Kodėl žiniasklaidos priemonei verta turėti savo kontrolierių? Estijos patirtis

Val_II.jpgTransparency International“ Lietuvos skyriaus surengtuose tradiciniuose „Žurnalistų pusryčiuose“ paskaitą „Kodėl žiniasklaidos priemonei verta turėti savo kontrolierių? Estijos patirtis“ skaitė Estijos nacionalinio transliuotojo žiniasklaidos kontrolierius arba ombudsmenas Tarmu Tammerkas.

T. Tammerkas – gerai žinomas žurnalistas Estijoje, Estijos spaudos tarybos narys, vienas iš jos kūrėjų, taip pat vienas iš Estijos spaudos etikos kodekso autorių. Per pastaruosius du dešimtmečius T. Tammerkas ėjo savaitraščio „The Baltic Independent“, dienraščio „Postimees“ vyriausiojo redaktoriaus pareigas, šešerius metus vadovavo Estijos laikraščių asociacijai, dirbo korespondentu naujienų agentūrose „Agence France Presse“ ir „Reuters“, rengė radijo laidas aktualijų ir kovos su korupcija klausimais.

Jis yra aktyvus žurnalistinio švietimo šalininkas ir šio proceso dalyvis, vedęs mokymus žurnalistams, vykdęs žiniasklaidos stebėseną rinkimų Estijoje metu, taip pat žiniasklaidos raštingumo programos Estijos mokyklose iniciatorius ir pradininkas. Paskaitas apie žiniasklaidos savireguliaciją, informacijos prieinamumą ir žiniasklaidos priemonių skaidrumą bei atskaitingumą skaitė Baltijos šalyse, Rusijoje, Moldovoje, Mongolijoje, Kinijoje bei Vidurio ir Rytų Europos valstybėse.

2007 metais Estijos nacionaliniam transliuotojui įsteigus žiniasklaidos kontrolieriaus (ombudsmeno) pareigybę, Tarmu Tammerkas tapo pirmuoju žiniasklaidos kontrolieriumi Estijoje.

Apie apie žiniasklaidos etikos standartus Estijoje ir ombudsmeno pareigybės vaidmenį žiniasklaidos savitvarkos sistemoje – antradienį 10.05 val. „Žinių radijo” pokalbių ir ginčų laidoje „Žiniasklaidos anatomija”.Laidoje dalyvauja žurnalistas, Estijos nacionalinio transliuotojo ombudsmenas Tarmu Tammerkas. 

„Žiniasklaidos anatomija” yra bendras „Žinių radijo” ir Lietuvos žurnalistų sąjungoa projektas. Laidos autorius ir vedėjas Vidmantas Valiušaitis

Panašūs straipsniai