai nerinkome aukų.- sako LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis. – Gegužės 12-ąją mūsų  skyrius drauge su Kauno rajono savivaldybe pagerbė pirmąjį Petro Babicko (Lietuvos radijo diktoriaus) premijos laureatą Beną Rupeiką. Šis talentingas žurnalistas, jau penkioliką metų Lietuvos radijuje ruošiantis laidą “Kaip žmonės gyvena”, atsisakė piniginės premijos ir ją paliko svarbioms skyriaus žurnalistinėms reikmėms… Tas, švelniai tariant, keistas Vilniaus apylinkės II teismo sprendimas dėl D.Radzevičiaus pripažinimo kaltu ir paskatino mus materiai prisidėti prie žodžio laisvės gynimo. Juo labiau, kad mes Dainiui Radzevičiui esame suteikę “Žurnalistikos riterio”  vardą ir įteikę jam vardinį kardą…

LŽS finansininkė Lina Mykolaitienė mus informavo, kad Lietuvos žurnalistų sąjungos (į/k 190806184, a/s LT397044060000279241) “Žodžio laisvės gynimo fonde” jau suaukota virš 3000 litų. O moralinę Dainiaus Radzevičiaus palaikymo akciją, pradėtą klaipėdiečio Gintaro Grajausko Facebook tinkle, jau remia apie 1000 Lietuvos žmonių! 

Sena tiesa: džiaugsmas, pasidalintas su bičiuliu, yra dvigubai didesnis, o skausmas – perpus mažesnis. Prisiminkime tai, kolegos žurnalistai !

Panašūs straipsniai