Vilniuje mirė rašytojas ir žurnalistas Albertas Laurinčiukas (1928 01 01–2012 01 07)

Laur_II.jpgSausio 7 dieną, tik pradėjęs 85-uosius metus, Vilniuje mirė rašytojas ir žurnalistas, Lietuvos žurnalistų ir rašytojų sąjungų narys Albertas Laurinčiukas.

Velionis gimė 1928 01 01 Šiauliuose, baigė fizikos matematikos studijas Šiaulių mokytojų institute ir žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Nuo 1950 metų dirbo spaudoje, – korespondentu, redaktoriumi. Redagavo „Tarybinį mokytoją“, „Komjaunimo tiesą“, „Tiesą“. Kelerius metus dirbo korespondentu Niujorke, prie Jungtinių tautų organizacijos. 1975–1988 vadovavo Lietuvos žurnalistų sąjungai.

Albertas Laurinčiukas išleido keletą publicistikos knygų („Trečioji dolerio pusė“, „Juodasis kraujas“, „Amžini beržai“ ir kt.),daugiausia apybraižų iš kelionių po Šiaurės ir Pietų Ameriką, Afriką, Sovietų Sąjungą. Jos buvo verčiamos ir į kitas kalbas. Parašė dramas „Vidutinė moteris“, „Akimirka teisybės“, „Neapykantos spalva“, „Paskutinis prašymas“, scenarijų televizijos filmams, apsakymų vaikams. Jo kūryba buvo įvertinta tuometinėmis V. Kapsuko ir A.Tolstojaus premijomis, tarptautiniu J. Fučiko medaliu. Lietuvos nepriklausomybės metais apdovanotas Žurnalistų sąjungos atminimo medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai“.

Paskutiniaisiais gyvenimo metais Albertas Laurinčiukas aktyviai dalyvavo Žurnalistų sąjungos Senjorų klubo veikloje, gyvai domėjosi žurnalistikos aktualijomis, lankė teatro spektaklius, koncertus. Kolegos jį prisimins kaip nuoširdų, atvirą, draugišką, mėgstantį bendrauti žurnalistą ir rašytoją.

Atsisveikinimas su velionio Alberto Laurinčiuko urna – trečiadienį, sausio 11 d. nuo 10 iki 13 val. Vilniaus arkivyskupijos laidojimo paslaugų centro 2-je salėje. Paco g. 4 ( Už Šv. Petro ir Povilo bažnyčios.)

 

 

LŽS Senjorų klubas

Panašūs straipsniai