LŽS TARYBOS NUTARIMAS – SVARBI ŽINIA VISIEMS SĄJUNGOS NARIAMS

Vidmantas MIŠKINIS

DSCN8504_II.JPG2011-ųjų gruodžio 3-iąją Vilniuje, „Novotel“ viešbučio konferencijų salėje įvyko paskutinis šiais metais Lietuvos žurnalistų sąjungos tarybos posėdis. Vienas iš svarbiausių ir ilgiausiai svarstytų klausimų buvo „Dėl LŽS nario mokesčio 2012 metais“. Kodėl tai yra dienos aktualija? „Snoro“ banko krizė tiesiogiai nepalietė nei LŽS, nei jos narių. 

Žurnalistai, dažniausiai dirbdami už minimumą ir gaudami nedidelį honorą, negali  sutaupyti, o Sąjungos kasa, nes pagrindinės pajamos buvo iš patalpų nuomos, jau ištisi metai tuščia. Tik gruodžio pradžioje  LŽS patalpose Vilniaus gatvėje įsikūrė pirmieji nuomininkai, kurių mokesčiai dar ilgai bus naudojami skoloms (jos metų gale sieks net 260.000 Lt.) padengti. Sąjungos veikla ir toliau  neturi strigti,  todėl LŽS taryba ieško finansinių išteklių.

Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius jau prieš kelis mėnesiai  išėjo nemokamų atostogų, nors ir toliau stengiasi atlikti visas savo pareigas, o vietoje keturių jo etatinių pagalbininkų, liko tik du: referentė (pusė etato) ir finansininkė. Štai dėl ko buvo svarstomas LŽS nario mokesčio didinimas. Buvo nuspręsta, kur ateinančiais metais naudoti lėšas, surinktas iš nario mokesčio. Pirmiausia, beveik po 10 Lt už kiekvieną LŽS narį reikia pervesti metinį mokestį Tarptautinei žurnalistų federacijai, kiti pinigai bus skiriami almanacho „Žurnalistika“ ir LŽS internetinės svetainės rengimui, taip pat kasmetinėms kūrybinėms premijoms. Skyrių ar klubų veiklai, praktiškai, neliks lėšų, todėl ir mokėti mokestį reikės Lietuvos žurnalistų sąjungai.

2012 metais kiekvienas LŽS narys nario mokestį turi pervesti ne savo skyriui ar klubui, o  į Lietuvos žurnalistų sąjungos sąskaitą. Dėl to bus aiški ir  tiksli surinktų lėšų apskaita, o skyriams ir klubams nereikės kaip išmaldą  rinkti iš kolegų pinigus ir juos   pervesti LŽS sąskaiton. Be to, Lietuvos žurnalistų sąjunga galės ne tik kontroliuoti, bet ir vykdyti LŽS įstatų punktą, kai narys, per metus nesumokėjęs nario mokesčio, yra šalinamas iš Sąjungos. Skyriai  ar klubai į LŽS nei priima, nei šalina iš jos.

DSCN8495_II.JPGKoks turi būti metinis LŽS nario mokestis? Buvo siūloma dirbantiems žurnalistams už metus mokėti  nuo 60 iki 120 litų, o pensininkams nuo 20 iki 60 litų. Visų Tarybos narių, atstovaujančių savo skyrius ar klubus, nuomonės buvo skirtingos. 

Po ilgų debatų ir keliais turais vykusio balsavimo, LŽS taryba nutarė: 2012 metais dirbančių žurnalistų nario mokestis yra 100 litų, o pensininkų – 50 litų. Visą nario mokestį privaloma sumokėti iki liepos 1 dienos. Tie, kurie dar nori būti LŽS nariais, nors nėra atsiskaitę už šiuos ar praėjusius metus, turi tai padaryti artimiausiu metu (dirbančių žurnalistų metinis mokestis iki šiol buvo 60 Lt, o žurnalistų senjorų 5 Lt).

Šį svarbų klausimą svarstė ir nutarimą priėmė 32 Lietuvos žurnalistų sąjungos tarybos nariai, drauge su jais ir Kauno apskrities skyriaus atstovai Vladimiras Beresniovas, Austė Korbutė, Vidas Mačiulis ir Lilija Stoškienė. Posėdyje nedalyvavo penki kauniečiai LŽS tarybos nariai.

Nuotraukose: Lietuvos žurnalistų sąjungos tarybos posėdis

Vladimiro Beresniovo nuotr.

Panašūs straipsniai