Kaip laikraščiai dar kartą… apsinuogino, valstybei banką nacionalizavus

pies_AS_01 II_1.jpgKAUNIEČIO ŽURNALISTO LAIŠKAS.

Nežinau, ar valstybė teisi, kad nacionalizavo „Snoro“ banką, tačiau kad mūsų žurnalistika jau yra niekam verta – įsitikinau šimtu procentų. Kai perskaičiau „Lietuvos ryte“ abstrakčią publikaciją, kad šalies vyriausybė gviešiasi nacionalinių bankų, pagalvojau – nesąmonė, kad tai mano buvusių kolegų “žurnalistinė antis“. Tokią mano nuomonę padidino šalies pareigūnų patikinimas, kad tai, švelniai tariant, spaudos išsigalvojimas. O dar ir po žurnalistikos „asų“ kaltinimų kolegoms, kad tai neetiška publikacija, be autoriaus pavardės ir banko vardo, pamaniau: „Lietuvos rytas“ tai tikrai „prisidirbo“! Tačiau jau kitą dieną garsiai iškeikiau visus, kuriais patikėjau.

Paaiškėjo, kad dienraštis išvakarėse teisybę parašė. Ir labai gerai padarė! O kad banko pavadinimo nenurodė, irgi labai gerai. Juk tą dieną įtūžę „Snoro“ indėlininkai būtų su durimis ir langais visus pinigus išnešę. Vyriausybės pareiškimais seniai netikiu. Kadangi esu 20 metų dirbęs redakcijose, abejodavau ir kai kuriomis laikraščių publikacijomis, kurios man atrodydavo lyg užsakytos. Apskritai, norėdamas suprasti, kas dedasi mano gimtinėje, bibliotekoje kasdien būtinai perskaitydavau tris-keturis dienraščius, kad susidaryčiau objektyvesnę nuomonę..Juk kiekvienas laikraštis vis kitaip tą patį faktą interpretuoja. Tas pats daiktas vieniems atrodo – baltas, o kitiems – juodas.

Kai buvo nacionalizuotas „Snoras“, „Kauno diena“ rašė, kad „bankas – tuščias“, o „Respublika“ ir „Lietuvos rytas“ tvirtino, kad „banko aruodai-pilni“. Gal tik „Lietuvos žinios“ ( gerbdamos buvusio laikraščio savininko, a.a. Bronislavo Lubio atminimą?) buvo neutralesnis, objektyvesnis.

Vadinasi, Lietuvoje jau nebėra kuo tikėti. Nei pirmąja, nei ketvirtąja valdžiomis?.. Pastaroji tikrai neobjektyvi. Ir ne dėl to, kad redakcijose „dundukai“ dirba. Ne. Kieno vežime jie sėdi, to ir dainušką traukia. „Lietuvos rytą“ valdė ir „Snoras“, turėdamas netoli 40 proc. akcijų. O „Kauno diena“, girdėjau, nuo „Ūkio banko“ priklauso. Jeigu ne tiesiogiai, tai per tarpininkus. Todėl aišku, kodėl pastarajam dienraščiui atrodo, kad „Snoras“ – tuščias, o „Lietuvos rytas“, tikrai tai žinodamas, tvirtina, jog nacionalizuotas bankas iki šiol klestėjo…

Nesuprantu  „Respublikos“. Girdėjau, kad Vitas Tomkus (šio laikraščio savininkas) ir Gedvydas Vainauskas („Lietuvos ryto“ šeimininkas) seniai tarpusavyje pykosi, o dabar – bičiuliaujasi? Man tas pats: jie drauge sėdi prie alaus bokalo ar susitikę net nesisveikina, gyvena kaip šuo su kate. Tačiau ir iš vienų, ir iš kitų, kaip ir iš „Kauno dienos“, aš laukiu OBJEKTYVIŲ publikacijų. Ar dar ilgai redakcijos bus laikraščių bosų RUPORAIS? NEILGAI!

DELFI svetainėje perskaičiau: „Netylant aistroms dėl banko „Snoras“ iš dalies valdomos „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas Seimui teikia Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama neprileisti bankų prie žiniasklaidos valdymo.“

Tai mane privertė galvoti, kad valstybė neatsitiktinai nacionalizavo „Snorą“. „Lietuvos rytas“, likęs be pinigų, pats numirs arba „parsiduos“ kitiems. Juk ir be bankų yra milijonierių ar milijardierių. Net Seime tokių yra. Ateis eilė ir „Ūkio bankui“, kas tada bus su UAB „ Diena Media News“ leidiniais ?

Taigi, rašau dėl to, kad žiniasklaidai Lietuvoje vėl bus uždėtas apynasris, kaip sovietiniais laikais: rašyti apie komunistų partiją arba gerai, arba nieko! Vėl žurnalistai turės šokti, tik pagal naujų savininkų užsakytą muziką. O ką darysime mes, skaitytojai, pamatę taip apsinuoginusią žurnalistiką? Įdomu, ar masinių informacijos priemonių žmonės dabar kada nors susirenka būrin, ir tariasi, kaip kovoti už savo laisvę, nepriklausomybę, už objektyvumą? Nė viename dienraštyje ar internete neteko apie tai skaityti. Suprantama. Kas išdrįs savo“patronų“ leidinyje tiesą parašyti. Nesuspės žurnalistas net prasižioti, kai iš redakcijos bus išprašytas. Jeigu jau banką sutrypia, tai vargšą žurnalistėlį „sutvarkyti“ – juokų darbas…AR NE TIESĄ PARAŠIAU, BUVĘ KOLEGOS ŽURNALISTAI?

Kaunietis Jurgis Laurinavičius

P.S. Pasirašiau slapyvardžiu, nes kartais dienraščiai mano parašytas publikacijas išspausdina. Be to, pensiją gaunu. Išsiaiškins, į kurį banką pinigėlius SODRA perveda, ims valdžia ir jį nacionalizuos?

Laikraščio „Ūkininko patarėjas” dailininko Algimanto Snarskio piešinys

Panašūs straipsniai