Kaunietiško interneto fenomenas

Tomas Grigalevičius, 15min.lt

ps_01_II.jpgKrepšinio sostinės titulas, merginų grožis bei unikali Laisvės alėja – šiuos tris dalykus, paklaustas apie savo miesto privalumus, tikriausiai išvardytų kaunietis. Tačiau Kaunas gali didžiuotis dar vienu dalyku, dėl kurio jam gali pavydėti net ir visas pasaulis. Kaunas   pagal   interneto greitį yra vienas lyderiaujančių miestų pasaulyje. Šį fa ktą patvirtino bent keli skirtingų užsienio organizacijų atlikti skaičiavimai. Bene rimčiausiu tyrimu galima laikyti Didžiosios Britanijos Oksfordo ir Oviedo universitetų mokslininkų atliktus skaičiavimus, po kurių paaiškėjo, jog Kaunas yra vienas iš trijų pasaulio miestų, turinčių geriausią plačiajuostį ryšį. Laikinoji sostinė nusileidžia tik Japonijos miestams Jokohamai ir Nagojai, o Europoje yra akivaizdi lyderė.

Svetur internetas lėtesnis

Ką apie šiuos skaičiavimus mano Kaune dirbantys mokslininkai? Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) Programų inžinerijos katedros profesoriaus Rimanto Šeinausko, miestų ir šalių reitingai priklauso nuo pasirinktos skaičiavimo metodikos. Tačiau Kaunas, mokslininko teigimu, bet kokiu atveju pasaulyje yra vienas iš lyderių. „Kartais būna, kad kolegos iš užsienio, kai pamato pateikiamą statistiką, net pasitikslina, ar tikrai pasmus yra taip gerai“, – nusišypsojo R.Šeinauskas.

KTU profesoriaus teigimu, tokie skaičiavimai nėra svarbūs vien tik teoriškai – šios tendencijos jaučiamos ir realiame gyvenime. R.Šeinauskas neslėpė, jog daugelyje vietų jo naudoto interneto sparta nė iš tolo neprilygo tam, ką žmonės turi Kaune. „Man labiausiai įstrigo atvejai Ispanijos viešbučiuose ir universitetuose, kur tikrai pajutau, kad ten viskas truputėlį kitaip nei pas mus“, – tvirtino profesorius.

Nulėmė konkurencija

Kas nulėmė, jog Kauno bei visos Lietuvos gyventojai gali naudotis internetu, pasižyminčiu itin didele sparta? Ryšių reg u l iav imo ta rnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys išskyrė kelias priežastis. „Senoji infrastruktūra, likusi po sovietinių laikų, buvo variniai kabeliai, kurie netiko interneto duomenų perdavimui. Planuojat diegti naujas technologijas, teko keisti visą infrastruktūrą. Didžioji jos dalis buvo keičiama žvelgiant į ateitį ir tiesiant optinius kabelius, – pasakojo R.Rainys. – Kitas svarbus dalykas yra mobiliojo ryšio skverbtis. Lietuvoje turime tris operatorius, tiekiančius internetą mobiliaisiais telefonais. Pridėjus dar ir bevielio ryšio technologiją „Wimax“, tarp tiekėjų susidarė didžiulė konkurencija, nulėmusi spartų infrastruktūros plėtojimąsi.“

Lietuviško interneto užuomazgos

Kalbėdamas apie Kauno išskirtinumą RRT atstovas prisiminė 1989–1990 m., kuomet KTU atsirado lietuviško interneto užuomazgos. „Internetas mūsų šalyje prasidėjo nuo KTU „Litnet“ tinklo. Dar ir dabar ten yra domenų vardų skirstymo sistema. Šie istoriniai momentai galėjo lemti, jog Kaunas išsiskiria iš kitų miestų. Būtent nuo čia visa infrastruktūra pradėjo vystytis į kitus šalies regionus“, – tvirtino R.Rainys.

Piešinio autorius dailininkas karikatūristas Algimantas Snarskis (laikraštis „Ūkininko patarėjas”)

 

Panašūs straipsniai