JUOZO RUZGO TARNYSTĖ DVIEM MŪZOM

Juozas KUNDROTAS, LŽS Kauno apskrities skyriaus senjorų klubo MES narys

DSCN8469__1__II.JPGTradicinė LŽS Kauno apskrities skyriaus senjorų klubo MES sueiga buvo skirta kolegos – žinomo skulptoriaus ir žurnalisto Juozo Ruzgo kūrybai aptarti. Tad ir susirinkta jo namų pastogėje, jaukiame Žaliakalnio kampelyje netoli Klinikų. Čia įsikurta ir jo dirbtuvė, kurioje pirmiausia ir buvo susirnkta. Smalsauta, klausinėta kūrėjo apie padarytus darbus, kurie, ypač iš metalo plastikos, įvairiausių dydžių, modelių, konfigūracijų. Bareljefai „Plazma“, „Šiluma“, „Perkūnas“ puošia Kauno aukštųjų mokyklų, įvairių institucijų, gamybinių įmonių fasadus. Ne viena skulptūra praturtinusi ir parkus, poilsiavietes – ne tik Kaune, bet ir Palangoje, kitose Lietuvos vietovėse..

Skulptorius apgailestavo, kad jo unikalus kūrinys – dekoratyvinė kompozicija „Nemuno ir Neries santaka“, sumanyta ir skirta Kaunui, nesulaukia deramo dėmesio. Nors būta įvairių pažadų iš pačių merų ( jau buvusių) lūpų.. Skulptūra, daugelio specialistų manymu, savo idėjiniu, meniniu sprendimu ir užbaigtumu, funkciniu aspektu – pavykęs kūrinys ir galėtų papuošti Nemuno ir Neries santaką. Deja, kol kas tai tik pažadai ir kalbos…

Juozas Ruzgas, nors įpusėjęs aštuntą dešimtį, vis intensyviai kuria. Paskutinė jo skulptūra „Neringa“, kuriai paaukojo ištisus metus, teikia daug vilčių. Šiai skulptūrai Neringos savivaldybė žada suteikti erdvę Nidoje. Prie šios kompozicijos, sveriančios gal pusantros tonos, žurnalistikos senjorai ir nusifotografavo.

DSCN8474__1__II.JPGLietuvos dailininkų ir žurnalistų sąjungų narys Juozas Ruzgas pilnas naujų sumanymų, bet jų neatskleidžia, tik mįslingai šypsosi:“ Palaukime, pakentėkime, galėsime vėl susieiti, aptarti“, – kuklinasi skulptorius.Dar jaunystės laikais J.Ruzgą paviliojusi ir kita mūza – žurnalistika. „Kino kamera mano gyvenime tapo vyraujančia“,– atvirauja Juozas. 1958 metais jis buvo pakviestas dirbti į besikuriančią Lietuvos televiziją Vilniuje. Čia dirbdamas jis sukūrė įsimintinų telefilmų, atspindinčių to laikmečio ypatumus ir dvasią. Kai kurie jų savo laiku buvo parodyti ir per Kauno televiziją, taip pat kai kurie vaizdai panaudoti V. Puplauskio dokumentiniame – publicistiniame filme „Atgimimo kronika“. Daug triūso ir išmonės įdėta kuriant filmą „Jie išgelbėjo pasaulį“ (Pro memoria žmonėms, kurie vokiečių okupacijos metais gelbėjo žydus).

DSCN8466__1__II.JPGErdvioje skulptoriaus ir kino bei video operatoriaus svetainėje, iš visų šonų apstatytoje skulptūrėlėmis, Rūpintojėliais ir medžio drožiniais, senjorų klubo MES nariai žiūrėjo poetiškus Juozo Ruzgo sukurtus filmus – „Rudens lapai“, „Malūnininko sapnas“ ir kitus, linkėjo kūrybingam šeimininkui neblėstančios kūrybinės ugnelės ir sukurti dar daug įdomių ir reikšmingų darbų.

Nuotraukose: Lietuvos dailininkų ir žurnalistų sąjungų narys Juozas Ruzgas bei jo svečiai – kolegos, LŽS Kauno apskrities skyriaus senjorų klubo MES nariai.

                 Vladimiro Beresniovo nuotr.

Panašūs straipsniai