Žiniasklaidos tuštėjimo metas: dingo „Gimtasis kraštas“, išretės „15 min“, nebebus „Privatu“ su „Būrėja“…

04-tribun_1.jpgKaunietis žurnalistas, LŽS narys Stasys Jokūbaitis, tapęs „Valstiečių laikraščio“ vyriausiuoju redaktoriumi, 2010-ųjų pavasarį Lietuvai sugrąžino „Gimtąjį kraštą“, šalies atgimimo metais buvusį populiariausią šalies savaitraštį. Neilgai skaitytojai džiaugėsi spalvotu 26 puslapių, 5000 egzempliorių tiražu leidžiamu ir tik 2 Lt kainuojančiu laikraščiu, kuris savo egzistavimą baigė šių metų rudenį. Paliko savo postą ir S. Jokūbaitis. Sunki laikraščių dalia, kai juos smaugia dideli mokesčiai, o žiniasklaidos savininkai, siekiantys vien pelno, visiškai nesupranta kūrybinio darbo.

Diržus veržiasi ne tik UAB „Krašto spauda“, bet ir Norvegijos žiniasklaidos koncernas „Schibsted”. Jo valdoma bendrovė nemokamą laikraštį “15 minučių” nuo 2005 iki 2009 metų  kasdien leido Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, pastaruoju metu – tris kartus per savaitę, o dabar „15min” pamatysime tik kartą per savaitę…”Nebetikime dienraščiais kaip naujienas nešančia platforma. Naujienos persikraustė į internetą. Per pastaruosius trejus metus sukūrėme antrą pagal dydį Lietuvoje naujienų portalą, tad tikimės, kad norintys gauti žinias lankysis mūsų svetainėje „15 min.lt” arba skaitys jas mobiliajame telefone”, – pranešime spaudai teigia „Schibsted Lietuva” vadovas bei bendrovės „15 minučių” generalinis direktorius Tomas Balžekas.

Nemokamai platinamą laikraštį pakeis savaitinis nacionalinis leidinys, kurį gaus Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus ir Marijampolės skaitytojai. 32-40 puslapių  savaitraštis „15min“  bus platinamas penktadienį ir šeštadienį. Skelbiama, kad laikraštis bus skirtas ne naujienoms, bet nuomonėms, požiūriams. Aktualijas žadama pateikti įvairiau ir išsamiau. 

Įdomu, kas įgyvendins naujus sumanymus, nes bendrovė žada atsisakyti daugumos laikraščio darbuotojų Kaune ir Klaipėdoje. Šiuose miestuose liks tik po vieną žurnalistą ir fotografą, Vilniuje žadama priimti keturis naujus darbuotojus, bet atleisti vieną iš redaktoriaus pavaduotojų. Kažin ar daugumą aktualijų iš sostinės domins periferijos skaitytojus, nes iki šiol  „15 min“  spausdino vietos skaitytojams aktualias publikacijas.

„Kita Schibsted grupės” įmonė UAB „Žurnalų leidybos grupė“ taip pat nebeleis mėnesinių žurnalų „Naujoji medicina“ ir „Būrėja“ bei savaitinio žurnalo „Privatu“, bus atleisti ir šių leidinių darbuotojai. Lieka tik „Ji“, „Žmonės“, „Laima“ ir „Edita“. 

***

Nebūtų mūsų šalyje žiniasklaidos tuštėjimo, jeigu būtų sumažintas PVM.  Prieš mėnesį Lietuvos prezidentė pasiūlė taikyti žiniasklaidai lengvatinius mokesčius. Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengta ir Seime įregistruota Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisa, kuria siūloma periodiniams spaudos leidiniams numatyti 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

Prezidentės teigimu, spausdintas žodis ypač svarbus kuriant pilietišką, informuotą, analizuojančią ir demokratišką visuomenę. Tačiau dėl finansinių sunkumų prastėja spaudos leidinių kokybė, mažėja pasitikėjimas spausdintu žodžiu, kyla grėsmė šalies žiniasklaidos nepriklausomumui, spaudos leidiniai darosi neįperkami šalies gyventojams. Pasak Prezidentės, tai blogas ženklas.

„Pagal spaudos ir žodžio laisvę patenkame į pirmąjį dešimtuką tarp 175 pasaulio valstybių, tačiau mažėjantis spausdinto žodžio prieinamumas ir pasitikėjimas juo kelia grėsmę demokratijai. Finansinės naštos palengvinimas leidėjams – tai galimybė ir įpareigojimas pagerinti spaudos leidinių kokybę ir užtikrinti mažesnes jų kainas skaitytojams”, – teigia prezidentė.

Ar jūs tikite, kad Prezidentės žodis taps kūnu?

Dailininko Vladimiro Beresniovo piešinys

Panašūs straipsniai