Filmo apie Lietuvos krepšinį premjeroje – amerikiečių ovacijos

Rita STANKEVIČIŪTĖ

Užplūdusių emocijų neslėpė Šarūnas Marčiulionis ir Artūras Karnišovas. Plojimų jiems ir dokumentinio filmo “Kita svajonių komanda” kūrėjams negailėjo visa atsistojusi salė “Sundance” filmų festivalyje, kur šeštadienį įvyko juostos apie Lietuvos krepšininkų kelią į 1992-ųjų olimpinę bronzą premjera.

Tai buvo ilgai laukta diena, kai pasaulis pamatė, kad Barselonoje buvo ne tik amerikietiška Svajonių komanda. Buvo ir kita, apie kurią lietuviai svajojo penkiasdešimt okupacijos metų. Kuri ir pati niekada nebijojo svajoti. Toje olimpiadoje Lietuva vėl dalyvavo kaip nepriklausoma valstybė, o krepšininkai iškovojo bronzą nugalėdami komandą, sudarytą iš buvusios Sovietų Sąjungos respublikų žaidėjų.

“Kartais bronza yra saldesnė už auksą”, – skelbė oficialus filmo plakatas. “Šiai istorijai netrukus bus jau 20 metų”, – sakė legendinis krepšininkas Š.Marčiulionis, atskridęs į premjerą Park Sityje Jutos valstijoje. Čia dalyvavo ir kitas bronzinės 1992-ųjų rinktinės narys A.Karnišovas, dabar dirbantis “Houston Rockets” klubo skautu. Neseniai širdies smūgį patyręs Arvydas Sabonis nutarė atsisakyti ilgos kelionės.

Kaip ir kasmet, į snieguotų Uolėtųjų kalnų apsuptame miestelyje vykstantį “Sundance” festivalį susirinko visas nepriklausomo kino elitas. “Filmo premjerai nėra geresnės vietos už „Sundance“ – tai yra tarsi Amerikos Kanai. Mūsų tikslas visada buvo parodyti šią istoriją pasauliui, nes Lietuva ją ir taip žino”, – sakė “Kita svajonių komanda” režisierius Marius Markevičius.

 35 metų Los Andželo lietuvis dar 2009-aisiais ėmėsi projekto susukti dokumentinį filmą apie Lietuvos krepšinio rinktinę Barselonoje ir kartu parodyti sovietinės okupacijos realybę bei nepaprastą tautos norą išsivaduoti iš priespaudos, siekti laisvės. Tai keturių sporto žvaigždžių – Arvydo Sabonio, Š.Marčiulionio, Rimo Kurtinaičio ir Valdemaro Chomičiaus kelias iš sovietinių kiemų, kuriuose jie užaugo, į pasaulines krepšinio arenas.

„Po mūsų filmo peržiūrų kanalo ESPN atstovai ir kiti buvo apstulbę: juk tai pasakojimas ne tiktai apie Lietuvos rinktinę, bet ir politinė šalies istorija, asmeninis keturių krepšininkų žygis gyvenimu”, – sakė M.Markevičius. Filme kalbinami apie 20 žmonių. Tarp jų – ne tik krepšinio veikėjai, bet ir Sibiro baisybes patyręs tremtinys. A.Sabonis ir R.Kurtinaitis jausmingai kalba apie tai, kaip tremtis palietė jų šeimą. Čia yra kadrų ir iš Sausio 13-osios įvykių Vilniuje, ir pasakojimų apie griežtą sovietų kontrolę Kauno „Žalgiriui” keliaujant po Vakarus, ir krepšininkų prisiminimų, kaip iš kiekvienų varžybų užsienyje jie veždavo įvairiausias prekes parduoti.

„Sporto dokumentinių filmų apibrėžimas pastaraisiais metais labai pasikeitė. Tai nebėra tik kažkokios komandos žygis į pergalę. Sportas tapo langu į visuomenę, į istoriją ir kultūrą. Negaliu sugalvoti geresnio pavyzdžio parodyti Lietuvos istoriją ir Sovietų Sąjungos žlugimą nei Lietuvos krepšinio vaizdais”, – kalbėjo filmo prodiuseris amerikietis Jonas Weinbachas.

Kartu su M.Markevičiumi jie neslėpė jaudulio prieš premjerą “Temple” teatre, kuriame telpa per pustrečio šimto žmonių. Jie negailėjo savų lėšų ir laiko, kad pabaigtų šį filmą, kurtą iš aistros, o ne siekiant komercinės naudos.

Vien patekimas į “Sundance” – jau įvertinimas, nes komisija sulaukė net 4042 vaidybinių ir dokumentinių filmų, iš kurių atrinko tik 58, kurie dalyvauja konkursinėje festivalio programoje. Tikimasi, kad “Kita svajonių komanda” sudomins tarptautinius filmų platintojus. Nepriklausomo kino festivalis „Sundance” – pirmasis žingsnis parduodant šį filmą.

Po to lauks kiti festivaliai – Santa Barbaros, Berlyno, „Tribeca”, „South by Southwest”.„Tikimės, kad filmas pateks į kino teatrų repertuarą prieš Londono olimpines žaidynes”, – sakė J.Weinbachas. Per savaitę “Sundance” festivalyje Jutoje “Kita svajonių komanda” bus parodytas penkis kartus.

lrytas.lt

Nuotraukoje: Barselonos olimpinių žaidynių bronzos medalių laimėtojai Artūras Karnišovas ir Šarūnas Marčiulionis

                                              L. Busacca nuotr.

Panašūs straipsniai