H.Vaitiekūnas: Paslėpta vieno TV kanalo reklama

TV publika

9953ba99 II_1.jpgNesupykite už pastebėjimą, tačiau yra, kaip yra: jūsų namuose sukelti pykčio bangą arba audringą diskusiją gali kiekvienas didesnę patirtį turintis rašytojas į laikraščius. Pabandysiu tai įrodyti, pateikdamas klausimuką. (Nepatinka tas paskutinis žodis? Netrukus jį pakeisime.)

Taigi, pradėkime. Ar gali žurnalistu ir TV laidos vedėju dirbti žmogus, turintis tik vidurinį išsilavinimą? Žinoma, intelektualai prieštaraus. Tačiau anais, nelabai gerais laikais (kai Lietuvoje buvo tik viena televizija) toje televizijoje kūrybinį darbą dirbo tik du žmonės, neturintys aukštojo išsilavinimo: kažkokius partinius kursus baigęs tos televizijos Vadas ir dvidešimtmetis šito rašinio rašytojas. Kaip ir dabar, taip ir tada buvau kritikuojamas. Vadas kritikuojamas nebuvo. O paskui nustojo kolegos kritikuoti ir mane. Nes taip Vadas liepė. Jaunam žmogui tai padėjo lipti karjeros laiptais, o paskui – po kokių dvidešimties metų – ir universitetą baigti.

 

Dabar, visuotinės kritikos laikais, viename tinklaraštyje (kadangi esame išsikovoję tinklaraštinę laisvę, tai juose viskas galima) su purviukais (kiek vėliau paaiškinsiu ir šitą žodį) yra maišoma jauna ir labai graži televizijos laidos vedėja. Mat ji ėmėsi sudėtingos užduoties – mokyti tautą, kaip reikia gyventi: rengtis, eglutę puošti, maitintis, plaukus kirptis. Bėda ta, kad tai poniai vedėjai vos… 24-eri. Ir į universitetą jai nepavyko įstoti. Ir dar: savo laidos anonsuose ji paskelbė norinti pakeisti tautos mentalitetą. „Noras pakeisti tautos mentalitetą byloja apie puikybę ir aroganciją”, – rašo vienas komentatorius. „Ko šita mergiotė gali mane išmokyti? – klausia kita komentatorė. – Aš esu su aukštuoju ir mano trys vaikai su aukštaisiais…”

 

Paskaitęs visa tai, atsiverčiau televizijoje tą pamokymų laidą.

 

Moko, kaip eglutės žaisliukus iš tešlos pasidaryti. Paskui – truputį su pasišlykštėjimu – bando paglostyti dėles. Mat kalba apie gydymą dėliukėmis (paaiškinsiu ir tą žodeliuką). O paskui aplanko kirpėją. Šioje vietoje laida ir baigiasi. Na, tokia laida kaip laida: nieko blogo ir nieko gero. Bet! Tai yra išskirtinė – vienintelė originali – naujo TV kanalo, skirto tik moterims, laida. (Čia pastebėsiu, kad 90 procentų internetinių komentatorių – vyrai. O jos vedėjai – poniai Agotai – vos 24 metukai.) Irgi nieko blogo. Manau, kad universitetą ponia Agota anksčiau ar vėliau baigs. O ir jaunystė nėra yda: ji greit praeina. Tačiau jaunus žmones reikia mokyti! Būtina yra jiems patarti! Bet patarimų nebūta.

 

„Išminties rakčiukai” vadinasi ta laida. O toji mažybinė forma, matyt, gimė laidos autorei bendraujant su savo mažuliukais vaikučiais. Bet šešiasdešimtmetei močiutei toks tonas nepatinka. Ji nenori „žodelyčių”, „klausimukų”, „rakčiukų” ar „spynelyčių”.

 

Iš reportažo apie dėles (visos televizijos tokius reportažus jau rodė) sužinojau tik kad „jos labai gerai stuburui ir radikulitui. Ir dar gydo pūslelinę”. Truputuką kvėptelėjo paslėpta reklama. O paskui jau ir dvelktelėjo, ir gūsiais pūstelėjo: mat ponia Agota nuėjo pas kirpėją. Kirpėjas pasakojo, kaip jis, klientus kirpdamas, su jais kalbasi. Ir dar papasakojo, kad kerpa plaukus „už patrauklią kainą”. Ir dar pasakė, kad klientės į tą kirpyklą ateina kaip į namus. Na, vėlgi – nieko labai blogo. Išskyrus nedidelę bėdą: niekas jaunos žurnalistės ir laidos vedėjos nepamokė, kad negalima, naudojantis tarnybine situacija, reportažo metu sėdėti kirpėjo kėdėje ir… darytis šventinę šukuoseną. Žinoma, nemokamai. (Jei bandote man prieštarauti ir cituojate laidos vedėjos žodžius, kad žurnalistas pats viską turi išbandyti, nepyksiu: esu pats tai daręs.) Bet tuomet poniai Agotai reikėjo išbandyti… dėles! Žiūrovams tikrai būtų patikę! Tikrai būtų veiksminga! Ir – galbūt – apie slaptą reklamą pamiršta.

 

Yra sena nerašyta TV žurnalistikos taisyklė: jei rodysi jūrą, lėktuvus ir gražias moteris, laida turės neblogą reitingą. Nes, užliūliuotas vaizdų, žiūrovas negirdi, ką pašnekovai kalba, ir nelabai mato, ką jis veikia. Jam patinka, ir tiek. Todėl „rakčiukai” jau turi ir vieną kitą nuolatinį žiūrovą. Betgi neilgam: gražią laidos vedėją jau netolimoje ateityje turėtų pavilioti didesnė televizija. O ji jau ir pamokyti turės galimybių.

 

Panašūs straipsniai