Kaunietis žurnalistas J. Kundrotas vėl nusilenkė Svedasų kraštui ir pasveikino su Vaižganto premija „Vamzdžio“ autorių

KŽ infl

IMGA0240_II.JPGPaskutinį rugsėjo šeštadienį Juozo Tumo–Vaižganto (1869 09 20 – 1933 04 28) gimtuosiuose Malaišiuose vėl susirinko gausus būrys svečių iš visos Lietuvos. Tradicinių „Vaižganto skaitymo“ Svėdasų krašte proga vėl buvo prisimintas ir gražiai paminėtas iškilus dvasininkas, rašytojas, kritikas, publicistas, kultūros ir visuomenės veikėjas. Kanauninkas Juozas Tumas drauge su dar keturiais bendraminčiais 1922 metais įsteigė Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungą. Dėl to LRS ir LŽS kasmet skelbia Vaižganto premijos laureatą

Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas Jonynas ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojas Audrys Antanaitis dešimtuoju, jubiliejiniu Vaižganto premijos laimėtoju paskelbė poetą, dramaturgą ir publicistą Liudviką Jakimavičių už leidyklos “Versus auretus“ išleistą knygą „Vamzdis: rašinėliai“. Santūrus laureatas L. Jakimavičius, padėkojęs už jo kūrybos įvertinimą, sakė: „Įsipareigojęs kiekvieną savaitę parašyti po rašinėlį, kuriam kaskart reikėdavo sugalvoti naują temą, užsikroviau sau sunbkią užduotį. Todėl turiu dėkoti savajam laikui, kuris vis dar neišsivadėjo nuo pat Sąjūdžio laikų, nes jei nebūtų naujų konfliktų, mano rašinėliai būtų ėmę kartotis“.

Vaižganto mažoji, jau trečioji iš eilės premija „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“. Aukščiausio įvertinimo susilaukė veiklus kraštietis mokslininkas dr., doc. Juozas Lapienis, kuris daug energijos skiria Vaižganto atminimo, jo gimtų vietų išsaugojimui, kultūrinio ir istorinio paveldo puoselėjimui.

IMGA0248_II.JPGPirmąkart Malaišiuose per „Vaižgantines“ Bronius ir Vytautas Budreikai savo patrankos šūviais saliututavo už Lietuvą, Svėdasų kraštą, Vaižganto atminimą. Rašytojo gimtinėje buvo atidengta svėdasiškio Aliaus Aleksandro Tarabildos medžio skulptūra, skirta Vaižganto apysakos „Dėdės ir dėdienės” herojams Severiutei ir Mykoliukui. Prisiminimų ir apmąstymų valanda „Su Vaižganto vardu širdyje, mintyse ir darbuose” buvo skirta Lietuvai pagražinti draugijos 90- mečiui ir „Vaižganto skaitymų” Svėdasų krašte organizavimo 20-mečiui. O kiek dar dainų ir instrumentinių pjesių Malaišiuose buvo atlikta! Visa tai įvyko anykštėno žurnalisto, „Pragiedrulių“ klubo vadovo Vytauto Bagdono, kuris surengė ir didelę savo nuotraukų parodą iš „Vaižganto skaitymo“ istorijos, dėka.

Nepaisant to, kad oficialioji dalis tęsėsi labai ilgai, net tris valandas, visi šventės dalyviai buvo patenkinti. „Nuostabi tai buvo diena!“ – apibendrindamas viską, ką matė, jautė ir patyrė, kalbėjo Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus narys Juozas Kundrotas, praėjusių metų Vaižganto premijos lauteatas. Kuris drauge su LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininku Vidu Mačiuliu tą dieną lyg suartino Malaišius, kuriuose Juozas Tumas – Vaižgantas gimė, ir Kauną, kuriame amžiams sustojo nuostabaus žmogaus širdis. Gaila, kad kauniečiai nesurengia tokių Rašytojui ir Žurnalistui skirtų švenčių. Vis dar nėra mieste ir Vaižganto skulptūros. Gal 2013-aisiais, kai sukaks 80 metų nuo J.Tumo-Vaižganto mirties, Kaunas deramai pagerbs Jo atminimą?

P.S. Kauniečiai žurnalistai vaizdo juostoje įamžino jubiliejinio „Vaižganto skaitymo“ vaizdus ir žodžius. Dar šį mėnesį svetainės www.kaunozurnalistai.lt puslapyje „Videoreportažai“ bus galima daug ką pamatyti iš šventės Malaišiuose.

Nuotraukose: 2011 metų Vaižganto premijos lauretatas Liudvikas Jakimavičius; Prie A.Tarabildos medžio skulprūros „Dėdių ir dėdienių“ personažams Severiutei ir Mykoliukui – praėjusių metų Vaižganto premijos laureatas Juozas Kundrotas

                                                         Vido Mačiulio nuotr.

Panašūs straipsniai