Spauda – šalies demokratijos garanto likimas – Seimo narių rankose

Vytenis NEVERDAUSKAS, laikraščio „Ūkininko patarėjas” vyr. redaktorius

II_Nev.jpgLietuvos seimo Informacinės visuomenės komiteto nariams patikėta spręsti spaudos, kaip visuomenes informavimo ir demokratinio vystymosi garanto, likimą. Europos sąjungos valstybėse, visose be išimties, taikoma PVM lengvata periodinei spaudai (nuo 3 proc. iki  9 proc.), o Lietuvoje – 21 proc.

 

Dėl to kai kurie lietuviški periodiniai leidiniai jau spausdinami kaimyninėje Lenkijoje, kurioje PVM spaudai yra 5 proc. Lietuvoje ir kiti didžiuliai mokesčiai gula ant šalies žurnalistų ir leidėjų pečių: autoriniai honorarai prilyginti darbiniams santykiams, t.y. kūrybiniams darbuotojams taikomas 39 proc. Sodros ir 15 proc. GPM mokestis.

 

Praktiškai visų laikraščių ir žurnalų finansiniai rodikliai yra minusiniai, leidėjai prasiskolinę, tampa visiškai priklausomi nuo “mecenatų” valios, priversti pataikauti finansinėms grupuotėms arba sensacijų ištroškusiems “lumpenproletarams”.

 

Šią savaitę praktiškai baigia veiklą “Shibsted Lietuva” – laikraščio “15 minučių” ir žurnalų leidykla. Realiai spaudos leidėjai parsiduotų ir pačiam velniui ar Putinui, kad tik nereikėtų eiti į darbo biržą… Kuo toliau,tuo labiau šalies žurnalistų korpusas depresuoja, ieško atpirkimo ožių.

 

Savo, kaip vieno didžiausių šalies periodikos leidėjų, ir 90 kolektyvo darbuotojų vardu prašau Seimo Informacinės visuomenės plėros komiteto vienareikšmiškai pasisakyti už lengvatinio PVM 9 proc. tarifo taikymą šalies periodinei spaudai.

Nuotraukoje: Laikraščio „Ūkininko patarėjas” vyr. redaktorius Vytenis Neverdauskas

                                                    Laimučio Brundzos nuotr.

 

Panašūs straipsniai