Stomatitas TV eteryje

Henrikas Vaitiekūnas,

9953ba99 II_1.jpgGalite patikrinti: apie jaunatviškus Sauliaus Stomos nuotykius Lietuvos televizijos praėjusį pirmadienį pasakojo 17.20, 17.40, 18.20, 18.45, 19.10, 20.30 (trys kanalai), 21.00, 21.30, 21.55 ir 22.25 val.

Antradienį 11 val. ryto apie juos diskutavo net rimtasis Gintaras Aleknonis (Lietuvos radijas ir televizija). 19.40 – net moralioji Audrė Kudabienė (TV3). 19.45 – net nežinomasis Gražvydas Muižys (LTV).

21.00 – aštriadančiai Ugnė Skonsmanaitė ir Tomas Ališauskas (LNK). 21.30 – gudrieji peliukai Vytauto Šerėno laidoje. Ir – visą dieną – bobutė Uršulė su bedarbiu Mykolu Užpelkių kaime.

Situacija kartojosi ir kitomis šios savaitės dienomis. Ir – tikrai žinau – visą kitą savaitę taip pat kartosis.

Tad kas atsitiko Lietuvoje? Šiluma atpigo? Pensijos padidėjo? Kubilius atsistatydino? Manau, nė viena iš šių fantastinių naujienošanų – jei jau įvykusios būtų – neperspjautų nepavykusios buvusio rašytojo, buvusio žurnalisto ir buvusio kalinio meilės istorijos.

Kas ten pasakė, kad tauta turi tokią valdžią, kurios yra verta?

Neteisybė! Tauta turi savęs vertą televiziją!

… Žinoma, galima būtų visai ką kita rašyti. Pavyzdžiui, apie pamintą etiką ir moralę. Arba apie tai, kad slapta įrašinėti galima tik žmogų, įtariamą sunkiu nusikaltimu – pavyzdžiui, kontrabanda. Pavyzdžiui, narkotikų platinimu.

Galima būtų rašyti ir apie vaitiekūniško amžiaus vyrus, kuriems – metams bėgant – vis labiau ima patikti žaliaakės. (Rodyti televizijoje tai yra sunkiau: prireikia specialių priemonių, t.y. slaptų kamerų ir mikrofonų.) Galima būtų (ir šiame rašiny) nagrinėti moralinius Seimo nario įsipareigojimus.

Bet man rūpi žiūrovas! Ir rūpi išsiaškinti, kiek gi svarbi jam yra dvylika kartų per dieną (!) ekrane kartojama informacija.

Na, nenoriu aš to Seimo nario (tiesa, buvusio Seimo nario, o dabar itin garbingo visuomenės veikėjo) pavesti: nesitarėme, kad jo mintį paviešinsiu. Bet kai anądien susitikome LTV koridoriuose, jis šyptelėjo ir pakomentavo: „Visi mes, vyrai, taip darome. Tik ne visi pakliūvame!”

Štai kur esmė!

Sužavėjo S.Stomos buvusi žmona. Žaliaakei ją išpeikusį vyrą gynė įnirtingai. Paklydimus teisino poetine prigimtimi, o reportažus vadino „šlykščiausia provokacija”. Ir nė trumpu žodeliu neužsiminė apie S.Stomos įvardytą „ūkinę partnerystę”.

Sužavėjo žurnalistas ir etiketo specialistas Giedrius Drukteinis. Vienintelis išanalizavo situaciją „iš kitos pusės” ir ekrane padalijo patarimus vyrams: girdi, negalima maukti stipraus alaus, kai tavo dama geria tik kavą. Iš jo komentaro, beje, pirmąsyk sužinojau, kad raišteliais užrišami batai tinka tik vaikams ir… kariškiams. (Nubėgau į tamsųjį kambarėlį ir patikrinau: yra ir su raišteliais…)

O kiti reportažai nuvylė. Na, nieko naujo!

Ir tuomet prisiminiau dienas, kai kas savaitę reikėdavo parengti naują laidą. Nėra tai lengva. Temų ir pašnekovų ieškojimas, blogas oras. Po 17 valandos jau nebegali filmuoti lauke. Benzinas nepigus. Ir t.t.

O su S.Stoma – taip paprasta! Žmona jo gyvena netoli: „padarei” interviu ir Seimo vaizdeliais „aplipinai”. Su G.Drukteiniu dar paprasčiau: užsirašei jo mintis iš interneto portalo ir pasiskolinai vaizdelį (gal ne už dyką?) iš prodiuserio Sauliaus Bartkaus. Ir turi laidą! Ir nereikia sukti galvos. Nes smalsusis Lietuvos žiūrovas saldainiuką ne čiulps, o praris.

Taip ir ima plisti minkštųjų audinių uždegimas – stomatitas.

Na, ko tu, Vaitiekūnai, nori? – klausiate jūs manęs.

Noriu, kad pagalvotumėte, kaip seimūnas, žaliaakei paistantis apie Europarlamentą ir prezidento kėdę, pakliuvo į Seimą. Kad prisimintute, kokiu keliu jis ten pateko.

Dar noriu – nors nedrąsu to iš jūsų reikalauti – kad pabandytumėte atminti bent vieną S.Stomos nuveiktą darbą Seime.

Dar noriu, kad kvizą išspręstumėte: pabandykite prisiminti visas S.Stomos pereitas partijas ir frakcijas.

Ir dar turiu nedrąsų pasiūlymą prodiuseriui – visą šitą košę užvirusiam S.Bartkui: viename iš mano stalčių guli kasetė, kurioje yra užfiksuotas vienas žinomiausių, vienas garsiausių Lietuvos politikų. Jis iš lėto atkemša butelį degtinės, pateliūskuoja tą butelį ir… vienu mauku išgeria.

Kiek galėčiau uždirbti, jei ta kasetė atsidurtų jūsų rankose?

Panašūs straipsniai