Knygynai prekiaus daržovėmis?

Henrikas Vaitiekūnas, „Respublikos” apžvalgininkas

TV sraige II a_1.jpgNa, atsakykite nuoširdžiai: kada per televiziją (nebūtinai lietuvišką) žiūrėjote laidą, skirtą žemdirbiams? Jei esate ne ūkininkas ir negyvenate kaime, tai jūsų atsakymą tikrai žinau. Ir dar žinau, kad trys iš keturių lietuvių nuolat paburba, kad per TV langelį nėra ką žiūrėti. Ar tikrai?

 

Kirpėjui televizijose viskas yra gerai iki to momento, kol per kurią nors programą parodo tarptautinį kirpėjų konkursą. O tada jau ir žirklės ne tokios, ir režisierius, pasirodo, visai nieko nenusimano. Panašūs dalykai nutinka ir tuomet, kai muzikantas pradeda profesionaliai nagrinėti koncerto įrašą, ir kai ugniagesys pamato gaisrą gesinantį kolegą.

 

O dabar pasakysiu (nors jūs tai žinote), kad mūsų bandymai žiūrėti televizorių yra dvejopi: arba bėginėjame kaip paklaikę po kanalus, arba įsijungiame tiksliai iš anksto žinomu laiku – kai prasideda tas kinas, kur moterys meluoja geriau…

 

Kadangi dažniausia programų nesirenkame, tai dažniausia ir pralaimime. Kartais tai ne jūsų kaltė: kartais jos – giliai programuotojų paslėptos. Kartais po įmantriais pavadinimais, o kartais – po banaliais ir nuobodžiais. Vienas iš daugybės kanalų visai neseniai rodė nuobodžiai pavadintą prancūzišką laidą „Ekologiški produktai”.

 

Galėčiau audringus ginčus ir derybas inspiruoti, bandydamas spėti, kiekgi žmonių Lietuvėlėje vėlyvą vakarą laidą tokiu pavadinimu žiūrėjo? Gal šešiolika? Gal šešiasdešimt? Ogi reikėjo pažiūrėti ir jums. Dėl labai paprastos priežasties: esate valgytojas. Kita priežastis – jei esate palyginti jaunas.

 

Jei gimėte tarp 1970 ir 1985 metų, tai turite daug didesnę galimybę susirgti ar net numirti, tvirtino tos laidos autoriai prancūzai. Mat būtent tuo laikotarpiu pasaulyje buvo intensyviausiai naudojami pesticidai – net tie, kurie dabar dėl toksiškumo jau uždrausti ir nebenaudojami net Kinijoje ar Rumunijoje. Be to, mūsų daktarai kažkodėl nepasakoja (gal net nežino?), kodėl Lietuvoje daugėja nutukusių žmonių ir žmonių, sergančių diabetu. Dėl tos pačios priežasties – ekologinių (pesticidinių?) veiksnių.

 

Nesu nei ekologas, nei chemikas, nei ekonomikos specialistas. Bet būtent iš Lietuvos ekonomistų girdėjau, kad, pirkdami ne ekologišką, o įprastinį maistą, mokame keturis kartus: vieną kartą tiesiogiai kasoje ir tris kartus netiesiogiai – mokesčių pavidalu per subsidijas intensyvios žemdirbystės ūkiams, paskui – finansuojant taršos valymo projektus, o vėliau dar ir daktarams… Tegu ekonomistai tai nagrinėja ir apskaičiuoja. O mes – apie televiziją. Viena šitos reikalingos TV laidos situacija man – televizininkui – pasirodė beveik juokinga.

 

Tarsi didžiulį atradimą ir XXI amžiaus stebuklą prancūzų dokumentalistai parodė vieno nedidelio Pietų Prancūzijos miestelio… knygyną. Norėdamas pataisyti finansinius reikalus ir pagyvinti prekybą, to knygyno šeimininkas ne tik priima knygų, laikraščių ar žurnalų prenumeratą, bet ir „prenumeruoja” ekologiškas daržoves. Mėnesio pradžioje gyventojai užsisako krepšelį-rinkinį ir kiekvieną dieną tą ekologišką maistą iš knygyno pasiima. (Filmo veikėjai pasakoja, kad sveikatinimui negaila pinigų, ir giriasi gera savijauta.) Tarsi gerai. Tarsi sektina. Tik… neaišku, kas kuo seka.

 

Mat vienoje nedidelėje Vilniaus kavinėje ši praktika galioja gal jau penkerius metus. Nuolatiniams jos lankytojams nuolatinę savaitės dieną Lietuvos ūkininkai atveža ekologiškų produktų. Iš anksto užsakytų. Ir tai yra ta pati prancūzų reklamuojama „prenumerata”.

 

Tik yra du pagrindiniai skirtumai. Vienas jų tas, kad dar jokia Lietuvos televizija to niekada neparodė. Antrasis skirtumas išplaukia iš pirmojo: prancūzų ūkininkai – taip veždami produkciją į miestą – yra atleisti nuo mokesčių.O lietuvių ūkininkai todėl ir nenori televizijos, kad – jei juos TV parodytų – gali būti nubausti už mokesčių nesumokėjimą.

 

Klausiate apie esmę ir prasmę? Ji paprasta: netgi tada, kai atrodo, kad televizijos nieko gero nerodo, reikia gerai paieškoti: atrasite!

Parengta pagal dienraščio „Respublika” priedą „TV publika”

 

Panašūs straipsniai