Petras BABICKAS, kurio vardo pirmoji premija bus įteikta Benui RUPEIKAI

babickas2__II.jpgLietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus istorijoje 2012-ųjų gegužės 12-ąją atverčiamas naujas puslapis. Lietuvos radijo žurnalistui Benui Rupeikai (už laidų ciklą „Kaip žmonės gyvena“) įteikiama pirmoji, labai garbinga Petro Babicko premija, kuria drauge su LŽS apskrities skyriumi įsteigė Kauno rajono savivaldybė. Originalų mikrofoną su telekranu sukūrė kaunietis dailininkas, stiklo menininkas Audrius Vaišnys. Kas tas Žmogus, kurio vardu įsteigta premiją?

1926 metų birželio 12 dieną Kaune buvo įkurtas valstybės radiofonas. Pirmuoju Lietuvos radijo diktoriumi buvo paskirtas Petras Babickas – garsios ir garbingos giminės atstovas. Petro Babicko sesuo – žymi lietuvių aktorė Unė Bay vaidino JAV teatruose ir kino filmuose. Talentingas diktorius, žurnalistas, rašytojas, fotografas – jaunos Tėvynės labui  atidavė savo kūrybines jėgas. 

Petras Babickas įkūrė Lietuvos fotomenininkų sąjungą. Jis buvo kelių filmų ir daugybės radijo laidų kūrėjas, etnografinių vertybių puoselėtojas ir rinkėjas. 1944 –aisiais jis pasitraukė iš Lietuvos, kurios ilgėjosi iki pat savo mirties. Būdamas principingas ir negalintis nusilenkti sovietiniams okupantams, P.Babickas laukė, kol Lietuva bus laisva. Gyveno Brazilijoje, Rio de Žaneire, dirbo Lietuvos ambasados kultūros atašė, rengė laidas apie Lietuvą portugalų kalba, aktyviai dalyvavo kūrybiniame lietuvių kolonijos Brazilijoje gyvenime. 

Lietuvos žurnalistų sąjungos nariai Daiva Budrienė, Antanas Budrys, Vilius Kaminskas ir Svetlana Gužauskienė 2006 metais, Lietuvos radijo 80 – mečio proga, sukūrė įsimintiną ir jaudinantį keturių dalių dokumentinį filmą „Sugrįšiu“ apie nedaug kam žinomą, bet Lietuvos kultūrai daug nusipelniusį žmogų Petrą Babicką. Už  kilnius ir meniškus kūrybinius ieškojimus bei atradimus filmo autoriai buvo apdovanoti Vytauto Gedgaudo ir Kauno meno kūrėjų asociacijos premijomis.

Įtaigiame ir originaliame dokumentiniame filme „Sugrįšiu“ – gausu Brazilijoje bei Lietuvoje gyvenančių ir gerai Petrą Babicką pažinojusių žmonių prisiminimų. Jaudinantys filmo vaizdai iš Petro Babicko tėviškės Lietuvoje , iš San Paulo bei Rio de Žaneiro, bei iš namelio, kur užgeso vienišo, pirmojo Lietuvos radijo balso, gyvybė.
Lietuvoje, tikriausiai, dar nebuvo tokio fakto, kad LŽS nariai, įamžindami didelės pagarbos vertus meno ir kultūros žmones, įvykdytų ir jų priešmirtinį norą. LTV Kauno redakcijos darbuotojai drauge su miesto savivaldybe inicijavo Petro Babicko paskutiniosios valios, sugrįžti į gimtąją Lietuvą, įvykdymą. 
Filmo „Sugrįšiu“ kūrėjai parvežė iš Brazilijos pirmojo Lietuvos radijo pranešėjo palaikus, kurie iškilmingai buvo palaidoti Petrašiūnų kapinėse Kaune. Dabar kiekvieną antrąjį gegužės mėnesio šeštadienį prie Petro Babicko kapo nusilens ir jo vardu pavadintos premijos laureatas – radijo ir televizijos žurnalistas. 2012-ųjų gegužės 12-ąją prie P.Babicko kapo gėlių puokštę padės Lietuvos radijo žurnalistas Benas Rupeika. 
Nuotraukoje: Pirmasis (1926 metų) 

 Lietuvos radijo pranešėjas Petras Babickas, kurio vardu įsteigta kasmetinė premija

Panašūs straipsniai