Žurnalistas Povilas Kaunas: „KADA PILIEČIAI KAUNAI ATSIIMS SAVO PALIKIMĄ – KAUNO PILĮ ?

DSCN4921_II.JPG

Miesto simbolis – Kauno pilis jau beveik atstatyta. Pagal architekto Kęstučio Mikšio projektą išryškintos piliavietės ribos, nes prieš kelis šimtmečius Neris nuplovė dalį kalvos ir net pilies. Dabar vakarinėje ir šiaurinėje dalyse suformuoti nauji kalvos šlaitai, rekonstruoti inžineriniai tinklai, išlygintas pilies kiemas. Upės pakrante, kuri anksčiau buvo apžėlusi menkaverčiais medžiais ir krūmais bei paversta tiesiog sąvartynu, ją išvalius, nutiestas pėsčiųjų takas. Atrodo, turėtume tik džiaugtis. Tačiau ginčai dėl šių statybų teisėtumo (?) iš susirinkimų, konferencijų, pasitarimų salių persikėlė net į teismus.

Draugija „Pilis“ Kauno apygardos administraciniam teismui buvo pateikusi skundą dėl Kauno pilies statybos leidimų ir nuolatinės statybų komisijos sprendimo panaikinimo. Internetinėje spaudoje (nes šiuolaikinėje periodinėje, ypač kuri nupirkta vieno šeimininko, dažniausiai dominuoja ir vienintelė „teisinga“ nuomonė) vienas po kito pasirodė tiesiog šokiruojantys straipsniai, atidengę žūtbūtinės kovos, vykstančios tarp architektų, restauratorių ir istorikų, užkulisius. Štai tik keletas jų pavadinimų: „Pasityčiojimas iš Kauno pilies“ , „Ginkime Kauno pilį nuo niokotojų“, „Kauno pilis kičo meistrų rankose“, „Kauno pilies atkūrimas: išdarkymas, iš kurio mokysis Europa“ ir kt.

Kodėl užvirė ši bjauri „košė“? Be abejo, ji virs ir toliau kai prasidės piliavietės ir ją supančių teritorijų tvarkymas – juk čia, ant tų pačių pamatų, stovėjo ne viena, o trys pilys! Bet, turbūt, svarbiausia – kad pilis iki šiol neturėjo vieno tikro šeimininko. O gal yra net jos paveldėtojas ar paveldėtojai?

Žymiai anksčiau, dar tik pradėjus galvoti apie Kauno pilies restauravimą, ne vienas kaunietis skambino ir siūlė susimąstyti apie kunigaikščio Kauno palikimo susigrąžinimą Kaunų giminei, nes jų siūlymai ir net nuomonė kaip atstatyti Kauno pilį miesto valdžioje atsimuša tartum į gelžbetoninę sieną Tie skambučiai padažnėjo po kelių straipsnių periodinėje spaudoje. Ypač po paskutinio, patalpinto „Lietuvos ryto“ priede „Laikinoji sostinė“ (2010 10 09) „Kaunai ketina susigrąžinti ir Kauno pilį?“

Gal iš tiesų jau atėjo laikas Kaunams nutraukti šį nieko gero nežadantį garbingų mokslo vyrų, politikų negailestingą iečių laužymą? Priminti, kad nekilnojamasis turtas buvo ir išlieka privatine nuosavybe, nesvarbu kas po savininko juo naudojosi, kas ją atstatinėjo, vykusiai ar nevykusiai restauravo, kitaip išdarkė. Todėl aš, Lietuvos piliečių Kaunų giminės atstovas „Ryto varpo“ leidyklos direktorius, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Povilas Antanas KAUNAS sutikau atsakyti į man pateiktus portalo www.kaunozurnalistai.lt klausimus.

( Intervius su žurnalistu P.A. Kaunu skaitykite mūsų svetainės skyriuje „Komentarai“. Savo mintis pilies „savininkui“ siųskite e.p. : povkaun@gmail.com)

Panašūs straipsniai